(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Koripallon EM: Ranska – Suomi, la 5.9. klo 21.35 TV2

URHEILU Suomi kohtaa avausottelussa hallitsevan Euroopan mestarin Ranskan. Susijengi tarvitsee menestyäkseen huippuvireistä Petteri Koposta. 194-senttinen Koponen, 27, on parhaimmillaan Euroopan huippupelaaja ja NBA-tason pistenikkari. Hän oli 2007 historian ensimmäinen suomalainen NBA:n ykkköskierroksen varaus.

Ammatikseen Moskovassa Himki BK:ssa pelaava Koponen on parhaiten palkattu kesälajien suomalaispalloilija. Maajoukkueessa hän on pelannut kesästä 2006 lähtien.

Maanantaina Suomi haastaa kolmannessa A-lohkon ottelussaan Venäjän Ranskan Montpellierissä pelattavassa arvoturnauksessa. Vastus on kivikova, sillä itänaapurilla on perintönä kasapäin mitaleita.

Venäjä voitti 2012 Lontoon olympialaisissa pronssia, joka oli ensimmäinen olympiamitali koripallossa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Varsinkin liettualaisilla vahvistettu Neuvostoliitto voitti mitalin joka kerta, kun maa osallistui olympialaisiin.

EM-kisoista Venäjä voitti kultaa Espanjassa 2007 ja viimeisin EM-mitali on pronssia Liettuassa 2011.

Hannu Teider

B.B. King: The Life of Riley, su 6.9. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Vastikään 89-vuotiaana kuollutta bluesin suurinta valtiomiestä muistetaan kahdella ohjelmalla. Jon Brewerin ohjaama B.B. King: The Life of Riley lienee syvällisin ja seikkaperäisin muusikosta koskaan tehty dokumenttiohjelma – ei siis säikähdetä, vaikka ensimmäisenä kuvassa nähdään seksipaljastusten myötä häpeäpaaluun vedetty afroamerikkalaisen kulttuurin roolimalli Bill Cosby.

Puhujia on paljon, mutta ketään ei päästetä lässyttämään löysiä ylisanoja. Nyt pysytään tiukasti asioiden ytimessä, ja historiaan sukelletaan kera henkeäsalpaavan määrän vanhoja haastattelukatkelmia, valokuvia, musiikkinäytteitä ja arkistofilmejä.

Suomessa B.B. King esiintyi ensi kertaa lokakuussa 1972, loisteliaan ilmaisuvoimaisessa kunnossa, ja palasi maahamme vielä 17 kertaa, viimeisen kerran 2009. Uskolliset kuulijat todistivat tauotta kiertäneen taiteilijan väistämätöntä ikääntymistä: kitaroinnista taittui terää, ja muusikko keskittyi yhä enemmän istumiseen ja jutusteluun.

Tällaisena enemmän haluavana kuin kykenevänä maestrona King isännöi Lontoossa vuonna 2011 kuvattua, epätasaisena hieman vaivaannuttavaakin konserttia, jossa vielä napakoiden esitysten lisäksi juututaan tyhjäkäyntiseen jamitteluun ja rallatellaan jopa lastenlauluja. Soittovieraista tyylikkäimmin vetävät slideputkea liu’uttaneet Ronnie Wood ja Derek Trucks.

Arto Pajukallio

Nyt tai ei koskaan, ti 8.9. klo 19.00 TV1

SARJA Uuden kotimaisen tosi-tv-ohjelman idea vaikuttaa mielenkiintoiselta. Aluksi otetaan ihminen, joka on vaikean valinnan edessä. Sitten kerätään viisitoista suomalaista, jotka eroavat toisistaan iältään, sukupuoleltaan, yhteiskunnalliselta asemaltaan ja etniseltä taustaltaan. Heidän tehtävänään on auttaa kohdehenkilöä päätymään oikeaan ratkaisuun.

Ensimmäisen jakson jälkeen voi sanoa, että myös toteutus on onnistunut. Aloitusjakson pääosassa on kolmekymppinen Johanna, joka haluaisi toteuttaa suuren liikeideansa. Mutta hänellä on kotona vaikeasti sairas lapsi. Pitäisikö Johannan kulkea kohti unelmaansa vai jäädä kotiäidiksi?

