(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Mies, joka ei osannut sanoa ei, la 23.8. klo 21.15 Teema

ELOKUVA Risto Jarvan kantaaottavat merkkityöt Kun taivas putoaa ja Yhden miehen sota osoittautuivat kaupallisiksi flopeiksi. Tuotantoyhtiössä päätettiin seuraavaksi tehtävän komediaa. Syntyi suurmenestykseksi noussut Mies, joka ei osannut sanoa ei (1975).

Seuraavina vuosina Jarva ohjasi niin ikään hyvän vastaanoton saaneet komediat Loma ja Jäniksen vuosi – ja kuoli traagisesti liikenneonnettomuudessa viimemainitun ensi-illan jälkeisenä yönä. 43-vuotiaana menehtynyt Jarva ehti jättää kotimaiseen elokuvakulttuuriin merkittävän perinnön paitsi taiteilijana, myös elokuva-alan diplomaattisena organisaattorina ja opettajanakin. Jarvan komediatrilogia toi maahan ja lajityyppiin sen kipeästi kaipaamaa inhimillistä lämpöä ja sydämen viisautta, vastapainoksi kaikelle halpahintaisuudella kosiskelevalle farssikomiikalle.

Ensimmäiseen elokuvapääosaansa nostettu Antti Litja esittää Yhdysvalloista Suomeen palannutta pappismiestä, jota erehdytään pitämään naistenmiehenä. Elokuva kuvattiin Puu-Vallilassa, ja lemmensotkujen lomassa kiistellään idyllisen miljöön säilyttämisestä. Tarinan kertojana toimii ihmisten toimia lempeästi tarkkaileva hevonen.

Arto Pajukallio

Tappajan jäljet, la 23.8. klo 22.05 TV2 ****

ELOKUVA John Boormanin heti toisena pitkänä elokuvanaan ohjaama toiminnallinen rikosjännäri Tappajan jäljet (Point Blank, USA 1967) kuuluu aikakautensa ja lajityyppinsä omaleimaisimpiin teoksiin. Englantilaisohjaaja pääsi työskentelemään Hollywoodiin kiitos näyttelijäystävänsä Lee Marvinin. Tuimailmeinen näyttelijä esittää petetyksi tullutta harvasanaista konnaa, joka ryöstörahoja takaisin jahdatessaan joutuu raivaamaan tieltään salaperäisen rikollisjärjestön väkeä.

Päähenkilöä ammutaan tarinan alussa, ja unenomaista elokuvaa on tulkittu myös haavoittuneen miehen kuvitelmaksi. Tätä ajatusta tukevat perinteisen kerronnan suoraviivaisuutta rikkovat ratkaisut: ääni ja kuva sekoittuvat koh­tauksia lomittain katkovassa leikkauksessa, toisaalla taas hiljentävät muistojen ja ajattelun ristikkäiskuvat. Latautuneisuus purkautuu kiihkeisiin toiminnan hetkiin.

Arto Pajukallio

Sami Yaffa – Sound Tracker, ma 25.8. klo 21.00 Teema

SARJA Ihme  homma, ettei vielä ole tehty matkaohjelmaa, jossa eri maiden musiikillista puolta olisi tuotu esiin. Miksei televisionkatsojia ole viety tutustumaan maailman rytmeihin ja melo­dioihin? Tätä mietti basisti Sami Yaffa ja päätti tehdä asialle jotain.

”Tavallaan idea Sami Yaffa – Sound Tracker -ohjelmaani lähti historiastani. Lähdin tien päälle 16-vuotiaana, ja olen kiertänyt maailman kaikki kontinentit Pelle Miljoonan, Hanoi Rocksin, New York Dollsin ja monen muun artistin kanssa. Elämäni on ollut aina tien päällä olemista. Jos menen johonkin soittamaan, en jää hotelliin vaan lähden etsimään paikallista musaa. Etsimisen halu minussa on ollut aina”, matkamies Yaffa kertoo. 

Yaffa tapasi ohjelmansa kuvausmatkoilla soittajia katumuusikoista ja aloittelijoista suuriin legendoihin sekä tavallisia ihmisiä, joiden kansalliseen identiteettiin musiikki erottamattomasti kuuluu.

Ohjelmaan dokumentoitiin maisemia ja äänimaailmoja, hajuja, makuja, tapoja, tunteita ja ihmisiä, joiden elämään musiikki tuo tarkoituksen – kuten Yaffalle itselleen.

