(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Altman, la 26.9. klo 22.44 Teema

DOKUMENTTI Elokuvaohjaaja Robert Altman (1925–2006) oli totuttuja kulttuurillisia kaanoneita romuttanut myyt­tienmurtaja, kapinallinen taiteilija, joka kieltäytyi marssimasta Hollywoodin valtanormiston mukaan.

Altmanin elokuvissa puhuu usein yhtä aikaa monia ihmisiä, niin että katsoja joutuu valitsemaan, mitä keskustelua tai monologia seuraa. Dokumentissa nähdään, kuinka ohjaaja Täyskädessä äänitti kunkin roolihenkilön omalle raidalleen ja miksasi äänimassasta haluamansa kaltaisen kokonaisuuden. Nyt tekniikka on yleisessä käytössä, mutta Altman myös kertoo saaneensa nuorena ohjaajana potkut päällekkäisen dialogin takia.

Vastoinkäymisiä ja yhteenottoja Altmanin uralla on riittänyt muutenkin. Elokuvien jo koenäytännöissä herättämä suosio tai viimeistään valtaisa kassamenestys sai tuottajat perumaan tuomioitaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että Altmanin visioihin uskallettiin luottaa seuraavalla kerralla – ja esimerkiksi epäonnisesta Kippari-Kallesta tulikin sekä taiteellinen että kaupallinen floppi.

Ron Mannin dokumentti hahmottaa kiinnostavasti ja helposti lähestyttävästi Altmanin henkilöä, elokuvia ja niiden taustoja. Näyttelijät ovat elokuvan tärkein yksittäinen osatekijä, sanoo dokumentissa ohjaaja itse, yhteistyöhön ja improvisointiinkin luottava visionääri. Kommenttia ei tarvitse ihmetellä, niin monipuolisena ja näkemyksekkäänä taiteilijana kuin Altman vakuuttikin.

Arto Pajukallio

Mr. Dynamite: The Rise of James Brown, su 27.9. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Aikamme arvostetuimpiin dokumentaristeihin kuuluvan Alex Gibneyn dokumentti James Brownista (Mr. Dynamite: The Rise of James Brown, USA 2014) on paneutumisessaan tapaus.

Ohjelma itse asiassa sivuuttaa ne soullaulajan värikkään elämän ki­peät käänteet, joihin elämäkerturien on helppo juurtua. Sen sijaan dokumentti paneutuu – ennennäkemättömän valtaisaa arkistomateriaalia hyödyntäen – oleelliseen, niihin olosuhteisiin ja keinoihin, joissa ja joilla artisti mullisti musiikkia ja viihdekulttuuria.

1960-luvun kansalaisoikeusliikehdinnän myrskyissä James Brown nousi erityiseen asemaan. Hänen johtajuutensa koettiin niin suureksi, että taiteilija sekä omittiin mustan vallanku­mouksen symboliksi että värvättiin rauhoittamaan väkivaltaisia mellakoita. Seuraavalla vuosikymmenellä laulajan tuki Richard Nixonille sai mustan yhteisön kääntämään hänelle selkäänsä, ja artisti alkoi taiteellisestikin haalistua eläväksi legendaksi, jolla on kunnioitettava menneisyys.

Dokumentti avaa uraa ja histo­riaa havainnollisen informatiivisesti, viisaasti Brownin kulta-aikaan keskittyen.                

Arto Pajukallio

Tähtien sota, su 27.9. klo 21.00 Fox ****

ELOKUVA Ensimmäinen Tähtien sota  (Star Wars: A New Hope, USA 1977)on sarjan ainoa osa,  joka syntyi vailla ennakko-odotuksia. Tieteiselokuvia pidettiin marginaalilajina, eikä George Lucasin elokuvassa ollut tähtiä. Ohjaajan edellinen scifi-kokeilu, ihmisyyden olemusta puinut THX 1138 (1971), oli menestynyt umpisurkeasti.

1970-luvun vakavien ja kyynisten Hollywood-elokuvien keskellä Tähtien sodan vilpitön sankarieetos tuntui lapsekkaalta. Juuri siksi se hurmasi Vietnamin ja Watergaten uuvuttamat aikalaiset, joille ei oltu aikoihin tarjoiltu selkeitä sankareita ja vihollisia, saati hyvän yksiselitteistä voittoa. Hollywoodissa yhä vaikuttavan eskapistisen aallon käynnistäneessä elokuvassa vasta alustetaan hyvän ja pahan taistelun henkisiä ulottuvuuksia. Paino on rämäpäisessä seikkailussa ja  nuorten näyttelijöiden energiassa.

Matti Rämö

 

Silta, su 27.9. klo 22.00 TV1

SARJA Ruotsalais-tanskalainen Silta valloitti suomalaiskatsojien sydämet jo ensimmäisellä kaudellaan. Ruotsalaisen Sofia Helinin näyttelemä rikostutkija Saga Noren on erikoislaatuinen, suoraan asioita töksäyttelevä nainen, jonka suusta voi tulla ihan mitä tahansa. Myös tähän totisen torvensoittajan hahmoon suomalaiset rakastuivat.

Papin kanssa naimisissa oleva kahden lapsen äiti on kertonut Sagan hahmon ärsyttäneen häntä aluksi, mutta tänä päivänä Helin jo rakastaa hahmoaan. 

Nyt alkaa kolmas tuotantokausi. On kulunut vuosi siitä, kun Saga toimitti ainoan ystävänsä Martinin vankilaan murhasta. Kolmannen kauden alussa uuden murhan myötä nähdään, kenet Saga saa parikseen, ja kuinka yhteistyö sujuu.  
 

Virpi Valtonen

 

Ängelby, ke 30.9. klo 21.00 Fem

SARJA Ängelby on syrjäinen, lähes täysin Jumalan hylkäämä paikkakunta jossakin päin Ruotsia. Miehensä ja työpaikkansa menettänyt Vera (Mia Skäringer, kuvassa) saapuu sinne kahden lapsensa kanssa tarkoituksenaan aloittaa kaikki alusta. Menomatkalla sattuu kuitenkin onnettomuus. Se määrittää Veran tulevaisuuden pikkukaupungissa, joka ei nimestään huolimatta ole mikään enkelikylä. Pian Vera huomaa Ängelbyn olevan mystinen paikkakunta, jota vaivaavat syvälle kätketyt salaisuudet. 

Solsidanista tutun Skäringerin mukanaolo viittaa siihen, että kyseessä olisi komedia. Sitä Ängelby onkin, mutta vain osittain. Se on yhtä paljon myös trilleri, perhedraama, fantasiaseikkailu kuin kauhukertomuskin. Näin voi sanoa ainakin kolmen ensimmäisen jakson perusteella. 

Ängelby on kuin Twin Peaks pohjoismaisen maustein. Tarina ja henkilöt ovat ihastuttavalla tavalla epäloogisia ja viehättävällä tavalla outoja. Sarjan voima on nimenomaan siinä, että sitä on vaikea määritellä. Kun ei tiedä, mitä lajityyppiä katsoo, käänteet ovat väkisinkin yllättäviä.

Henri Waltter Rehnström

X