(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Vanki, ma 27.7. klo 21.00 TV5 ****

ELOKUVA Vanki (Kvinden i buret, Tanska 2013) on jälleen kerran todiste tanskalaisten kyvystä tehdä erinomaisen laadukasta elokuvaa.

Ohjaaja Mikkel Nørgaard venytti huumoria sovinnaisuuden tuolle puolen edellisessä elokuvassaan, Kyllä nolottaa -sarjan elokuvasovituksessa Klovni – Kyllä nolottaa. Vanki on jotain ihan muuta, siinä liikutaan lähellä Silta-sarjan tunnelmia. 

Kun murharyhmän vakavailmeisen etsivän, Carl Mørckin johtama operaatio menee pieleen, joutuu hän kellarikerrokseen lajittelemaan ratkaisemattomia tapauksia. Siellä hän iskee silmänsä tunnetun poliitikon,  Merete Lynggaardin  katoamistapaukseen, joka on kirjattu itsemurhaksi.

Varmaotteisesti ohjattu jännäri ei rönsyile, vaan hyytävää juonta paljastetaan pala palalta juuri sen verran kuin on tarpeen. Pääroolissa Nikolaj Lie Kaas yrmyilee karismaattisesti.

Onnimanni Liukkonen

Rahastusta lapsilla, ma 27.7. klo 21.35 TV1

DOKUMENTTI Dokumenttiprojektin pitkä dokkari Rahastusta lapsilla (Kids For Cash, USA 2013) on valaisevaa nähtävää. Se kertoo skandaalimaisesta ylilyönnistä, joka pääsi tapahtumaan Columbinen koulujoukkomurhan jälkihysteriassa.

Ei tätä eurooppalaisena uskoisi, koska meillä ei voitaisi antaa nuorisovankilan tyyppisen laitoksen ylläpitoa yksityiselle firmalle. Eikä aivan varmasti myöskään tuomita sinne vuosiksi nuorta, jonka rike saattoi olla, että hänen hallustaan löytyi piippu tai että hän käytti ruokotonta kieltä koulubussin pysäkillä!

Väkevän kärjistyksen kantamaan dokumenttiin on ehkä valittu pulmusmaisimpia nuorista, joita pennsylvanialainen tuomari Mark Ciavarella passitti telkien taakse. Nollatoleranssin jyrkkä puolestapuhuja junaili käsittelyjä siten, että nuorten vanhemmat tuskin ehtivät huomatakaan, kun heiltä oli jo jäänyt käyttämättä oikeus asianajajaan.

Vyyhden purkautumista auttaneen nuorisojuridisen järjestön Marsha Levick sanoo, että nollatoleranssia seurasi USA:ssa nollalogiikka. Kävi ilmi, että suhteettoman ankaruutensa lisäksi Ciavarella oli saanut paljon rahaa laitokselta, johon hän määräsi nuoria. Tuomari joutui itse tuomiolle, joka on 28 vuotta vankeutta.

Dokumentin tekijä Robert May on aiemmin kunnostautunut tuottajana. Sodan oppitunneissa Vietnamin sotaa ajanut puolustusministeri oli katuva. Nyt Ciavarella nähdään katuvana, mutta vasta ankaran painin jälkeen.

Jussi Karjalainen

NCIS: New Orleans, ti 28.7. ja ke 29.7. klo 21.00 MTV3

SARJA Näyttelijä Zoe McLellan kertoo Monte Carlon televisiofestivaaleilla, ettei ole seurannut juuri muita rikossarjoja ja ettei hänestä tosielämässä olisi etsiväksi. NCIS: New Orleansissa hän kuitenkin on yksi päähahmoista, Yhdysvaltain laivastoon tai merijalkaväkeen liittyviä rikoksia erikoislaatuiseen tyyliinsä selvittelevä Meredith Brody – piinkova ja suorasanainen nainen, joka onnistuu pitämään päänsä kylmänä kiperissäkin tilanteissa. 

McLellan kertoo pojastaan Sebastianista erossa olemisen olevan työssä haastavinta. Usein Sebastian kuitenkin leikkii tyytyväisenä kuvausten aikana sarjan kulisseissa. Hänen mukaan on jopa nimetty yksi  sarjan hahmoista. 

McLellan kertoo uskovansa, että sarjaa ja sen tekijöitä seuraa suojelusenkeli. 

”Uskon myös että 75 prosenttia minusta on sielua ja loput 25 prosenttia pelkkää lihaa. Kaikki elämä on energiaa”, myös elämäntapavalmentajana työskennellyt tähti kertoo. Kun häntä pyytää kuvailemaan itseään yhdellä sanalla, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

”Olen rohkea”, hän toteaa ja suosittelee rohkeutta kaikille. 

Virpi Valtonen

Elävä arkisto: Rockstop!, ti 28.7. klo 21.55 Teema

MUSIIKKI Heli Nevakare oli upea asia. Ylen rocktoimittaja kuristi kadunkulkijaa, joka haukkui hard rock -yhtye Stonea. Hän näytti Ozzy Osbournelle kuvia pörrötukkaista hevaria muistuttavasta exästään.

Rockstopin! juontaja sai vuosina 1987–92 musiikkitähdet rentoutumaan brittienglannilla, hassuttelulla ja rock-tietämyksellään. Hevispesiaalissa (1989) Nevakare irrotteli vasta ohjelman loppupuolelta. Hän oli mahtavimmillaan alkaessaan inttää musiikkivideoraadin jäsenten kanssa siitä, onko Queensrÿche maailman paras bändi.

Hevispesiaali etenee hitaasti, mutta aikanaan musiikkivideokatselmus on varmasti ollut monelle katsojalle päänräjäyttävä. Rock kehittyy aina, sanoivat Helloweenin jäsenet haastattelussa. Tällaiseen ajatteluun saattoi uskoa vielä 80-luvulla.

Nevakare suosi raskasta musiikkia myös vuoden 1988 Rockstopissa, jossa kaikki nuorisoidolit olivat sopivan huonoryhtisiä. Stone vinoili naapurimaan Europelle soittamalla humalaisen version megahitistä pilanimellä Final Cuntdown. Se oli ruotsalaisille ihan oikein.

Tero Kartastenpää

 

Maigret ei anna armoa, ma 27.7. klo 21.00 Teema ***

ELOKUVA Ohjaaja Jean Delannoyn ja pariisilaiskomisariota esittävän Jean Gabinin toinen yhteinen Maigret-filmatisointi Maigret ei tunne armoa (Maigret et l’affaire Saint-Fiacre, Ranska 1959) ei tavoita edeltäjänsä (Maigret virittää ansan) psykologista latausta.

Elokuva pohjautuu George Simenonin jo 1932 julkaistuun romaaniin, jossa piippupoliisi palaa maaseudulle, ja joutuu tutkimaan jo lapsuudestaan tutun kreivittären murhaa.

Sovitus tekee oleellisia muutoksia kirjan tapahtumiin ja jännitteisiin. Kiihkeässä loppuratkaisussa Maigret ei olekaan hiljainen tarkkailija, kuten romaanissa, vaan lujaotteinen toimija, joka tekee sen mikä kirjassa laitettiin aivan toisen henkilön kontoille.

Ratkaisun myötä pääsee Gabin hyödyntämään näyttelijätyönsä ronskimpia puolia. Komisarion rooliin näyttelijä palasi vielä kerran.

Arto Pajukallio

 

 

X