”Suomalaisilla on syvä side tangoon, joten halusin ilman muuta tehdä yhden jakson tangosta sen pääkallonpaikalla Buenos Airesissa. Espanjassa asuin monta vuotta, ja etiopialaiseen musiikkiin olen tutustunut mimmikaverini kautta. Sarjassa nähtävät kaupungit ovat lempipaikkojani”, Yaffa hehkuttaa ja paljastaa päätyneensä soittamaan välillä itsekin.

”Joskus kuuntelin soittajia kuitenkin normaalina ihmisenä, en muusikkona. Jotkut ­musalajit olivat niin kaukana omasta maail­mastani, etten halunnut nolata itseäni.” 

Virpi Valtonen

Vaalirahoittaja, ma 25.8.  klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Liikemies Arto Merisalo uskoi pääsevänsä vaalirahoituksia järjestellessään Linnaan, mutta joutuikin linnaan.

Talousrikollinen selostaa Linnan juhlia joulukuussa 2012 Jokelan vankilassa. Juuri tämän kohtauksen arveltiin hermostuttaneen Yleisradion pomot niin, että Vaalirahoittaja-dokumentin esitys siirrettiin eurovaalien jälkeiseen aikaan.

Kohtaus on herkullinen samalla tavalla kuin Presidentintekijät-dokumentti, joka näytti ulkokultaisten poliitikkojen raadollisuuden. Merisalo – mies jolla ei ole mitään hävittävää – kommentoi kytköksiään Linnaan astuviin poliitikkoihin niin suoraan, että Sampsa Katajaa, Kimmo Tiilikaista ja Paula Lehtomäkeä ja muita tukiin sotkeutuneita varmasti kuumottaa.

Talousaiheisiin erikoistunut, kokenut yleläinen Arvo Tuominen keskittyy dokumentissaan päähenkilönsä tarinoihin, eikä yritäkään luoda näennäisen objektiivista kuvaa vaalirahoituskohusta. Tuominen seuraa vankia parin vuoden ajan vapautumiseen asti, kun puhelias konna haukkaa runsaskalorista nimikkogrilliherkkuaan Vaalirahoittajaa Eduskuntatalon takana.

Merisalo rakastaa ääntään niin mittavasti, että hyräilee matalalla äänellään Ystävän laulua, jossa penätään tosiystävien perään. Kun Nova Kiinteistökehitys Oy:n ex-toimitusjohtaja rukoilee kameran edessä, tuntuu, että marttyyriasenteen omaksunut mies yrittäisi osoittaa hurskauttaan katsojille. Hän on ennen tätä keikkaa lusinut kahdesti aiemminkin talousrikoksista, joten sijaiskärsijän sankariviitan asetteleminen omille harteille on vähintäänkin naurettavaa.

Tero Kartastenpää

Ulkolinja: Valtion rakentajat, to 28.8. klo 22.00 TV1

DOKUMENTTI Maailman 193. valtion synty oli hetken onni. Eteläsudanilaiset heiluttivat uutta lippuaan vuonna 2011, kun vuosikymmenten sisällissota saatiin päätökseen. Ilo ei auttanut, koska öljyriippuvaista valtiota ei osattu vakaannuttaa.

Ulkolinja-dokumentissa YK:n erikoisryhmä laskeutuu uuteen maahan tiekartan kanssa. Dokumentin päähenkilö on YK:n Etelä-Sudanin pomo Lise Grande, joka käy epätoivoisesti läpi pitkää listaa pakollisista toimenpiteistä. Kansallislaulun ja pääkaupungin pienoismallin eteläsudanilaiset kyllä saavat aikaan, mutta entä infrastruktuuri, verotus ja uskottava poliisilaitos?

Dokumentin ovat ohjanneet ranskalainen kokenut dokumentaristi Florence Martin-Kessler ja rauhan ja sodan välimaastossa eläviin maihin erikoistunut tutkiva journalisti Anne Poiret.

Kuvaus­ryhmä seuraa entistä sissipomoa, silloista varapresidentti Riek Macharia, joka yrittää leveä virne naamalla houkutella kansalaisia luovuttamaan valtiolle aseensa. Pari vuotta myöhemmin hän oli aloittamassa sisällissotaa, joka jatkuu Etelä-Sudanissa edelleen.

Tero Kartastenpää

X