Paremmin fiktiokirjoittajana (Salatut elämät, FC Venus) tunnetun Katri Mannisen ohjaama ja käsikirjoittama Nyt tai ei koskaan on malliesimerkki hyvästä tosi-tv:stä. Ohjelma kyllä nostaa tunteet pintaan, mutta siitä puuttuu realitylle tyypillinen laskelmoivuus. 

Nyt tai ei koskaan on muistutus joukkovoiman merkityksestä. Joukossa tyhmyys ei välttämättä tiivisty, jos sen jäsenet vain ovat tarpeeksi erilaisia keskenään.

Henri Waltter Rehn­ström

Docventures: Citizenfour, ke 9.9. klo 21.15 TV2

DOKUMENTTI Docventures-kausi alkaa kunnon tärskyllä aivan oleellisen nykyongelman ytimestä. Docventuresin liiderit Riku Rantala ja Tunna Milonoff saavat olla onnellisia, että Yle antaa Laura Poitrasin huiman Oscar-palkitun dokumentin Citizenfour (USA 2014) juuri heidän ohjelmapaikalleen. Katsojat antavat nyt aplodit.

Filmi kertoo trillerin jännittävyydellä Edward Snowdenista, joka riskeerasi ehkä elämänsäkin vuotamalla tärkeitä tietoja siitä, kuinka kattavan laajaa on tiedusteluorgaani NSA:n suorittama sähköpostien ja puhelujen urkinta.
Dokumentti ei vain kerro kansalaisoikeuksille sylkevästä totaalikontrollista digiaikana, vaan peräti vie mukaan siihen hongkongilaiseen hotellihuoneeseen, jossa 29-vuotias Snowden vuodatti tiedot luottamuksen arvoisina pitämilleen toimittajille.

Laura Poitrasin kamera nimittäin taltioi tapahtumia piilopaikassa sitä mukaa, kun luottotoimittajat annostelivat Snowdenin paljastuksia edustamiinsa lehtiin. Rynnivätkö agentit kimppuun? Snowden oli ottanut alkuvuodesta 2013 yhteyttä Poitrasiin salanimellä ”Citizenfour”. Silloin tällöin mainitaan aivan syystä toimija nimeltä ”Syväkurkku” Watergaten ajoilta.

Docventures-vieraita ovat tänään Minna Nikkanen ja Mikko Hyppönen. Itse Oliver Stone muuten ohjaa jouluksi fiktiota Snowden, nimiosassa Joseph Gordon-Levitt. Dokumentaristi Poitrasia näyttelee Melissa Leo. Herkullista elokuvaa, pelottavia näkymiä.

Jussi Karjalainen

Kruununjalokivet, ke 9.9. klo 21.00 Fem

SARJA Nuori Fragrancia Fernandez (Alicia Vikander) pidätetään tehtaanjohtajan pojan Richard Perssonin (Bill Skarsgård) murhayrityksestä. Sympaattiselle poliisimiehelle (Tomas von Brömssen) hän alkaa avautua tapahtumista, jotka johtivat veritekoon. Näin kuluvat Ella Lemhagenin ohjaaman ja käsikirjoittaman minisarjan ensimmäiset minuutit. Enempää ei kannata kertoa. Mitä vähemmän juonesta tietää, sitä paremmin se vetää mukaansa. 

No, sen verran voi ehkä paljastaa, että eräänlaisesta kolmiodraamasta on kyse. Suuremmasta mittakaavasta katsottuna sarja on kuvaus ikuisesta taistelusta työn ja pääoman välillä. 

Kruununjalokivien maailma on yhdistelmä tätä päivää ja menneisyyttä, fantasiaa ja todellisuutta, huumoria ja tragediaa. Sarjan maailma on mystinen. Siihen on vaikea tarttua, ja juuri siksi se on niin kiehtova. 

Kruununjalokivet valmistui alun perin elokuvaksi, mutta laajennettiin tv-esitystä varten kolmiosaiseksi sarjaksi. Esikatselussa nähdyt kaksi ensimmäistä osaa lupaavat paljon. Toivottavasti päätösosa ei tuota pettymystä. 

Henri Waltter Rehnström

 

X