(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Elävien kuolleiden yö*****, la 25.10. klo 23.00

ELOKUVA Parikymppinen George A. Romero tuskin aavisti, kuinka lähtemättömän jäljen hänen kengännauhabudjetilla kuvaamansa esikoiselokuva  (Night of the Livind Dead, USA 1968) jätti kauhun historiaan. Romero riuhtoi zombit ritualistisilta voodoo-juuriltaan ja teki niistä ihmiskunnan rappiosta seuraavan vallankumouksen symboleita.

Pelkistetyssä, mutta äärimmäisen tehokkaassa Elävien kuolleiden yössä sisarusten vierailu isän haudalla saa pelottavan käänteen, kun haamun lailla raahustava mies surmaa veljen. Sisar (Judith O’Dea) pakanee hyökkääjää läheiseen taloon, jonne kerääntyy muitakin ihmisiä. Ulkona vaeltavan zombilauman kasvaessa ristiriidat talon sisällä lisääntyvät.

Romero peittää budjettinsa olemattomuuden taitavalla leikkauksella ja kuvakulmien valinnalla. Zombien niukka meikki luo uhkaavaa realismia.

Selviytymiskamppailun taustalta pilkottaa rotusortoa kommentoiva vertauskuvallisuus.                                                               

Matti Rämö
 

Captain America***, su 26.10. klo 21.00 Nelonen

ELOKUVA Isänmaallinen, mutta ruumiltaan heiveröinen Seth Rogers (Chris Evans) hylätään toisen maailmansodan värväystilaisuudessa. Ruipelo pääsee kuitenkin armeijan salaiseen projektiin, jossa hänestä koulitaan fyysisiltä kyvyiltään ylivoimainen supersotilas, Kapteeni Amerikka. Vastaansa hän saa Natsi-Saksan riveissä salaperäistä Hydra-järjestöä johtavan Punakallon.

Marvelin sarjakuvaperheeseen kuuluvassa elokuvassa 1940-luvun aikakausi on toteutettu tyylitajuisesti, haalistuneet värit ja supersankarin puhtoinen epävarmuus sopivat sota-ajan arvomaailmaan. Loppua kohden toimintakohtaukset haukkaavat turhan suuren palan hyvin kehitellystä tarinasta. (Captain America: The First Avenger, USA 2011)

Onnimanni Liukkonen

Helsinki Outsiders, ma 27.10. klo 21.30 TV1

 
DOKUMENTTI Joukko Helsingissä asuvia vaikeasti vammautuneita on löytänyt harrastuksen. Heidän yhteinen intohimonsa on sähköpyörätuolisalibandy. Mikko Mattilan ohjaamassa dokumentissa Helsinki Outsiders seurataan jengin valmistumista kisoihin. Siinä samalla käydään läpi päähenkilöiden tarpeita, haluja ja toiveita.

Aiemmin etupäässä fiktiota televisiolle tehneen Mattilan (Tummien vesien tulkit, Ketonen & Myllyrinne) dokumentti on yhtä aikaa järkyttävä, koskettava, surullinen ja hauska.

Helsinki Outsiders antaa myös jälleen kerran aihetta hämmästellä suomalaisen yhteiskunnan asenteellisuutta. Suomen pitäisi olla hyvinvointivaltio, mutta kaikkein pahimpiin ennakkoluuloihin dokumentin vammaiset tuntuvat joutuvan juuri terveyshuollon piirissä.

Mattila ei kuitenkaan pyri etsimään sääliä elokuvansa päähenkilöille, sillä he eivät tunnu sitä tarvitsevan. He pärjäävät mainiosti ilmankin. Mattila ei myöskään ole lähtenyt glorifioimaan henkilöitään elämää suuremmiksi kokijoiksi, jotka sitkeällä päättäväisyydellä selviytyvät vaikeuksien kautta voittoon.

Helsinki Outsiders ei ole mikään selviytymistarina vaan ennen kaikkea kuvaus hyvin tavallisista ihmisistä, heidän arjestaan ja elämästään. Yksi on hymyilevä ilopilleri, toinen kertoo puolestaan olevansa veemäinen muija. Ainoa asia, mikä erottaa heidät muista ihmisistä, on pyörätuoli.

Henri Waltter Rehnström

Tervetuloa Ruotsiin, ma 25.10. klo 21.30 AVA

UUSI SARJA Amerikkalainen Greg Poehler muutti Ruotsiin ja järkyttyi. Hän päätti tehdä komediasarjan kokemastaan kulttuurišokista.

Kolmas marraskuuta starttaava uutuussarja Tervetuloa Ruotsiin alkaa siitä, kun newyorkilainen Bruce Evans (Greg Poehler) eroaa – tai tulkinnasta riippuen erotetaan – huippukirjanpitäjän työstä. Hän muuttaa tyttöystävänsä Emman (Josephine Bornebusch) luo Ruotsiin. Siellä vastassa on vähäpuheinen appi ja vodkaa lipittelevä lankomies. He vievät Brucen saunaan, jossa heitetään löylyä ja ryypätään lisää ja…

Hetkinen, eikö kyseessä kuitenkin pitänyt olla nimenomaan ruotsalainen tv-sarja? Miksi meno sitten näyttää niin kovin suomalaiselta? Ovatko tässä nyt Pohjoismaat ja niiden ominaispiirteet menneet jotenkin sekaisin?

”Minulle te tyypit olette kaikki samanlaisia. En osaa erottaa Pohjoismaita toisistaan. Toki juomatapani on suomalainen”, Tervetuloa Ruotsiin -sarjan luoja, käsikirjoittaja-näyttelijä-tuottaja Greg Poehler lohkaisee puhelimessa ja naurahtaa päälle.

