(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Yleisurheilun MM-kisat, alk. la 22.8. klo 04.00 TV2

URHEILUTero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen kamppailevat Pekingin MM-kisoissa keihäänheiton kultamitalista”, Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen yleisurheilun MM-mitalisti Arto Bryggare uskoo.

Bryggare kävi heinäkuun lopulla Kiinassa ja tutustui samalla Pekingin MM-kisojen suorituspaikkoihin. 

”Saastesumu ja kuumuus ovat tosi kova paikka varsinkin maratoonareille ja kävelijöille. Pikajuoksuissa, hypyissä ja heitoissa kuumuus ei tuota samanlaisia ongelmia”, Bryggare sanoo. Hän vinkkaa TV-maailman lukijoille Pekingin MM-kisojen mielenkiintoisia lajeja.

”Miesten seiväshypystä tulee kovatasoinen. Kultamitaliin vaaditaan kuuden metrin ylitys. Luvassa on tiukka kisa ranskalaisen Renaud Lavillenien ja saksalaisen Raphael Holzdeppen välillä”, Bryggare ennustaa.

Miesten 100 metrillä voi tapahtua vallanvaihto.

”Ennakkosuosikkini Justin Gatlin on ollut selkeästi nopeampi kuin Usain Bolt. Gatlin juoksee nopeampia aikoja kuin ennen käryämistään, ja hänet on testattu ainakin sata kertaa. Boltin menestys on kiinni siitä, kuinka hyvin hän on toipunut loukkaantumisista.”.

Naisten 1 500 metrin juoksusta Bryggare odottaa todellista trilleriä.

”Etiopian Genzebe Dibaba juoksi hiljattain hurjan ME:n. MM-kultaansa puolustava Ruotsin Abeba Aregawi tekee kuitenkin kaikkensa voiton eteen”, Bryggare uskoo.

”Miesten kolmiloikasta on puolestaan tulossa huikea kaksinkamppailu USA:n Christian Taylorin ja Kuuban Pedro Pablo Picardon välillä. Molemmat ovat ylittäneet tänä kesänä  jo kahdesti 18 metriä.”

Hannu Teider

Fleming, su 23.8. klo 21.00 TV2

SARJA Minkälainen mies oli Ian Fleming, James Bondin luoja? Vastausta hahmottelee neliosainen draamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat Flemingin aikaan Britan­nian merivoimien tiedustelupalvelussa toisessa maailmansodassa. 

Vuonna 1939 Ian Fleming (Dominic Cooper, vas.) on sarkastinen, itsesääliin taipuvainen virkaheitto meklari. Perheen kirjailija on suosittuja matkakertomuksia rustaava veli Peter (Rupert Evans), jonka varjossa Ian vaikuttaa elämänsä tuhlaavalta elostelijalta. Töitä enemmän häntä kiinnostavat Lontoon yöelämä ja satunnaiset naissuhteet. Sodan syttyessä sujuvaa saksaa puhuvalle rämäpäälle tarjotaan paikkaa tiedustelupalvelussa, jossa hänen kyvylleen selvitä tiukoista paikoista on käyttöä. 

Sarjaa katsoo väkisinkin suhteessa Bond-elokuviin. Alkukohtaus on kuin suoraan agenttisarjan elokuvista ja muutenkin matkan varrella esitellään hahmoja ja tilanteita, joista Fleming ammensi 007-kirjoihin. 

Ensimmäisen jakson lopussa paljastetaan turhaan ­otteita seuraavasta jaksosta. Aivan kuin tekijät eivät luottaisi pelkän draaman vetovoimaan.

Onnimanni Liukkonen

The Sessions, pe 28.8. klo 21.00 Ava ****

ELOKUVA (The Sessions, USA 2012) Vammautuneen oikeus seksiin nostetaan kuin tutkimuspöydälle Ben Lewinin kunnioitettavan avomielisessä draamassa, joka pohjautuu Mark O’Brienin omakohtaiseen lehtiartikkeliin.

