(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

AJANKOHTAISOHJELMA Ylen nuorekkaan Kioskin toimittaja Rakel Liekki, 35,  oli heti valmis, kun häntä pyydettiin mukaan tempaukseen, jossa neljä vapaaehtoista sulkeutuu 24 tunniksi pimeään konttiin.

”Paras ymmärrys ei synny aina ulkopuolelta katsomisella, vaan toimittajana on hyvä myös kokea asioita. Tätä kautta voi myös oppia ymmärtämään isompia kokonaisuuksia.”

Konttitempaus järjestetään Vaasan Taiteiden yön yhteydessä 6. elokuuta ja sitä voi seurata Yle Areenan sivuilla suorana nettistreamina. Lisäksi tapahtumasta lähetetään kooste Femillä torstaina 13.8. Konttiin Liekki saa seurakseen kantaaottavan rap-artistin Karri ”Paleface” Miettisen, ruotsinkielisen X3M-tv:n juontajan Dan Granqvistin ja Sri Lankasta kotoisin olevan Susani Mahaduranin.

Liekki tietää, että tempauksessa voi saada vain pintaraapaisun siitä, miltä tuntuu antaa rahansa ja henkensä täysin vieraiden salakuljettajien käsiin. Tarkoitus onkin herättää keskustelua. 

”Toivon, että tempaus tuo pikkaisen erilaista keskustelua ihmissalakuljetukseen, maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen. Ehkä on hyödyllistä nähdä myös ne ihmisten tarinat sieltä numeroiden takaa. Se voi avata ymmärrystä, että maahanmuuttaja ei välttämättä ole turvapaikkaturisti.”

Tällainen ymmärrystä avaava dokumentti nähdään Menolippu Eurooppaan -projektin ensimmäisessä lähetyksessä elokuun 6. päivänä. Ida Henriksonin toimittamassa ohjelmassa kaksi kontissa Suomeen matkannutta miestä kertoo kokemuksistaan.

Sami ja Hawkar ovat molemmat kotoisin Irakista. Sami joutui pakenemaan, kun Al-Qaida alkoi uhkailla hänen perhettään, Hawkar taas ei kykene muistelemaan aikaansa Irakissa. Hänen koko perheensä lähti pakoon, mutta matkalla nuori mies eksyi sukulaisistaan. Hän ei vieläkään ole saanut yhteyttä perheeseensä. 

Hawkar vietti 12 vuorokautta pimeässä rekka-auton kontissa kärsien epätietoisuudesta, nälästä ja hapen puutteesta. Sami taas maksoi koko omaisuutensa salakuljettajille. Hän joutui jättämään vaimonsa Irakiin. Matkalla tuskaa aiheutti vammaisen lapsen pelko ja ikävä äidin luokse. 

Uutisille kasvot

Rakel Liekki haluaa tuoda työssään esiin ihmiset uutisten takaa. Hän uskoo, että antamalla kasvot uutisten kohteille tavallinen suomalainen voi saada paremmin kiinni siitä, miksi meidän pitäisi välittää esimerkiksi Kreikan tilanteesta. 

Kioskin Kreikka-aiheisista verkkojutuista varmaan luetuin oli sellainen, jossa kreikkalaissuomalainen nuori pohdiskeli asiaa omasta ja ystäviensä näkökulmasta. Usein isoissa talousuutisissa jää tavallisen ihmisen elämä ja vaikutukset kokousprosessiuutisoinnin jalkoihin”, Liekki sanoo.

Omassa heittäytymisessä on kysymys siitä, että omilla kasvoilla voi vaikuttaa. Tammikuussa Liekki jätti kännykän, avaimet ja lompakon Kioskin toimitukseen ja lähti vuorokaudeksi kokeilemaan millaista on asunnottoman elämä Helsingin kaduilla. Liekki kertoo, että sillä tempauksella saavutettiin konkreettisiakin tuloksia.

”Törmäsin yhteen asunnottomaan opiskelijapoikaan, Miskaan, joka nukkui Rautatientorilla ja teki läksyt aamulla siinä rautatieasemalla ennen kouluun menoa. Suorassa lähetyksessä vieraillut asuntoministeri Pia Viitanen liikuttui Miskan tarinasta niin paljon, että hän perusti pikatyöryhmän pohtimaan nuorten asunnottomuutta.”

Miskan tarina sai onnellisen lopun, kun asunto lopulta löytyi. Liekki on ylpeä asunnottomuushankkeesta, vaikka loppuraporttinsa jättäneen työryhmän tavoitteiden toteutumisesta ei uuden hallituksen ohjelmalla olekaan takeita. 

Onnimanni Liukkonen

Menolippu Eurooppaan, to 6.8. klo 20.00 Fem

X