(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Fortitude – ikiroudan kirous, ke 22.4. klo 22.00 TV1

SARJA Uutuussarja Fortituden katseleminen on outo kokemus pohjoismaalaiselle. Brittisarja on selvästi suunnattu brittikatsojalle, vaikka oudoista kuolemista kertova draamajännäri sijoittuu Norjan Huippuvuorille. 

Doctor Whona tunnetun Christopher Ecclestonin näyttelemä tutkija kertoo sarjan asenteen pohjoismaisiin kieliin.

”Tanskaa, ruotsia, norjaa, islantia, saamea. Meillä on niitä kaikkia täällä, eikä sitä erota, mikä on mitäkin”, hän väittää.

Kaikki kliseet ovat käytössä, kun saarelle saapuva englantilaistutkija ihmettelee revontulia ja alastomia naisia saunassa. Stereotyyppisesti skandinaaveille saunan lauteilla makoilu miestyötoverien kanssa on ihan normi juttu.

Norjalaista on edes hetkittäinen kuuluva metallimusiikki baarissa tai pienen pätkän vilahtava lastenohjelma.

Vaikuttavan elokuvauran saavuttanut Stanley Tucci tekee ensimmäisen brittitelevisioroolinsa amerikkalaisena rikostutkijana. Tyly ulkopuolinen mies muistuttaa Lilyhammer-sarjan norjalaiseen Lillehammerin pikkukaupunkiin saapuvaa, Steven van Zandtin näyttelemää gangsteria. Ulkopuolisen hahmon kautta voidaan ihmetellä tarinamaailman erikoisuuksia: perinneruokia, kaamosta tai paikallisten tapaa huolehtia tuulikelloista.

Sarjan luoja Simon Donald on sanonut, ettei hänelle viisi vuotta sitten olisi tullut mieleenkään ehdottaa sarjaa Arktikselta, mutta televisiodraaman laadun syvennyttyä idea lähdettiin toteuttamaan nyt kakistelematta. Pohjoismaalaisuus saa ilmeisesti hetken vielä edustaa älyllisyyttä televisiossa.

Tero Kartastenpää

Riivaajat, su 19.4. klo 18.00 Teema *****

ELOKUVA (Ossessione,  Italia 1943). Luchino Viscontin esikoisoh­jaus on yksi James M. CaininVahinko kello kaulassa -romaanin (1934) filmatisoinneista.

Amerikkalaista intohimojännäriä merkittävämpi konteksti on kuitenkin Riivaajien vangitsema ajan henki.  
Henkilöhahmojen raadollisuus peilaa kursailematta sodan jättämää niukkuutta ja henkistä krapulaa. Ne olivat 1940-luvun lopulla kukoistaneen neorealismin peruskiviä, ja Riivaajat suuntauksen avaajia.

Giovanna (Clara Calamoi) riutuu vanhan ravintoloitsijan (Juan De Landa) vaimona ja näkee mahdollisuutensa paikalle osuvassa kulkurissa (Massimo Girotti). Kaksikko juonii isännän pois tieltään, mutta syyllisyys osoittautuu raskaaksi kannettavaksi.

Riivaajien rikkaus on verevässä ihmiskuvassa, joka oli liikaa elokuvan sensuroineelle fasistihallinnolle. Vapauden ja vaurauden ristiriita hehkuu Girottin tuskaisessa olemuksessa. 

Matti Rämö

Vietnamin sodan loppu, ma 20.4. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI Oscar-ehdokkaana olleen Last Days in Vietnam -dokumentin tekijä linkittyy USA:n lähihistoriaan siinä missä Vietnamin sotakin. Ohjaaja Rory Kennedy, 46, on nimittäin 1968 surmatun Robert Kennedyn nuorin lapsi. Tytär ei ehtinyt nähdä isäänsä, hän syntyi vasta traagisen tapauksen jälkeen.

