Tuore Diana-dokumentti esitetään TV1:ssä – William ja Harry kertovat äidistään

Jaa artikkeli
Prinsessa Diana oli pojilleen ennen kaikkea rakastava, huolehtiva äiti. Kuvassa Diana poikiensa Williamin ja Harryn kanssa Kensingtonin palatsissa vuonna 1985. © Yle Kuvapalvelu
Prinsessa Dianan pojat puhuvat äidistään ensi kertaa televisiossa. Myös Dianan veli, Spencerin jaarli, on dokumentin muistelijoiden joukossa.

Tasan 20 vuotta sitten, elokuussa 1997, Walesin prinsessa Diana kuoli 36-vuotiaana pariisilaisessa sairaalassa jouduttuaan paparazzien takaa-ajamana auto-onnettomuuteen pariisilaisessa liikennetunnelissa.

Kuolemansa jälkeen Dianasta tuli legenda, oikea satuprinsessa, jonka paha maailma surmasi. Samalla hänestä tehtiin myös eräänlaista maallista pyhimystä, joka halusi parantaa maailmaa auttamalla kodittomia ja pyrkimällä kieltämään maamiinat.

Dianan kuolema aiheutti Britanniassa maansurun, jonka kaiut levisivät ympäri maailmaa. Kuvat Kensingtonin palatsin edessä leviävästä sellofaaniin käärittyjen kukkien merestä vakiinnuttivat tavan viedä kukkia ja kynttilöitä onnettomuuspaikoille ja uhrien kotien eteen.

Ashley Gethingin brittiläiselle ITV:lle tuottama ja ohjaama Äitimme prinsessa Diana säilyttää nämä mielikuvat. Se tuntuukin viralliselta muisteluohjelmalta, joka ei tarjoa paljon uusia näkökulmia Dianaan.

Jotain kuitenkin.

Pojat muistelevat

Dianan pojat, prinssit William ja Harry puhuvat nyt ensimmäistä kertaa tv-ohjelmassa äidistään. He olivat Dianan kuollessa 15- ja 12-vuotiaita, joten heidän näkökulmansa on lasten.

Prinssien puheissa Dianasta välittyy kuva paitsi rakastavana ja huolehtivana äitinä, myös hassuttelevana keppostelijana, joka saattoi pukeakin lapsensa hooposti vain koska se hänestä oli hauskaa. Näkemys on virkistävän inhimillinen, kun ohjelma muuten on lähes ihannoiva.

Pojilleen Diana halusi järjestää mahdollisimman normaalin elämän, ja hän otti heitä mukaan hyväntekeväisyyshankkeisiinsa, kun he olivat hieman vanhempia. Prinssi William on jatkanut äitinsä työtä tällä saralla. Harry puolestaan liittyi armeijaan, ja hän kertookin ohjelmassa, miten sillä tavoin pyrki sulkemaan mielestään muiston äidin kuolemasta.

Muita ohjelman muistelijoita ovat muun muassa Dianan veli Spencerin jaarli Charles Spencer, vanha ystävä Harry Herbert, entinen hovinainen Anne Beckwith-Smith ja kuninkaallinen valokuvaaja Jayne Fincher, mutta heidän antinsa ohjelmaan on aika vaatimaton. Spencerin jaarli tosin toteaa, että Diana pystyi tuntemaan aitoa myötätuntoa huono-osaisia kohtaan, koska hänen oma lapsuutensa oli ollut melko onneton.

Kohtuuton julkisuusmylly

Dokumentin loppupuolella päästään siihen julkisuushelvettiin, jossa Diana avioeronsa jälkeen viimeiset aikansa eli. Julkkis hän oli ollut jo vuosikausia, mutta nyt hänen jahtaamisensa muuttui käsittämättömäksi. Prinssi William on epäilemättä oikeassa sanoessaan, että tässä suhteessa medialta katosi kaikki suhteellisuudentaju ja säädyllisyys.

Pojat myös pohtivat, millainen heidän äitinsä olisi nyt, kuinka hän suhtautuisi tehtäviinsä kuninkaallisena ja roolinsa isoäitinä. Se on kuitenkin pelkkää spekulaatiota. Diana on enää ”sydänten prinsessa”, nykyajan myyttinen olento, joka James Deanin, Marilyn Monroen ja monen muun tavoin kuoli elääkseen ikuisesti kollektiivisessa muistissa.

Äitimme prinsessa Diana, ti 29.8. klo 19.00 TV1

X