(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Rakkauden nälkä, la 8.8. klo 21.10 TV1

RIKOSSARJA Matti Yrjänä Joensuun teos Harjunpää ja rakkauden nälkä ilmestyi vuonna 1993. Tositapahtumiin perustuva dekkari sai monet yksinäiset naiset lukitsemaan ulko-ovensa entistä huolellisemmin, sillä kirjan selittämättömällä tavalla vangitseva tunnelma tarttui lukijoihin. Elävästi kuvatut, vaivihkaa auki loksahtelevat lukot, painuivat mieliin.

Tv-versio helsinkiläisestä rikosylikonstaapelista ja mekaaniset esteet tieltä raivaavasta rakkauden kaipuusta valmistui 2006 ja esitetään nyt toiveuusintana. Romaanin on dramatisoinut ja ohjannut Juha Lehtola, ja se palkittiin aikanaan niin vuoden parhaan draamasarjan Venlalla kuin Kultainen TV -palkinnollakin.

Sarjan pääosissa näyttelevät Markku Maalismaa, Tiina Lymi ja  Toni Kamula. Sittemmin Kamula on nähty televisiossa muun muassa Laila Hirvisaaren romaaneihin perustuvassa tv-sarjassa Tauno Tukevan sota ja valkokankaalla Juoppohullun päiväkirjassa.

Lehtolan ohjaustyö ei ole Joensuun romaanin suora tv-sovitus. Hänestä romaania ei koskaan pidä siirtää televisiodraamaksi sellaisenaan.

”Dramatisointi on aina näkemys ja tulkinta kirjasta. Olenkin ottanut joitakin vapauksia kirjan juonen suhteen. Siksi televisiosarjan nimikin on vain Rakkauden nälkä,” Lehtola sanoo.

Anna Muurinen

Tiededokumentti: Juoksukuolemat, to 13.8. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Ei urheileminenkaan näköjään täysin vaaratonta ole. Lyhyellä aikavälillä Isossa-Britanniassa on kuollut useampikin maratonjuoksija. Kuolemat ovat olleet yllättäviä, sillä juoksijat ovat olleet päältä päin katsoen täysin terveitä. Heidän keski-ikänsäkin on ollut vain 33 vuotta.

Kolmekymppinen elokuvantekijä Michael Dorgan on asiasta huolissaan, sillä hän on itsekin innokas maratonin harrastaja. Niinpä hän päättää ottaa selvää, olisiko kuolemat voitu mitenkään välttää

Juoksukuolemissa aiheeseen perehdytään nuoren elokuvantekijän innolla. Dorgan ei halua jättää kiveäkään kääntämättä. Hän pyrkii tutkimaan maratonin vaarallisuutta kaikista mahdollisista näkökulmista. 

Kaiken kukkuraksi Dorgan panee myös itsensä peliin. Dokumentin teon aikana hän juoksee kahdeksassa päivässä kahdeksan maratonia tutkien näin juoksun aiheuttaman rasituksen vaikutuksia omaan kehoonsa. 

Dorganin dokumentti on kuin dekkarin muotoon rakennettu jännitysnäytelmä, jossa totuus pyritään kursimaan kasaan pienistä palasista. Elokuva tempaa heti mukaansa, oli sitten maratonin harrastaja tai ei. 

Henri Waltter Rehnström

Luihin ja ytimiin, la 8.8. klo 23.00 Ava ****

ELOKUVA (De rouille et d’os, Ranska 2012) Entinen nyrkkeilijä (Mathias Schoenaerts) saapuu ongelmaisen lapsensa kanssa Etelä-Ranskaan. Kortteeri otetaan siskon luota, ovimiehen tienesteille haetaan lisiä raaoista vedonlyöntitappeluista.

Antibesin merieläinten teemapuistossa työskentelevä valaidenkouluttaja (Marion Cotillard) joutuu traagiseen onnettomuuteen. Kaksikon välille virittyy omalaatuinen, voimansa vastoinkäymisistä kauhova suhde.

