(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Jalkapallon EM-karsinta: Suomi – Pohjois-Irlanti, su 11.10. klo 18.20 TV2

URHEILU Ainakin kaksi asiaa on varmaa jo ennen kuin tuomari viheltää Huuhkajien viimeisen EM-karsintaottelun käyntiin Helsingin olympiastadionilla: sekä maajoukkue että pelipaikka menevät pikapuoliin remonttiin.

Vuonna 1938 valmistunut stadion uudistetaan perinpohjaisesti ensi keväänä alkavassa ja peräti kolme vuotta kestävässä suururakassa. Huuhkajien remontti käynnistyy puolestaan vuodenvaihteessa, kun ruotsalainen Hans Backe, 63, aloittaa virallisesti maajoukkueen päävalmentajana. Siihen asti mennään väliaikaisen luotsin Markku Kanervan (kuvassa) kohtalaisen hyviksi osoittautunein opein.

Tätä kirjoitettaessa ei ollut vielä tiedossa miten Huuhkajille kävi edellisessä karsintapelissä Romaniaa vastaan. Oli lopputulos siinä mikä tahansa, maajoukkue tekee Kanervan johdolla taatusti kaikkensa päättääkseen kivikkoisen karsinnan voitokkaasti. Riittääkö voitto kenties jatkokarsintapaikkaan, riippuu siitä miten Suomea paremmin karsintalohkossa pärjännyt Unkari pelaa viimeiset ottelunsa.

Viime maaliskuussa Pohjois-Irlanti kaatoi Suomen kotonaan 2–1. Olisiko nyt Huuhkajien vuoro iskeä?

Tuomo Kiisseli

Tumman veden päällä, ma 12.10. klo 21.00 Nelonen ***½

ELOKUVA (Suomi 2013) Näyttelijä Peter Franzén yllätti vuonna 2010 ilmestyneellä esikoisromaanilla. Osin omaelämäkerralliseksi tunnustettu kuvaus seurasi lapsen näkökulmasta elämistä 1970-luvun Keminmaalla, perheessä jossa poliisi-isän alkoholismi ja väkivaltaisuus tuhoavat turvan ja luottamuksen. Toisen kerran Franzén yllätti ohjaamalla romaanistaan elokuvan. Rohkeasti debyyttiohjaaja myös laati sovituksen käsikirjoituksen, mikä toisaalta tuki taiteellista omavaraisuutta, mutta myös kasvatti epäonnistumisen riskiä. 

Franzén onnistui. Ei mestarillisesti, mutta kyllin vakuuttavasti. Koulunkäynnin alkamisen ympärille ajoittuva kasvukuvaus saa tarkoituksenmukaisen, elokuvallisuutta hyödyntävän tulkinnan, jonka välittämä elämän maku ja tunteiden kirjo ulottuu koskettavasti laidasta laitaan.

Arto Pajukallio 

Kanarialinnut, ma 12.10. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Ennen kanarialintuja pidettiin kaivoksissa. Jos lintu alkoi oireilla, työntekijät tiesivät, että ilma oli muuttunut myrkylliseksi.

Jari Kokon dokumentissa home- ja kosteusvaurioista sairastuneet ihmiset rinnastetaan kaivosten kanarialintuihin. Heille omasta kodista on tullut samaan aikaan turvapaikka ja vankila, josta poistuminen ai­heuttaa sairauksiin liittyvien oireiden pahentumista. 

Viiden ihmisen kautta hahmotellaan kuvaa oireyhtymästä, josta kärsivä kohtaa usein vähättelyä. Oireiden katsotaan usein olevan psykosomaattisia ja hoidoksi tarjotaan siedätystä.

Oireista kärsivät taas haluavat välttää viimeiseen asti altistumista homeitiöille. Kuvataiteilija Susanna Puhakka kertoo, että pelkkä lyhyt vierailu poliisiasemalla saattaa johtaa parin viikon sairasteluun. 

Dokumentissa on yksi kohtaus, jossa lääkärit ja mikrobiologi hieman taustoittavat, mistä on kysymys. Lisäksi tekstiplanssein näytetään faktoja. Silti juuri sairastamisen syyt jäävät epäselviksi. Aihe on sen verran kiistelty, että olisi ollut kiinnostavaa kuulla, mitä sairastuneita luulosairaiksi tuomitsevilla on sanottavanaan. 

Yksi dokumentin esittelemistä ihmisistä on entinen poliisi Pekka Mustonen, joka yrittää myös treenata kehonrakennuksen SM-kisoihin. Raavasta miestä on vaikea kuvitella turhasta narisijaksi. Varsinkin kun hän kertoo koskettavasti siitä, kuinka hankalaa esimerkiksi lapsenlapsen tapaaminen on. 

Tunnelman rakentamiseen käytetään hieman turhan dominoivaa äänimaailmaa, mutta ihmisten aito huoli ja ahdistus käyvät ilmeisiksi.  

Onnimanni Liukkonen

Bosch, ti 13.10. klo 21.00 MTV3

SARJA Good Wife – ja Lost-sarjoistakin tuttu Titus Welliver solmi puolitoista vuotta sitten neljännen avioliittonsa ja kuvaili hääpäiväänsä entisen mallin Jose Stemkensin kanssa elämänsä taianomaisimmaksi ja upeimmaksi päiväksi. Edellisistä liitoistaan näyttelijällä on kaksi poikaa ja yksi tytär.

Bosch-sarjassa Welliver esittää LAPD:n murharyhmän rikostutkijaa Harry Boschia, joka joutuu oikeuteen sarjamurhaepäillyn ampumisesta. 

”Bosch ei ole kusipää, mutta hänellä ei ole myöskään synnynnäistä halua olla pidetty. Hän on ota tai jätä -tyyppinen, huumorintajuinen mies. Tiesin, että pystyn näyttelemään Boschin hahmoa kauan ja olemaan onnellinen”, Welliver on kertonut.

Virpi Valtonen

Piin elämä, to 15.10. klo 21.00 Ava ***

ELOKUVA Ang Lee (Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme, Brokeback Mountain) päätyi Yann Martelin bestsellerin ohjaajaksi sen jälkeen, kun ohjaajaksi oli suunniteltu M. Night Shyamalania, Alfonso Cuarónia ja Jean-Pierre Jeunetia. Ratkaisu lienee oikea, sillä Lee on yksi nykyelokuvan muuntautumiskykyisimmistä ohjaajista.

Elokuva (Life of Pi, USA 2012) voitti viisi Oscaria, Lee palkittiin jo toisen kerran parhaasta ohjauksesta. Tarina kertoo omaperäisestä intialaispojasta Piistä, joka pitkän johdannon jälkeen päätyy pelastuslautalle bengalintiikerin kanssa. Kuolemanvaarallisesta tilanteesta kehkeytyy pitkä matka niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Elokuvateattereissa kolmiulotteisena esitetyn elokuvan visuaalinen kauneus toimii myös televisioruudussa. Sen sijaan filosofinen puoli jää jopa latteaksi. Piin elämänkatsomus rakentuu useamman uskonnon yhdistelmään ja henkinen kasvu tavoitetaan koettelemusten ja menetyksen kautta.

Onnimanni Liukkonen

X