Lakimiehestä koomikoksi

Tervetuloa Ruotsiin perustuu vahvasti Poehlerin omiin kokemuksiin, vaikka onkin fiktiota. Vuonna 2006 Poehler jätti taakseen lupaavan lakimiesuran New Yorkissa ja muutti tyttöystävänsä perässä Ruotsiin. Hän kuvitteli, että uudessa kotimaassa työn saaminen olisi helppoa amerikkalaiselle. Oletus oli väärä.

”Se oli minulle todellinen šokki, kun huomasin, miten vaikeaa Ruotsissa on saada töitä, ellei osaa ruotsia. Ei auta, vaikka olisi kuinka hyvä koulutus. Ruotsalaiset puhuvat kyllä hyvää englantia, mutta eivät halua tehdä sitä jatkuvasti. Esimerkiksi illalliskutsuilla vaihdetaan mielellään muutama lause englanniksi, mutta vaivaannutaan, jos kieltä joutuu käyttämään koko illan”, Poehler kertoo.
Niinpä Poehlerin oli alettava käydä ruotsin tunneilla. Vuosien opiskelun jälkeen hän osaa omasta mielestään kieltä nyt yhtä hyvin kuin tyhmä kahdeksanvuotias.

Alku oli kuitenkin pehmeä, sillä Poehler pääsi juristiksi firmaan, jossa työkielenä oli englanti. Sitten hän huomasi kiinnostuvansa yhä enemmän stand upista ja alkoi heittää keikkaa eri klubeilla. Lopulta mielessä alkoi kehkeytyä suunnitelma omasta komediasarjasta. Ura lakimiehenä sai jäädä, kun Tervetuloa Ruotsiin hyväksyttiin toteutettavaksi ruotsalais-amerikkalaisena yhteistuotantona.

”Hyppy juristista koomikoksi ei loppujen lopuksi ollut kovin iso. Olin lakimiehenäkin jo kovin hauska tyyppi”.
Poehler arvioi, että ammatinvaihto saattoi liittyä myös keski-iän kriisiin. Mies täytti vastikään neljäkymmentä eli tuli ikään, jolloin aletaan käydä läpi elämän saavutuksia ja miettiä, voisiko sitä kenties tehdä jotain muuta.

Toki sukurasituksellakin oli varmasti oma osuutensa asiassa. Isosisko Amy Poehler (Puisto-osasto, Saturday Night Live) on nimittäin tunnettu koomikko. Hän on myös yksi sarjan tuottajista ja näyttelee siinä pientä roolia.

Ei mikään Solsidan

Solsidan eli suomalaisittain Onnea onkimassa on ollut viime vuosien menestynein ruotsalainen tilannekomedia. Siksi Tervetuloa Ruotsiin -sarjaa olisi helppo lähteä vertaamaan siihen, varsinkin kun sarjan naispääosassa nähdään Solsidanista tuttu Josephine Bornebusch.
”Josephinesta huolimatta Solsidan ei ole ollut mikään varsinainen esikuva. Solsidan on sarja, joka näyttää kauniin puolen Ruotsista, sellaisen jossa ei koskaan sada ja jossa aina paistaa aurinko. Tervetuloa Ruotsiin on puolestaan sarja siitä, miten Ruotsi nähdään ulkopuolisen silmin”, Poehler sanoo.

Tervetuloa Ruotsiin on esitetty niin Ruotsissa kuin Yhdysvalloissakin. Kummassakin maassa katsojasuosio on ollut suuri, mutta ainoastaan Jenkeissä kriitikot ovat tykänneet sarjasta. Ruotsalaisarvostelijoiden mielestä sarja on hyvin kliseinen rapujuhlineen ja juhannussalkoineen.

Poehler ymmärtää kriitikoiden näkemykset. Amerikkalaisille sarja näyttäytyy eksoottisena, ruotsalaisille taas sarjan edustama maailma on liian lähellä.

”Kun tekee ohjelmaa ulkomaalaisena, voi helposti suututtaa monia”, Poehler toteaa.

Henri Waltter Rehnström

Stalin, verinen tyranni, ke 29.10. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI Suomalainen yleisö on kuullut Josif Stalinista (1878–1953) suunnilleen kaiken, mutta perusasioita kertaavan ranskalaisdokumentin historiallinen filmimateriaali on vahvaa. Kun ajattelee ruutuun viime vuosina tuutattujen Hitler-dokumenttien yletöntä lukumäärää, on selvää että kyllä 1900-luvun toista päädiktaattoria Staliniakin täytyy käsitellä.

Stalin, verinen tyranni käy läpi georgialaissyntyisen Stalinin nousun yksinvaltaan Neuvostoliitossa, julmat puhdistukset, voimavaroja nielleen toisen maailmansodan sekä uudet puhdistukset ja vankileirit, joiden organisoimiseen ”Isä Aurinkoisella” jälleen oli sodan jälkeen aikaa ja tarmoa. Kaikissa näissä neuvostohistorian vaiheissa yksilöitä lakosi miljoonamäärin. Stalinin oma vaimo Nadja kuoli jo 1932 oman käden kautta, kun ei kestänyt enää.

Venäjällä Stalinin mainetta on ainakin osittain palautettu. Mikäli dokumentti olisi uudempi (se on jo vuodelta 2007), tämä juonne antaisi analysoinnin aihetta ja hyvän lopetuksen ohjelmalle.

Jussi Karjalainen 

 

 

X