Rimakauhua ja rakkautta -sarja jatkuu pitkän tauon jälkeen

Jaa artikkeli
Adam (James Nesbitt) esittelee ystävilleen (mm. John Thomson, vas.) uuden morsiamensa Angelan (Karen David). © MTV3
Vanhojen suhteiden uudelleenlämmittely kannattaa. Briteille tärkeän draamakomedian paluu keräsi miljoonat nauttimaan suhdesössimisistä.

Ultra Bran paluussa on samaa kaikua. Ehkä jos Levottomat-elokuvasta tehtäisiin alkuperäisnäyttelijöillä uusi osa, siinä olisi jotain verrannollista. Mutta ei, Suomessa ei ole vastaavaa asiaa, joka tiivistäisi meille vuosituhannen vaihteen kuten briteille brittipopin nousu, poliittinen liikehdintä New Labour tai draamakomedia Rimakauhua ja rakkautta. Siksi vuosina 1998–2003 esitetyn kolmekymppisdraaman paluu on pelottanut katsojia.

Aloituskohtauksessa tartutaan tähän pelkoon vanhenemisen naurettavuudesta.

Ympäri maailmaa asunut kehuskelija, hurmaaja Adam (James Nesbitt) kuvailee uutta ihmissuhdettaan.

”Haluan elämän, jossa uutuudenviehätys ei koskaan katoa”, hän selittää ystävilleen, ja jokaisesta näkee, että tällainen toive on ärsyttävä ja säälittävä.

Päähahmo Adamin paras ystävä Pete (John Thomson) masentuu taksikuskina, joten hänen vaimonsa Jenny (Fay Ripley) haluaa agenttimaisen miehen. Alkuperäinen kolmospari on lähellä paluuta, koska ahne David (Robert Bathurst) lämmittelee eksäänsä Karenia (Hermione Norris).

Ainoastaan Helen Baxendale eli Rachel ei ole mukana. Sarjan luoja Mike Bullen oli kirjoittanut osan myös Rachelille, vaikka hänen tuhkiaan ripoteltiin viimeisessä jaksossa.

”Kiitos mutta ei kiitos – se on paska rooli”, Baxendale vastasi.

Rachel olisi todennäköisesti elvytetty fantasiakohtauksissa, joilla sarja aikoinaan poikkesi jähmeästä brittidraamasta. Alkuperäinen sarja erottui myös aikakauden tuoreella indie-musiikilla. Nyt kappaleissa kaikuu nostalgia, kun pariskunnat miettivät, mitä vanhasta elämästä on säilyttämisen arvoista.

Lämmittely veti katsojia

Sarjan alkuperäisnimi Cold Feet tarkoittaa kylmiä jalkoja eli suurta epäröimistä, rimakauhua. Se ei ole kadonnut.

”Me tunnemme yhä olomme nuoriksi ja energisiksi ja meillä on toivottavasti neljännesvuosisata aktiivista elämää edessä. Mitä aiot tehdä sillä ajalla? Se on vapauttavaa mutta myös pelottavaa, koska vaihtoehdot ovat aiempaa vähäisemmät”, Mike Bullen kertoi The Guardianille.

Sarja syntyi radiotuottaja Bullenin turhautumisesta nuorille aikuisille suunnattuun brittiläiseen televisioon. Hän kirjoitti manchesterilaisten pariskuntien draamakomedian yhden jakson, jonka tuoreus sai yleisön kaipaamaan lisää. Palkintoja sateli ja katsojaluvut kotimaassa nousivat yli yhdeksään miljoonaan. Viimeisen viidennen kauden aikana oli selvää, että henkilöistä ei irtoa enempää.

Reilun vuosikymmenen odotus kannatti, sillä lämmittely osui vastaanottimien edessä ikääntyneeseen katsojakuntaan. Seitsemän miljoonaa katsojaa oli paluulle erinomainen saavutus, joten suhdeselvittely saa tänä vuonna vielä seitsemännenkin kauden.

Teksti Tero Kartastenpää

Rimakauhua ja rakkautta, su 12.2. klo 21.00 MTV3

X