(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Nuoret nettiaddiktit, ma 18.8. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Lääkärit sanovat, että nettiriippuvuus toimii aivoissa samalla tavalla kuin heroiini, mutta niin tekee moni muukin nautinnollinen toiminta. Kiinalaisia surffaus pelottaa. Nettiriippuvuus on maassa määritelty virallisesti sairaudeksi, ja nuoret lähetetään sotilaalliselle leirille vieroittumaan tietoverkoista.

Viime vuonna valmistuneessa israelilais-amerikkalaisessa dokumentissa seurataan suljetussa laitoksessa vuoden ajan, saadaanko nettiriippuvaiset pojat käännytettyä.
”Fantasiamaailmasi ei vastaa todellisuutta”, hoitajat sanovat tylysti nuorukaiselle, jonka sosiaalinen elämä on rakentunut nettiin.

Dokumentti on holokaustista palkitun dokumentin Last Journey into Silence ohjanneen Shosh Shlamin ja Emmy-palkitun Hilla Medalian ensimmäinen yhteisohjaus. Dokumenttiprojekti esittää lyhennetyn tv-version, eikä tiivistys ole rakenteeltaan hahmottomassa elokuvassa pahitteeksi.

Shlam on kertonut dokumentin kysyvän: onko internet pilaamassa ihmissuhteet? Netille myönteisempi ihminen asettelisi kysymyksen, että muuttaako internet ihmissuhteet vähemmän fyysisiksi.

Onko ihme, että vanhemmat huolestuvat verkosta maassa, jossa valtiollisella tasolla kammoksutaan internetiä. On absurdia, että monia hoidettavia kunnioitettaisiin länsimaissa uuden ajan nettinatiiveina.

Riippuvaiset ovat onnellisimmillaan pelatessaan korttia ja kehuskellessaan vierotuskavereille 300 tunnin peliputkistaan. Vinolla huumorilla hoitoon suhtautuvat nuoret vaikuttavat älykkäämmiltä kuin lääkärinsä.

Eräs nuori sanoo vankipedillään:

”Todellisuus on huiputusta.”

Tero Kartastenpää

Hotelli Adlon, to 19.8. klo 21.00 TV1

SARJA Vuodesta 1904 käynnistyvä, kahden suvun vaiheita seuraava epookkidraama pyörii legendaarisen hotelli Adlonin ympärillä. Lorenz Adlonilla on suuruudenhullu unelma; hän haluaa rakentaa Berliiniin Brandenburgin portin tuntumaan Saksan hienoimman hotellin.

Projekti tarjoaa haasteita, mutta perheystävä, kauppias Gustaf Schadt järjestää lainoja, joiden avulla hotelli saadaan toimimaan itsenäisesti. Vuosien vieriessä kahden suvun kohtalot limittyvät toisiinsa ja hotelli toimii kohtaloiden karusellina.

Saksan kalleimman hotellin hienoudella hekumointi saavuttaa välillä suorastaan mainosmaisen ihannoinnin tason. Eebenpuisia rakenteita, hopeisia astioita, norsunluuta ja aikakauden uusinta teknologiaa ihaillaan antaumuksella. 

Sarjan tarina kytketään todellisuuteen historiallisten tapahtumien ja oikeiden ihmisten kautta. Lorenz Adlonin ja hänen poikansa Louisin hahmot perustuvat oikeisiin hotelliyrittäjiin. Koko Schadtien suku sen sijaan on sarjaa varten sepitetty. Yhdistelmä toimii mainiosti, mutta muutamien kuuluisuuksien, kuten karikatyyrimäisen keisari Vilhelmin ja ohjaaja Billy Wilderin, liittäminen tarinaan tuntuu hieman päälle liimatulta. 

Uli Edelin (Baader Meinhof Komplex) ohjaaman sarjan teemat vaihtelevat aikakausien mukaan, mutta saksalaista rasismia hahmotetaan läpi vuosien. Perus­arjalaisten patriarkkojen siirtomaa-aikakaudesta kuljetaan kuohuvan 1920-luvun kautta natsien valtaannousuun. Lopussa tulee toinen maailmansota ja DDR:n aika. Siihen loppuu myös Adlonin kulta-aika.

