Tähtihaastattelussa Mr. Robot -sarjan angstinen hakkeri Rami Malek – ”Vaihdan salasanat useammin kuin edes tarvitsisi”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Yle Kuvapalvelu
Rami Malekin esittämä tietokonehakkeri piehtaroi moraalisten kysymysten parissa Mr. Robotin toisella kaudella. Sarja on tehnyt Malekista varovaisemman teknologian suhteen.

Pörssi romahti haktivistiryhmä fsocietyn iskun jälkeen Mr. Robot -sarjan ensimmäisellä kaudella. Toisella kaudella puidaan sen seurauksia, vaikka kysymyksiin ei välttämättä saada suoria vastauksia.

”Tarina kuvaa aikaamme; velkaantumista, luokkaerojen kasvua, yhteiskuntarakenteesta tippumista, sosiaalisen median valtaa. Elämme keskellä tietokoneyhteiskunnan muutosta, mutta kukaan ei tiedä, mikä lopputulos on”, pääosaa esittävä Rami Malek, 35, pohtii Los Angelesissa.

Taistelu demoneja vastaan

Puheliaassa ja ystävällisessä maahanmuuttajaperheen kasvatissa on vain vähän yhtäläisyyksiä sosiaalisesti rajoittuneen hahmonsa Elliot Aldersonin kanssa. Mutta hän tietää, miltä tuntuu kokea olonsa ulkopuoliseksi.

”Vanhempani muuttivat Egyptistä Los Angelesin lähiöön, koska he toivoivat lapsilleen parempaa elämää. Kaksoisveljestäni tulikin yläasteen englannin kielen opettaja ja siskostani ensiapulääkäri, mutta minä näin maailman erilaisena jo lapsena”, Malek kertoo.

”Uppouduin mielikuvitusleikkeihin, ja koulussa kirjoitin ennemmin luovia esseitä kuin faktapohjaisia tutkimuspapereita.”

Kun Malek valmistui taidelinjalta yksityisyliopistosta Indianasta, hän sai hiljalleen keikkoja televisiosarjoista, kuten Gilmoren tytöt, Näkijä, The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit.

”Silloin ajattelin, että ulkonäköni ja etnisen taustani takia en saisi ikinä pääroolia. Mr. Robot -sarjan luoja Sam Esmail antoi minulle mielettömän ja haastavan mahdollisuuden eläytyä synkäksi, masentuneeksi ja huumeriippuvaiseksi kyberturvallisuusteknikoksi”, näyttelijä sanoo.

”Uusissa jaksoissa Elliot taistelee omia demonejaan vastaan ja kyseenalaistaa tekonsa. Niissä opitaan enemmän hänen moraalistaan ja etiikastaan ja valtataistelusta Christian Slaterin esittämän Mr. Robotin kanssa.”

Salasanat vaihtoon

Mr. Robotin tarina jatkuu provosoivana ja entistä synkempänä, mutta sen kuvaaminen ei ollut Malekille yhtä rankkaa kuin ensimmäisellä kaudella.

”Sain koko kauden käsikirjoituksen luettavaksi ennen kuvauksia. Se auttoi kauden kaaren sisäistämisessä. Osaan myös käsitellä Elliotin angsteja paremmin. Pääsen niistä eroon kuumalla suihkulla ja hyvällä päivällisellä.”

Hänestä sarja on varoittava esimerkki siitä, kuinka haavoittuvainen tietokoneyhteiskunta on.

”Niin yksityisiin kuin valtiotason sähköposteihin ja tekstiviesteihin on helppo murtautua. Mietin nykyään kahteen kertaan, mitä kirjoitan. Asioin mieluummin puhelimitse. Ja vaihdan salasanat useammin kuin edes tarvitsisi.”

Silti hänestä ei ole tullut tekniikan taitajaa.

”Tarvitsen todella näyttelijäntaitojani, että kuulostan ja näytän teknologian asiantuntijalta. ”

Samalla kun Mr. Robotista on tullut hittisarja, Malek on saanut maksettua opintolainansa ja hänen kalenterinsa on täyttynyt töistä. Seuraavaksi hän eläytyy muusikko Freddie Mercuryksi elämänkertaelokuvassa Bohemian Rhapsody.

Mr. Robot, ma klo 22.10 TV2

X