Tapasimme The Handmaid's Tale -sarjan Elisabeth Mossin - ”Elämme vieläkin miesten dominoimassa maailmassa”

HBO Nordicin amerikkalaissarjassa The Handmaid’s Tale arjesta on tullut painajaista. Näyttelijä Elisabeth Mossin hahmo selviää sortoyhteiskunnassa seksuaalisuutensa avulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

HBO Nordicin amerikkalaissarjassa The Handmaid’s Tale arjesta on tullut painajaista. Näyttelijä Elisabeth Mossin hahmo selviää sortoyhteiskunnassa seksuaalisuutensa avulla.
(Päivitetty: )
Teksti: Kirpi Uimonen, Los Angeles

Elisabeth Moss, 34, moderni ja sanavalmis nainen, on taistellut naisten tasa-arvon puolesta 60-luvun mainostoimistomaailmaan sijoittuneessa sarjassa Mad Men. HBO Nordicilla esitettävässä uutuussarjassa The Handmaid’s Tale kamppailu selviytymisestä on brutaalimpaa – kyse on elämästä ja kuolemasta. Mossin esittämä kirjakustannusalalla työskennellyt äiti on menettänyt ihmisoikeutensa, kun fundamentalistikristityt nousivat valtaan Gilead-nimisessä teokratiassa.

”Tarina perustuu löyhästi puritanismiin ja noitavainoihin. Sarjan rikokset ja ihmisoikeusrikkomukset eivät ole uusia, ja niitä tapahtuu vieläkin ympäri maailman. Myös kotimaassani Yhdysvalloissa on otettu takapakkia kyseisissä asioissa”, asiallinen Moss kertoo Los Angelesissa.

Yksityiskohdat kirjasta

Lähitulevaisuuden dystooppisesta yhteiskunnasta kertova sarja The Handmaid’s Tale perustuu kanadalaiskirjailija Margaret Atwoodin vuonna 1985 julkaistuun, palkittuun romaaniin Orjattaresi. Sen televisioversiossa Moss eläytyy Offrediksi, jonka elämän ainut tarkoitus on synnyttää lapsi rikkaalle isäntäperheelleen. Aikaa yhdessä kodissa on kaksi vuotta.

Jos orjatar ei hedelmöidy viimeistään kolmannen isännän palveluksessa, lähetetään hänet siivoamaan luontoa radioaktiiviselle työleirille. Atwoodin romaani oli Mossin raamattu.

”Siinä on kaikki mahdollinen tieto pieniä yksityiskohtia myöten, mitä hahmoni tuntee ja ajattelee. Häneltä, niin kuin muiltakin naisilta, riistettiin itsenäisyys sulkemalla hänen pankkitilinsä. Ilman rahaa hän ei pääse pakenemaan diktatuuria ja orjuutta.”

Kirjan nyanssit auttoivat Mossia eläytymään hedelmällisten uniformuun, tummanpunaiseen mekkoon ja valkoiseen hattuun, pukeutuneeksi Offrediksi. Väkivaltaisen painajaisen keskellä hän oppii kontrolloimaan tunteensa.

”Hänestä kasvaa ensin selviytyjä, sitten hänestä tulee vastarintaliikkeen jäsen ja vahingossa sankari. Hän käyttää naisellisuuttaan ja seksuaalisuuttaan päästäkseen tavoitteisiinsa. Myös minä tekisin ääritilanteessa niin.”

Moss kuvaa sarjaa monipuoliseksi älykkötarinaksi, jossa on tärkeä sanoma.

”Elämme vieläkin miesten dominoimassa maailmassa. Taistelun tasa-arvon ja tasavertaisten palkkojen puolesta on jatkuttava. Maailma olisi edes hieman parempi paikka, jos nainen saisi itse päättää kropastaan”, hän sanoo ja jatkaa:

”On tärkeää seurata maailmanpolitiikan lisäksi kunnallispolitiikkaa. Jos ummistaa silmät liian pitkäksi aikaa, saattaa herätä vasta silloin, kun ei ole enää mitään tehtävissä.”

The Handmaid’s Tale, HBO Nordic

X