Toinen raide -dokumentissa Antti Lempiäinen etsii käsiinsä teiniaikaisen ystävänsä

Dokumentaristi löytää vanhan ystävänsä huonossa hapessa. Toinen raide päätyy käsittelemään, millaista on huumeinen arki.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toinen raide -dokumentissa käsitellään muun muassa ystävyyttä, kaipuuta ja päihderiippuvuutta.

Dokumentaristi löytää vanhan ystävänsä huonossa hapessa. Toinen raide päätyy käsittelemään, millaista on huumeinen arki.
Teksti:
Pertti Avola

Monet kotimaiset dokumentaristit ovat viime vuosina tehneet henkilökohtaisista lähtökohdista ponnistaneita elokuvia. Sellainen on myös Antti Lempiäisen uusintadokumentti Toinen raide, joka sai alkunsa, kun Lempiäinen luki jutun 1990-luvun alun elokuvasta Veturimiehet heiluttaa. Se yhdisti aikoinaan kotikaupunki Imatralla Lempiäistä ja hänen parasta ystäväänsä Jarkkoa

Jutun kirvoittamana Lempiäinen päätti etsiä käsiinsä ystävänsä, jota ei ollut nähnyt kahteenkymmeneen vuoteen. Pitkän etsimisen jälkeen Jarkko löytyi Helsingin Roihuvuoresta, ei kovin hyvässä hapessa mutta sentään hengissä. 

Toinen raide on rujo mutta lämmin kuvaus 1990-luvun laman aikana teinivuosiaan eläneistä kaveruksista, joista moneen ankara aika jätti elinikäiset jäljet. Jarkkokin on nelikymppisenä aika deekiksellä, toinen hyvä ystävä Jussi kuoli 26-vuotiaana päihderiippuvaisena auto-onnettomuudessa. Lempiäinen itse sentään elää peruskeskiluokkaista perheenisän elämää. 

Dokumentti menee paikoin lähes tunkeilevan lähelle Jarkon huumeista arkea, mutta elokuvan lämminhenkinen tunnelma kompensoi sen perimmäistä surumielisyyttä. Kun vanha kaveri on löytynyt, häntä ei jätetä. 

Toinen raide, perjantai 5.7. klo 21.05, TV1

Lue myös: Ari selvisi päihderiippuvuudesta ja kodittomuudesta: ”Olen nähnyt paljon kovanaamoja ja narkomaaneja, joiden roolien alla on ihan tavallinen ihminen”

X