Teksti:
Seuran toimitus

Mobbed alk. la 24.3. klo 19.00 TV5

SARJA ALKAA YouTubessa on liuta flash mob -videoita, joissa joukko ihmisiä järjestää julkisessa tilassa odottamattoman esityksen. Usein tarkoituksena on hämmentää ohikulkijoina, mutta amerikkalaissarja Mobbed käyttää flash mobin voimaa yhden ihmisen yllättämiseen.

Sarjassa ei ole kyse pelkästä yllättämisestä vaan myös suurten uutisten tai yllätyksen kertomisesta. Ensimmäisessä jaksossa Justin haluaa kosia tyttöystäväänsä Nikkiä unohtumattomalla tavalla. Sarjan juontaja Howie Mandel junailee koreografien kanssa kohtauksen, johon osallistuu yli tuhat vapaaehtoista. Nikki astuu keskelle musikaalia, jossa ravintolan tarjoilijat laulavat ja kokit tanssivat.

Sarjassa yhdistyvät komeasti tosi-television tunteellisuus sekä musikaalien joukkokohtausten lumo. Vaivalla valmisteltu kohtaus tosin kestää vain muutamia minuutteja, ja itseriittoisen juontajan naama vie suurimman osan ruutuajasta.
Kyynikot saanevat sarjasta vettä myllyynsä, tunteilijat kyyneleet silmiinsä.

Kaisu Tervonen

Kosto alk. su 25.3. klo 21.00 MTV3

SARJA ALKAA Kostaminen on usein tunnepitoista toimintaa. Uutuussarja Koston (Revenge, 2011-) päähenkilö Emily Thorne on kuitenkin hautonut suunnitelmiaan niin kauan, että hänen toteuttamanaan kosto näyttää kylmältä.

Emily Thorne ei ole nuoren naisen (Emily VanCamp) oikea nimi. Hän on valinnut sen peitenimeksi, jolla vuokraa kesäasunnon rikkaiden lomanviettopaikasta Hamptonsista. Siellä Emily Thorne ui seurapiireihin, joiden kirjaamaton kuningatar Victoria Grayson (Madeleine Stowe) on hänen pääkohteensa. Sitä ennen Thorne raivaa kuitenkin tieltään muutaman muun.

Kosto-sarjan on luonut Mike Kelley (Swingtown), ja ensimmäiset jaksot on ohjannut Phillip Noyce (mm. Isku Kolumbiaan, Luunkerääjä). Sarja soljuukin eteenpäin ammattimaisin ottein, vaikka hahmot jäävät alkuun etäisiksi.
Sarja on pätevää mutta ei erityisen oivaltavaa viihdettä. Emily Thorne henkilöi hyvin sekä englannin- että suomenkielisen sananlaskun: ”Revenge is a dish best served cold” ja ”Kosto on suloinen”.

Kaisu Tervonen

Lue lisää

Dokumenttiprojekti: Kaksi miestä Kiinasta ma 26.3. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Kiinalaiset hitsaajat Zhang Han ja Ma Yucheng kuulevat mahdollisuudesta saada töitä Suomesta. Luvassa olisi kahden vuoden sopimus suurella palkalla. Ennen sitä miesten pitää kuitenkin maksaa työpaikan järjestäneille kiinalaisille viranomaisille palkkio ja hankkia matkarahat. Summa kohoaa yli kymmeneen tuhanteen euroon. Rahat pitää lainata ystäviltä ja sukulaisilta.

Aluksi kaikki sujuu hyvin, mutta kahden kuukauden kuluttua työt kuitenkin loppuvat kuin seinään maailmanlaajuinen talouslaman takia. Suurten velkojensa vuoksi kiinalaismiehet eivät voi palata kotiinsa, vaan heidän on pakko jäädä työttöminä tuntemattomaan maahan. He ovat ajautuneet tilanteeseen, josta kukaan ei halua ottaa vastuuta. Suomalaiset työnantajat ja byrokraatit levittelevät käsiään ja sysäävät syyn kiinalaisten viranomaisten niskoille.

Kati Juuruksen dokumentti on karu kertomus kahden miehen taistelusta kasvotonta markkinataloutta vastaan. Kerrontatyyli on taitavasti rakennettu. Päähenkilöiden tilanne selviää vähän kerrallaan, ja katsojan mielenkiinto pysyy vankasti yllä. Halu kuulla miesten kohtalosta vain kasvaa. 