Ansiokas dokumentti vie Vietnamin kaoottisiin tapahtumiin lähes päivälleen 40 vuotta sitten. USA oli alkanut vetäytyä sodasta 1973, mutta Saigonissa oli yhä tuhansia amerikkalaisia. Pohjois-Vietnamin joukot olivat ottaneet haltuunsa jo valtaosan maasta ja lähestyivät Saigonia. Siviiliväestö pakeni Vietkongin joukkoja henkensä edestä.

Kun USA:n suurlähettiläs Graham Martin viivytteli jääräpäisesti evakuointia, upseerit ryhtyivät toimeen lupia kyselemättä. Evakuoimiseen osallistuneet kertovat dokumentissa yhä liikuttuneina kokemuksistaan. 75 helikopteria ehti viime hetkillä rahdata yli tuhat amerikkalaista ja 6 000 vietnamilaista merellä odottaneisiin laivoihin.

Sekasorto ja etelävietnamilaisten suuri hätä välittyvät hyytävän tehokkaasti kaksiosaisen dokumentin uutisfilmeistä.

Tuomo Kiisseli

Ginger & Rosa, ke 22.4. klo 22.00 Teema *****

ELOKUVA (Britannia 2012) Kahden teini-ikäisen ystävättären (Elle Fanning ja Alice Englert) kasvukuvaus tavoittaa harvinaislaatuista herkkyyttä. Kyseessä on taiteellisesti itsenäinen ja kunnianhimoinen teos, eikä mikään tietyille kohderyhmille osoitettu tuote.

Juuri tällaista elokuvaa haluaa suosittaa myös tämän päivän kasvaville nuorille, ja kasvattajillekin: viisaan ymmärtäväinen kuvaus osuu ihmisyyden ja vastuullisuuden ytimeen. 

Paikka on vuoden 1962 Lontoo, jossa myös ohjaaja Sally Potter koki samantaustaista varttumista. Ystävättäret kasvavat Kuuban kriisin kärjistämässä maailmanlopun pelossa, poliittisessa arvomaailmassa jossa uusien ratkaisujen etsiminen on itsestäänselvyys. Tytöt aikuistuvat myötä tapahtumien, jotka vaikuttavat peruuttamattomasti kummankin perhepiireihin.

Viimeisen näytöksen aikana ei katsoja ehkä huomaa vaikka talo ympärillä palaisi.

Arto Pajukallio

Anna Perhon kyselytunti, to 23.4. klo 21.00 TV2

SARJA Vääriä vastauksia viikon oikeisiin kysymyksiin. Tätä lupaa Anna Perhon kyselytunti

Varma ja suorasanainen media-alan yrittäjä Anna Perho on työllistänyt itsensä toimittajana, kolumnistina ja luennoitsijana jo 20 vuoden ajan. On siis juhlaohjelman aika. Perhon lisäksi ohjelman kolme vahvalla tavalla haavoittuvaa naista Olga Temonen, Jenni Kokander ja Suvi West ottavat kantaa viikon uutisiin hyvinvoivan keskiluokan näkökulmasta. 

”Arvostelijat jätän omaan arvoonsa, he ovat vain kateellisia”, alkuvuodesta Pientä säätöä -nimisen kirjan julkaissut Perho pamauttaa.

Perholla on koko ajan monta rautaa ­tulessa. Hän opiskelee Lyhytterapia-­instituutissa ratkaisukeskeistä ­psykologiaa ja valmistelee neljättä kirjaansa, jossa käsitellään perheen ja työelämän yhdistämistä. Siitäkin aiheesta riittäisi taatusti kysyttävää.

”Tällaista ei ole nähty sitten Uutisvuodon, A-studion, Ykkösaamun, A2:n, A-talkin, Pressiklubin, Lauantaitunnin, Noin viikon uutisten tai Metsoloiden”, luvataan kyselytunnista.

Odotukset ovat korkealla. 

Virpi Valtonen

X