(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Yö voodoo-saarella, su 12.6.klo 18.00 Teema ****

ELOKUVA (I Walked With a Zombie, USA 1943)  Varhaisten zombielokuvien lailla Jacques Tourneurin Yö voodoo-saarella ammentaa elävien kuolleiden pelinsäännöt karibialaisesta kansan­tarustosta. 

Sairaanhoitaja Betsy (Frances Dee) matkustaa pienelle Karibianmeren saarelle hoitamaan plantaasinomistajan sairasta vaimoa Jessicaa (Christine Gordon). Potilas vaeltaa öisin pitkin tiluksia arvoituksellinen ilme kasvoillaan. Esimieheensä Pauliin (Tom Conway) rakastunut Betsy haluaa palauttaa onnen tämän elämään. Yrittäessään parantaa Jessicaa voodoolla hoitaja saakin hätkähdyttävää tietoa tämän vaivan laadusta. 

Tourneurin lyyrisessä ohjauksessa kauhua on vain asetelmassa. Betsyn pyyteettömyyden ja Paulin surun hallitsema elokuva on kaunis kuvaus velvollisuudentunnosta ja luopumisesta. Jessica on kuin kävelevä muistutus tragedioiden jälkeensä jättämistä arvista. 

Matti Rämö

Erinomanlaiset, ma 13.6. klo 21.00 TV5

SARJA Lyhyt juonikertaus. Saksalainen pääomasijoittajayhtiö 4K Invest osti Keskolta näivettyneen kodintavarabrändi Anttilan (perustettu 1952). Tavarataloihin yritetään nyt houkutella shoppailijoita ärsyttävällä mainoslauseella ”Erinomanlaista”. Komedian Erinomanlaiset ideoinut mainostoimisto TBWA\Helsinki on aiemmin luonut MTV3:lle komediasarjan Brändärit, jonka tarinoihin sijoiteltiin firmoja. 

Vantaalaisen kauppakeskus Sellon Anttila toimii tapahtumapaikkana, mutta tuotteita ei mainosteta suoraan. Omista seksihuolistaan tai ahdistuksistaan kiinnostunutta henkilökuntaa näyttelee kaksi keski-ikäistä ylinäyttelijää Jaana Saarinen (kuvassa vas.) ja Taisto Oksanen ja nuori alinäyttelijä Mimosa Willamo (oik.). Satunnaiset julkkikset – kuten Prinssi Jusuf ja Suvi Teräsniska – takeltevat läpi sivurooliensa.

Hämmentävyydessään kunnioi­tettava projekti on suututtanut monet Facebookissa, jossa Anttila jakoi sarjaa kevään aikana.  TV5:n pisteohjelmassa FB-pätkien materiaali on leikattu yhtenäiseksi puolituntiseksi. Erinomanlaisissa nauretaan peräpukamille, penisten salakatselulle ja lihavuudelle bikiniosastolla. Anttila menee itseironista Lidliä pidemmälle kertomalla natsivitsejä saksalaisomistajista.

Tero Kartastenpää

Kun peto herää, su 12.6. klo 21.00 Fem ****

ELOKUVA (Når dyrene drømmer, Tanska 2014) Norja on alkanut kilpailla Tanskan kanssa siitä, kummasta  tulevat Pohjoismaiden kiinnostavimmat tv-sarjat. Sama korkeatasoinen kehitys on havaittavissa myös elokuvan puolella.

Jonas Alexander Arnbyn esikoisohjaus on piinaavien jännitteiden varassa etenevä kauhutarina. Tapahtuvat sijoittuvat sulkeutuneeseen kalastajakylään, jossa teinityttö Marie (Sonia Suhl) alkaa kokea ruumiissaan outoja muutoksia.

Jotain pahaa on sattunut menneisyydessä, mutta sitä ei heti kerrota. Juoni etenee pienten vihjeiden kautta pisteestä toiseen. Kerronta on tiivistä ja miltei viimeiseen saakka yllättävää. Ainoastaan loppukohtaus on ennalta arvattava, mutta se sopii täydellisesti elokuvan eheään tyyliin. 

Henri Waltter Rehnström

Milius, ke 15.6. klo 22.30 Teema

DOKUMENTTI Käsikirjoittaja-ohjaaja John Milius (s. 1944)  oli kiinteä osa Hollywoodia 1970-luvulla uudistaneiden ”elokuvakakaroiden” porukkaa. Poliittisilta näkemyksiltään ja elokuvaintresseiltään hän poikkesi kuitenkin ystävistään  Steven Spielbergistä, George Lucasista ja Francis Ford Coppolasta. Liberaalissa elokuvakaupungissa Milius oli  äärikonservatiivinen kummajainen, joka nautti hämmentäjän roolistaan. Astman torpattua sotilasuran Milius toteutti taisteluhaaveensa valkokankaalla.  Eeppisten sankaritarinoiden ja laimentamattoman maskuliinisuuden ystävän bravuureja olivat Conan Barbaari ja Ilmestyskirja. Nyt, jonka käsikirjoitus toi hänelle Oscar-ehdokkuuden. 

Joey Figueroan ja Zak Knutsonin dokumentissa Hollywoodin kerma kehuu kaverityyliin Miliusta, joka ajoi itsensä nurkkaan kommunistien hyökkäyksellä hekumoineella Punaisella vaaralla. Milius katsoo Hollywoodin kaupallisen murroksen vuosia käänteisestä näkökulmasta. Ehdoton Milius ei halunnut kaveriensa lailla heittäytyä yleisön miellyttäjäksi. Vaikka elokuvanmittaiset onnistumisen jäivät vähiin, Milius kantaa vyöllään myös Likaisen Har­ryn, Tappajahain ja  Ilmestyskirjan ikimuistoisia machorepliikkejä.  

Matti Rämö

Konttori, to 16.6. 19.00 TV5 

SARJA Amerikkalaisversio pienen työyhteisön ihmisiä kuvaavasta komediasarjasta alkaa uusintana. Idea on brittien, joiden satiirinen kurkistus konttorielämän kärsimyksiin käynnistyi vuonna 2001. Englannissa sarjaa ei tehty kuin neljätoista jaksoa, mutta vuonna 2005 startannut amerikkalaisversio ylsi yli 200 episodiin.

Konttori (The Office) on kuvattu dokumentin oloisesti huojuvin kameroin, eikä sen versioita ole pehmennetty taustamusiikilla saati yleisön naururaidalla. Ratkaisu korostaa kuivaa huumoria, jossa tärkeily ja hierarkia ohittavat ihmisyyden. Kumpikin sarja käynnistyy asetelmista, joissa itseään alansa huippuna pitävä johtaja pelleilee kuin pikkulapsi ja tekee julmia piloja alaistensa kustannuksella.

Siinä missä brittisarjan Ricky Gervais näytteli pehmeämpää dirikaa, amerikkalaisversion Steve Carell (kuvassa etualalla) pursuaa katteetonta omahyväisyyttä. Ja kaikki toimistotyöntekijäthän tunnistavat sarjan henkilöitä ja tilanteita, näinhän asia mielletään.

Arto Pajukallio

 

X