Kaulasta alaspäin halvaantunut mies halusi päästä poikuudestaan ennen kuolemaansa. Johdattelijaksi löytöretkelle käytännön seksuaalisuuteen löytyi viisas terapeutti.

John Hawkes tekee runoja kirjoittavan vuodepotilaan osan syvällisesti, ja vallan erityiskiitoksen ansaitsee Helen Hunt suorituksestaan avuliaan partnerin haastavassa, mutta loppuun asti ehdottoman asiallisessa roolissa.

Arto Pajukallio

Hiroshiman painajainen, ma 24.8. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTIHiroshiman painajainen on dokumenttia asiallisimmillaan. Ensimmäisestä käytetystä atomipommista on Bertrand Collardin japanilaisohjelmassa uutta, vaikuttavaa päivitystä.

Ei katsella turvallisen varomatkan päästä otettuja sienipilvikuvia, vaan zoomataan ensimmäisiin leimahtaneessa kaupungissa otettuihin valokuviin. Paikallisen sanomalehden 32-vuotias valokuvaaja Yoshito Matsushige söi 6. päivänä elokuuta 1945 aamupalaa raskaana olevan vaimonsa kanssa kolmen kilometrin päässä atomipommiräjähdyksen nollapisteestä.

Hän meni kuvaamaan Miyukin sillalle 2,3 kilometrin päähän atomihelvetin sydämestä. Sillalle hakeutui ihmisiä etsimään ensiapua palovammoihin.

Kolme valokuvien ihmisistä on hengissä. Yksi heistä pysyttelee yhä nimettömänä, mutta vanharouva Mitsuko Kouchi (kuvassa) on avautunut ensi kertaa kokemastaan. Hän on kuvissa 13-vuotias koulupukuinen kauppaopistolainen, joka oli ahkeroinut aamutuimaan työpalvelussa pankissa. Juuri 13–14-vuotiaat olivat uhrien yleisin ikäryhmä. Tuolloin kaksikymppinen Sunao Tsuboi taas kertoo raaputtaneensa täysin epätoivoisena siltaan, että tulee kuolemaan tuolle paikalle.

Otokset ovat ainutlaatuisia, mutta silti ne on otettu vasta kolme tuntia räjähdyksen jälkeen. Kenties joku muu yritti käyttää kameraa Hiroshiman tuhoalueella jo ennen Matsushigea. Hänen negatiiveistaan saadaan nykytekniikoilla irti uutta tietoa ydintuhon olosuhteista.

Jussi Karjalainen

Luck, ke 26.8. klo 23.00 TV2

SARJA Kaarteessa nuoren jockeyn Leon Micheauxin (Tom Payne) lämminverinen on vielä joukon hännillä, mutta suoran auetessa alkaa tapahtua. Altavastaajaksi povattu hevonen alkaa nousta pykälä kerrallaan.

Mutta sitten laukka – ja hevosen jalka – katkeavat. Rusahdus tekee ki­peää kotikatsomossa asti, eikä tieto Luck-sarjan kuvauk­sissa kuolleista kolmesta hevosesta helpota oloa. Hevosturmat saivat HBO-kanavan luopumaan suunnitelmista kuvata sarjalle toinen tuotantokausi.

Käsikirjoittaja David Milchin kehittelemä Luck on kiinnostava katsaus laukkakisojen ja uhkapelin maailmaan. Dustin Hoffman (kuvassa) on vankilasta vapautuva vedonlyöntiekspertti, joka ostaa bulvaanin (Dennis Farina) avulla hevosen ja suunnittelee laukkaradan hankkimista. Ehkä kostoakin.

Nick Nolte näyttelee vanhan liiton tallinpitäjää, jolle lämminveriset ovat perheenjäseniä. Miesten polut eivät aluksi kohtaa, mutta molempia ympäröi sama kiehtova alakulttuuri.

Luckissa rikolliset ovat harmaalla alueella lymyileviä bisnesmiehiä, joita ympäröivät värikkäät, mutta harmittomat pikkupelurit.

Matti Rämö

 

 

X