(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Michael Jackson: The Life of An Icon, pe 7.8. klo 18.00 TV5

DOKUMENTTI Jacksonin laulajasisarusten ystävä David Gest sai käyttöönsä perhearkistot ja teki ylistysdokumentin vuonna 2009 kuolleesta poplaulajasta. Gestin tuottaman ja esikoisohjaaja Andrew Eastelin ohjaaman elämäkertadokumentin selkein missio oli antaa Michael Jacksonin uskottujen puolustaa kiisteltyä hahmoa.

Vuoden 2011 dokumentti kestää messiaaniselle päähenkilölle sopivat 149 minuuttia. Puolueelliseen henkeen sopii, että yksi tärkeimmistä haastateltavista on tositv-julkkis Gest itse. Liza Minnellin ex-miehenä tunnetun tuottajan jutut alkavat jatkuvasti sanoilla: ”Michael kertoi minulle…”

Dokumentti on samalla jäykkä että yliampuva. Muusikkoukot muistelevat muistelevat kymmenien minuuttien ajan Jackson 5:n lapsitähteä, mutta ujon Michaelin omia ajatuksia kuullaan harvakseltaan. Välillä taas tykitetään ylistysjaksoja suureellisen musiikin soidessa. 

Puhkikaluttu sooloura alkaa puolivälissä dokumenttia, mutta yhtään soolobiisiä ei kuulla oikeuksien uupumisen vuoksi. Gestin pitää keskittyä seksuaalisuusarvailuihin, oikeudenkäynteihin ja julkkisten kertomuksiin. 

Gest tuntee pitkään salailtujen kauneusleikkausten taustan, koska itsekin leikkasi kasvojaan Jacksonin kirurgilla 1980-luvulla. Myös Pepsi-kuvausten palovaurioista toipumisesta kerrotaan antaumuksella, kun selitetään tähden lääkeriippuvuuden taustoja.

Lähes ainoa kriittinen ääni on äiti Katherine, jonka ei tarvitse nuolla kenenkään takamusta. Gest toki halailee matriarkkaa kameran edessä.

Tero Kartastenpää

Kuuma aurinko, la 1.8. klo 21.00 Teema ****

ELOKUVA Alain Delon oli ensimmäinen näyttelijä, joka esitti Patricia Highsmithin myöhemmin sarjaksi venyneen merkkiromaanin päähenkilöä herra Ripley’ä valkokankailla. René Clément’n trilleri Kuuma aurinko (Plein soleil, Ranska 1960) tekikin Delonista hetimmiten tähden ja aikansa karskin hurmurin prototyypin.

Tarinan häikäilemätön antisankari saa toimeksiannon: rikas isäpappa haluaa että poikansa (Maurice Ronet) toimitetaan Italiasta takaisin Yhdysvaltoihin. Ripley ottaa tehtävän vastaan, mutta alkaa leikittelyjensä lomassa punoa omia juoniaan.

Marie Laforêt hahmottaa perijän kaltoin kohdeltua tyttöystävää. Naseva psykologinen trilleri päättyy hirtehiseen loppuratkaisuun, johon turvauduttiin moraalisista syistä. Myöhemmissä elokuvatulkinnoissa on Ripley saanut jatkaa toimiaan niin kuin kirjailija tarkoittikin. 

Arto Pajukallio

Dokumenttiprojekti: Estherin kehä, ma 3.8. klo 21.35 TV1

DOKUMENTTI Nyrkkeily on brutaali laji, mutta hedelmällinen aihe moniulotteisille sankaritarinoille. Välisarjan seitsenkertainen mestari Esther Phiri astuu kehästä aina voittajana ja joutuu käymään nahisteluja otteluiden ulkopuolella. Perhe vaatii ohjailua, julkkikselta kerjätään aggressiivisesti rahaa ja manageri vetää välistä.

Sambialainen Phiri on pohdiskeleva ja vastuuntuntoinen urheilija, joka raataa, jotta varakkuutta tuoneet mestaruusvyöt säilyisivät. 