Onnimanni Liukkonen

Nimeni on Khan, ti 19.8 klo 21.00 AVA  ***½

ELOKUVA Syyskuun 2001 terrori-iskut muuttavat Yhdysvalloissa asuvan intialaisen pariskunnan elämää Karan Joharin menestyselokuvassa Nimeni on Khan (My Name Is Khan, Intia 2010). Karismaattista kimppakemiaa henkivät pääosien esittäjät ovat kotimaassaan valtaisia tähtiä, ja heidän paluunsa yhteiseen elokuvaan suuri tapaus.

Shah Rukh Khan näyttelee muslimimiestä, joka Yhdysvaltoihin muutettuaan kohtaa hindun yksinhuoltajaäidin (Kajol), ja menee tämän kanssa naimisiin. Mies sairastaa Aspergerin syndroomaa. Seikkaa ei kuvata loogisesti, vaan käsikirjoituksen dramaturgisten tarpeiden mukaan. Yksioikoinen rehellisyys ajaa miehen pitkälle taipaleelle, lupaukseen päästä kertomaan presidentille ettei hän ole terroristi. Elokuva imaisee mukaan kuin vanhan ajan lukuromaani: eteenpäin polveilevan tarinan seuraan on helppo tempautua.         

Arto Pajukallio
 

Murdochin murhamysteerit, ke 20.8. klo 17.10 TV1

SARJA Ensivilkaisulla valjulta vaikuttava dekkarisarja uudistaa lajityyppiään yhdistelemällä perinteisiin mysteeriratkaisuihin historialla ja tieteellä herkuttelua. 

Kanadalaissarja Murdochin murhamysteerit perustuu dekka­risti Maureen Jenningsin etsivähahmo William Murdochiin, joka ratkoo murhia vuoden 1895 Torontossa. Komistus Yannick Bissonin tyynesti esittämä Murdoch luottaa aivoihinsa ja pitää herrasmiesmäistä moraalia yllä.

Poirot’maisiin pienen piirin mysteereihin yhdistyy nykyaikainen CSI-tiedekikkailu: sähköleikkejä, sormenjälkiä ja morsetusta. Käsikirjoittajat tekevät jatkuvia vinkkauksia historiafaneille. Ensimmäisessä jaksossa tiedenero Nikolai Tesla auttaa Murdochia sähkömurhan ratkaisemisessa ja myöhemmin etsivä kohtaa muun muassa Arthur Conan Doylen ja Winston Churchillin.

TV1 esittää viiden jakson viikkovauhdilla kuusi ensimmäistä kautta, mutta ­vuonna 2008 alkaneeseen sarjaan kuvataan jo kahdeksatta kautta. Monissa maissa ajoittain veristä sarjaa esitetään ilta­paikoilla, mutta TV1 on varannut Murdochille aamu- ja ilta­päiväajat.

Tero Kartastenpää

Strada, pe 22.8. klo 21.30 TV1

MAKASIINIOHJELMA Asiaa ja viihdettä yhdistelevä kulttuurimakasiiniohjelma Strada on pyörinyt suomalaisten ilona jo vuodesta 2008. Alusta asti mukana on ollut myös ohjelman miesjuontaja Ivan Puopolo. Nyt hän kuitenkin siirtyy toisiin tehtäviin, ja tilalle Marjut Tervolan juontopariksi astuu stand up ­-koomikko Joonatan Pitkänen.

”Ivan on tehnyt ohjelmassa pitkän duunin, joten minulla on siinä mielessä isot kengät täytettävänä. Mutta uskon kyllä, että myös minulla on tuotavaa ohjelmaa, kuten oma huumorillinen tyylini. Tarkoitus on kuitenkin pitää Strada Stradana, jotta aikaisemmatkin katsojat diggailisivat ohjelmasta”, Pitkänen kertoo.

Pitkänen tuli suuren yleisön tietoisuuteen viime vuonna alkaneen Naurun tasapaino -ohjelman yhtenä kilpailijana. Ohjelmassa stand up -koomikot kilpailivat keskenään, kuka on porukan hauskin. Tullaanko siis Stradassakin näkemään stand upia?

”Vielä ei ole mitään sovittu, mutta vaikea sitä on höyheniään piilotella. En osaa vielä sanoa ensimmäisen lähetyksen aiheista, mutta hauska siitä ainakin tulee”, Pitkänen myhäilee.

Henri Waltter Rehnström

 

 

X