Suomen viisuedustaja valitaan - UMK etsii yhä itseään

UMK perustettiin vapauttamaan suomalaiset euroviisukarsintojen henkisestä taakasta. Luonnonvoimia ei kuitenkaan voi estää: tänä vuonna kisa on muodoltaan perinteistä viisuviihdettä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viisupaikasta kisaa muun muassa klubiryhmä Club La Persé.

UMK perustettiin vapauttamaan suomalaiset euroviisukarsintojen henkisestä taakasta. Luonnonvoimia ei kuitenkaan voi estää: tänä vuonna kisa on muodoltaan perinteistä viisuviihdettä.
(Päivitetty: )
Teksti: TV-maailma

Vuonna 2012 kovalla tohinalla esiteltyä Uuden Musiikin Kilpailua voi sanoa mielenkiintoiseksi hankkeeksi. UMK on halunnut sekä uudistaa euroviisukäsityksiämme että nostaa esille uusia kykyjä.

Tänä vuonna tuoretta on todellakin tarjolla, sillä Alvan, Emman, Zühlken, Anni Saikun, Norma Johnin, Günther & D’Sanzin, Lauri Yrjölän, Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubiesin, My First Bandin ja Club La Persén kirjavassa joukossa tv-katsojille tutuin hahmo keimailee viimeiseksi mainitun ryhmän mukana: koko kansan Huutokauppakeisarin hupsuna helsinkiläisapulaisena tutuksi tullut Kirsi Nisonen laulaa nyt klubiryhmä Club La Perséssä.

Paluu juurille

Vuosi vuodelta lähemmäs perinteikkäitä viisukarsintoja muuntuvan UMK:n erottaa vanhasta yksi asia: kilpailevat artistit. Ennenhän meillä oli tapana tyrkyttää edustustehtäviin maan suosituimpia solisteja. Viime vuosien euroviisuvoittajien perusteella Eurovision laulukilpailu voitetaan edelleen mahtipontisilla tehoiskelmillä, joiden sovituksissa ei tunteita säästellä. Sellaisilla, joita Suomessa tekevät tällä hetkellä vaikkapa Chisu, Jari Sillanpää, Juha Tapio ja Lauri Tähkä. Heitä ei kuitenkaan nähdä kuuna päivänä UMK:ssa. Sekin on mielenkiintoista.

UMK on alusta lähtien halunnut määrätietoisesti irtisanoutua kaikesta euroviisumaisuudesta. Mukaan haluttiin ni- menomaan tuoreita esiintyjiä, joiden esityksenraakileita ruoti raati, joka moitti osallistujat niin, että katsojallekin tuli paha mieli. Seuraavilla kausilla raati korvattiin tuomaristolla, joka ohjasi laulunaihioita kypsempään suuntaan. Tämä lisäsi formaattiin lämpöä, mutta paljasti karusti, ettei kehnon laulun erilaisten versioiden loputonta veivaamista kestä kukaan.

Tänä vuonna karsintavaiheista ja kehitystarinoista on luovuttu kokonaan, ja euroviisuedustajamme valitaan kymmenen valmiin esityksen joukosta – melkein siis kuin ennen vanhaan.

Laihat tulokset

Uuden Musiikin Kilpailun takana piilee vimmainen usko omaan visioon, mutta kovin pitkään on UMK-timantin annettu hioutua. Kaikesta uutta luovasta hyvästä huolimatta sen kautta ei ole saatu kaivattua viisumenestystä. UMK:n aikaiset Suomen euroviisuedustajat, Pernilla Karlsson, Krista Siegfrids, Softengine, Pertti Kurikan Nimipäivät ja Sandhja, ovat saavuttaneet esityksillään vain kaksi finaalipaikkaa ja yhden hyvän sijoituksen. Sen toi Softengine-yhtye, jonka laulu Something better sijoittui vuonna 2014 sijalle 11. Kilpailustahan euroviisuissa on kuitenkin kysymys?

Teksti Anna Muurinen

UMK17: Etkot, la 28.1. klo 20.30 TV2

UMK17, klo 21.00 TV2 

UMK17: Jatkot, klo 23.15 TV2

Otsikko potsikko:

  • 10_Laatikko_teksti…

  • 10_

X