Jessie Chisin ja Salla Sorrin dokumentti etenee jännityksellä kohti tärkeitä otteluita. Tekijöitä on varmasti auttanut, että Chisi on Phirin serkku. Mestari paljastaa, millaista tuskaa menestys on.

Suomessa ja Sambiassa työskentelevä Chisi on Zambia Short Film -festivaalin perustaja ja keskittynyt lyhytelokuvissaan suuria päätöksiä tekeviin naisiin. Hänen ohjaajaparinsa Sorri herätti lupauksia Venet­sian elokuvajuhlilla esitetyllä Resistente-lyhytelokuvalla. Ohjaajien debyytti on hallittu ja hikinen: kamppailutarina ansaitsee vahvat suositukset.

Tero Kartastenpää

Pappi lukkari talonpoika vakooja, pe 7.8. klo 22.00 TV2 ****

ELOKUVA (Tinker Tailor Soldier Spy, Iso-Britannia 2011) Britannian salaisen palvelun MI6:n suurin huoli vuonna 1973 on kylmä sota.

Tiedustelupalvelun entinen johtaja (John Hurt) saa vihiä, että MI6:n huipulle on soluttautunut myyrä. Hän onnistuu rajaamaan epäilyt viiteen agenttiin: Allelineen (Toby Jones), Blandiin (Ciarán Hinds), Haydoniin (Colin Firth), Esterhaseen (David Dencik) ja Smileyyn (Gary Oldman). Viimeksi mainittu saa paradoksaalisesti tehtäväkseen selvittää myyrän henkilöllisyyden.

John le Carrén samannimiseen vakoilujännäriin perustuvan, äärimmäisen tyylikkään filmatisoinnin on ohjannut ruotsalainen Tomas Alfredson, jonka matkalippu Hollywoodiin oli kehuttu nuorisokuvaus Ystävät hämärän jälkeen.

Gary Oldman tekee elokuvassa yhden uransa merkittävimmistä rooleista. Ei ihme, että hän oli ehdolla parhaan miespääosanäyttelijän Oscariin. 

Martta Kaukonen

Beat-sukupolvi, ma 3.8. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Dokumentin aluksi ja myöhemminkin nähdään katkelmia televisiohaastattelusta, jossa Jack Kerouac ehkä yllättäen puhuu ranskaa. Mutta Kanadastahan hän oli kotoisin, kahden kielen taitaja, joka lopulta päätyi kirjoittamaan englanniksi.

Ranskaksi puhuu toisessa haastattelussa myös William S. Burroughs. Ranska, sekä kieli että valtio, antaakin sivuaskeleet ja ponnahduslaudan ranskalaisdokumentille aiheesta, joka ei kertauksista tyhjene.

Kerouac, Burroughs ja Allen Ginsberg ystävystyivät 1940-luvulla New Yorkissa ja nousivat seuraavan vuosikymmenen merkkiteoksillaan uuden beat-kulttuurin kärkikolmikoksi.

Kerouacin kiihkeä vaellusromaani Matkalla, Burroughsin kumouksellinen narkomaanikuvaus Alaston lounas sekä Ginsbergin haastava proosaruno Huuto olivat kaikki aikaa ja yhteiskuntaa järisyttäviä julistuksia, uuden kulttuurin ja arvomaailman lähtölaukauksia.

Selkeästi muotoiltu dokumentti avaa informatiivisesti nämä teokset, kirjailijat ja heidän keskinäiset suhteensa, näyttämöinä Yhdysvaltojen lisäksi Tanger ja Pariisi. Kiitos myös arkistomateriaalin arvon, ohjelmasta muodostuu vangitseva.

Dokumentin tekijä Xavier Villetard on erikoistunut kulttuurisiin ja poliittisiin aiheisiin, takana ovat henkilökuvat muun muassa Edith Piafista ja Frida Kahlosta.

Arto Pajukallio

X