Ryhmäteatteri-dokumentti on Mika Kaurismäen kenties tärkein dokkari

Uusintana esitettävä Ryhmäteatteri-dokumentti ilmestyi vuonna 2018. Vuotta aiemmin Ryhmis oli täyttänyt 50 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa Vierikko, Kari Heiskanen ja Pirkka-Pekka Petelius dokumentissa Ryhmäteatteri.

Uusintana esitettävä Ryhmäteatteri-dokumentti ilmestyi vuonna 2018. Vuotta aiemmin Ryhmis oli täyttänyt 50 vuotta.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Ryhmäteatterin täyttäessä 50 vuotta vuonna 2017 tilattiin Mika Kaurismäeltä täyspitkä dokumentti Ryhmäteatteri (2018). Uusintana esitettävä teos on kenties Kaurismäen tärkein dokkari, vaikka 1980-luvun timanttijengin jälkeinen aika käydään läpi kuin velvollisuudentunnosta.

Tunnin osuus pääasiaa – kasarivuosikymmenen ilmiömäistä Ryhmäteatteria – on kuitenkin täyttä tavaraa. 1980-luku oli Arto af Hällströmin ja Raila Leppäkosken luotsaamalle ryhmälle triumfia.

Hesarin Jukka Kajava yritti ensin nitistää nuoret keulijat. Näitä olivat Vesa Vierikko, Kari Heiskanen, Pirkka-Pekka Petelius ja Pertti Sveholm.

”Näyttelemisen tyylilajit vaihtuivat aina jutun myötä. Ryhmäteatteri on kuin kevyt fregatti”, kuvailee Vierikko dokumentissa. Hän on vieraillut kotipesässään säännöllisesti myös sen jälkeen, kun siirtyi 1990-luvulla muille näyttämöille ja opettamaan.

Dokumentti huipentuu siihen, kun Vierikko fiilistelee Kafkan tekstistä ammentavassa näytelmässä muodonmuutoksen kokeneena Keijo Saastamoisena.

Muistot 1980-luvun Ryhmiksestä kuulostavat ohjelmassa siksikin niin tuoreilta, etteivät Petelius, Vierikko, Heiskanen tai Svenholm ole alkaneet muisteluskirjojen tekoon.

Ryhmäteatteri, perjantai 14.6. 22.40, Teema & Fem

Lue myös: Näyttelijä Vesa Vierikko on kiireinen eläkeläinen, joka haaveilee elävänsä 120-vuotiaaksi – ”Tosin se ei ole todennäköistä, kun olen tupakoitsija”

X