Jacques Audiardin koskettava ohjaus tutkii ahtaalle joutumista henkisesti ja fyysisesti raastavassa marginaalissa. Ihmisyyden ja pärjäämisen kanssa joudutaan tekemään töitä, tämä välittyy konkreettisesti, vailla kaunistelua.

Ranskan palvotuin elokuvatähti Cotillard on aktiivinen luonnonsuojelija, joka näyttelijänä inhoaa huonoja seksikohtauksia. Hienosti hän teki kunnioitettavia aatteitaan vastaan sotivan roolin, ja antoi tunnustusta mielestään kerrankin onnistuneelle seksuaalisuuden kuvaukselle: elokuvan ruumiillisuus saattaa hätkähdyttää, sekä seksissä että väkivallassa. 

Arto Pajukallio

Historia: Kennedyn viimeinen päivä, ma 10.8. klo 18.30 TV1

DOKUMENTTI Ranskalaisen Patrick Jeudyn dokumentti on tyhjentävä, mutta samalla vihjaileva lähiluku John F. Kennedyn murhapäivästä. Arkistofilmien ja uutisraporttien rinnalla tapahtumia elävöitetään sarjakuvataiteilija Christian De Metterin kuvilla tiloista, jonne kamera ei päässyt.

Näkökulma on selkeä, kuinka tapahtumat etenivät Dallasissa Teksasissa 22. marraskuuta 1963. Vain hetkeä murhan jälkeen lähetetyissä uutisfilmeissä tapahtumien dramatiikka on käsin kosketeltavaa. Toimittajat takeltelevat järkytykseltään sanoissaan. 

Vahvasti esille nousevat myös varapresidentistä presidentiksi nousevan teksasilaisen Lyndon B. Johnsonin ja Jacqueline Kennedyn näkökulmat. Jacquelinesta maalataan kauttaaltaan tyylikäs pyhimys,  joka hoitaa velvollisuutensa järkytyksestään huolimatta. Johnsonista taas rakennetaan malttamattoman itsekäs konna. 

Silminnäkijöiden kokemuksista syntyy ristiriitainen kuva, jonka pohjalta Jeudykin vihjailee. Hän ei kuitenkaan lähde pohtimaan pitemmälle esimerkiksi sitä miksi suurin osa oletti laukausten tulleen edestäpäin, vaikka Lee Harvey Oswald väijyi presidenttiä takaa päin. 

Onnimanni Liukkonen

Miehet jotka vihaavat naisia, la 8.8. klo 22.40 MTV3

RIKOSSARJA Stieg Larssonin kirjoihin perustuva sarja on takuuvarmaa ruotsalaista dekkarituotantoa, hyvässä ja pahassa. Ensimmäiset kaksi osaa muodostavat eheän tarinan, jossa tutkiva journalisti Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) selvittää Wangerin teollisuussuvun likaista historiaa. Oliko nuoren Harriet Wangerin katoaminen 1960-luvulla murha? 

Keskiöön nousee Lisbet Salanderin (Noomi Rapace) hahmo, superälykäs tietokonenero, jonka tunnerekisteriä on moukaroitu 12-vuotiaasta lähtien. Tämä tyttö ei käännä sortajilleen toista poskea, vaan potkii täysillä takaisin.

Jatkossa sarjan taso heikkenee. Osasyynä on budjetin pieneneminen ja ohjaajan vaihtuminen, mutta myös eri suuntiin hajoava tarina muuttuu vaikeammin kuvattavaksi. Vakoiluorganisaation rakenteen selvittely tai hakkereiden työskentely on kiehtovaa luettavaa, mutta niitä on vaikea esittää visuaalisesti kiinnostavassa muodossa. Pahinta on kuitenkin pääteeman unohtaminen. Kirjojen kokoavana teemana on naisiin kohdistuva väkivalta, joka sarjan edetessä katoaa yhä kauemmas taustalle.

Onnimanni Liukkonen

 

 

 

 

X