Dokumentti ei selittele tai alleviivaa, eikä se varsinaisesti asetu kenenkään puolelle tai ketään vastaan. Elokuva esittää markkinavoimat hahmottomaksi koneistoksi, jonka edessä jokainen on loppujen lopuksi oman onnensa seppä.
Jäljelle jää kysymys: pystyykö ihminen olemaan onnellinen rahan hallitsemassa maailmassa?

Henri Waltter Rehnström

Vallan linnake alk. ke 28.3. klo 20.55 Yle Fem

SARJA PALAA RUUTUUN Tanskalaisen Vallan linnakkeen ykköskausi oli monin tavoin menestys. Prix Italiallakin palkittu sarja onnistui tekemään lähes trillerin siitä, kuinka idealistinen uusi naispääministeri Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) muuttuu vallan huipulla aste asteelta toiseksi ihmiseksi. Kasvavan kunnianhimon, ihanteiden unohtamisen ja lehmänkauppojen myötä hänestä tulee yhä yksinäisempi, ja onnellinen avioliittokin päätyy eroon. Kaikki tämä kerrotaan niin, että katsoja ymmärtää Nyborgin vaikeita valintoja ja on lopulta hänen puolellaan.

 Tänään alkava toinen kausi käynnistyy Afganistanista tanskalaissotilaiden leiristä, jossa pääministeri seurueineen vierailee. Paikalla on myös pääministerin pr-avustaja Kasper (Pilou Asbæk), ja juuri ennen lehdistötilaisuutta leiriin päräyttää jeepillä myös sarjan kolmas avainhahmo, ärhäkkä toimittaja Katrine (Birgitte Hjort Sørensen) kuvaajineen.

Jännitteitä luodaan tehokkaasti alkuminuuteista lähtien. Leppoisa pääministeri on juuri ilmoittanut sotilailleen uskovansa pikaiseen kotiutukseen, kun tanskalaispartion kuullaan joutuneen tulituksen kohteeksi. Pääministeri seurueineen pakenee helikopterilla. Pian kuullaan uusista kaatuneista, ja dilemma on valmis: vetäytyäkö vai jäädä? Painostus eri tahoilta alkaa.

Poliittisen päätöksentekokoneiston karuuden paljastamisen lisäksi sarjassa pohditaan Katrinen kautta myös tiedonvälityksen etiikkaa. Huumoria ja lämpöäkin löytyy.

Ja ajan hermoonhan osutaan taas:  Afganistanissa on kaatunut useita Tanskan sotilaita. Maa aloittaa vetäytymisen näillä näkymin ensi kesänä.

Iina Alanko

Vankikarkurit alk. to 29.3. klo 22.30 Sub

SARJA ALKAA Käsikirjoittajat Nick Santora ja Matt Olmstead tekivät 2000-luvun puolivälissä huippusuosittua Pako-sarjaa, jossa seurattiin amerikkalaisveljesten pakoyrityksiä neljän tuotantokauden ajan. Samaa aihepiiriä käsittelee myös kaksikon uutuus Vankikarkurit (Breakout Kings, USA 2011–).

Liittovaltion seriffit Charlie (Laz Alonso) ja Ray (Domenick Lombardozzi) kokoavat yhteen ryhmän entisiä vankikarkureita. Nämä auttavat lainvalvojia nappaamaan muita pakoretkelle lähteneitä ja samalla lyhentävät omia tuomioitaan.

Rikollisten eliittiryhmästä löytyvät muun muassa katuviisas entinen jengijohtaja sekä viettelevä huijarinainen, jonka tilalle tosin tulee toisessa jaksossa kipakka naispuolinen palkkionmetsästäjä. Kaikki on vähän liiankin helppoa: porukka pelaa alkuskismojen jälkeen hyvin yhteen ja rikollisten käsiraudat napsahtavat tasaisesti kiinni jaksosta toiseen.

Vankikarkureista voi nauttia helposti sulavana viihteenä. Kiinnostavin hahmo on äidilleen soitteleva älykkötohtori Lloyd Lowery (Jimmi Simpson), joka rikollisten profiloinnin lisäksi tarjoaa sarjan nasevimmat piikit.

Juha Heinisuo

Lue lisää

X