(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Tellus, su 21.05 TV1

 

UUSI SARJA Kuusiosainen Tellus on raju kertomus ekoterroristijoukosta ja poliisista, joka tutkii heidän pahoja tekojaan.
Tarinan pääosassa on Minka Kuustosen esittämä Eevi Forsman, joka toimii päivisin lääkärinä Helsingissä. Vapaa-aikana hän kuuluu Tellukseksi itseään kutsuvaan terroristiryhmään. Se koostuu Eevin kaltaisista, akateemisesti sivistyneistä, mutta toiminnaltaan radikaaleista nuorista aikuisista.

”Aloin pohdiskella omaa suhtautumistani ympäristönmuutokseen. Tulin miettineeksi erilaisia ihmisiä saman pohdiskelun äärellä. Päädyin ajattelemaan asennetta, että jotakin pitää tehdä heti keinoja kaihtamatta. Syntyi ajatus näistä nuorista, jotka ovat jo varhain kääntyneet lain ulkopuolelle”, kertoo ohjaaja ja käsikirjoittaja JP Siili sarjan syntyvaiheista.

Tellus-ryhmä on kyllästynyt poliittisen päätöksenteon hitauteen. Ainoastaan suoralla toiminnalla voi vaikuttaa. Ryhmä tekee tuhoisia iskuja kohteisiin, joita ptää vastuussa luonnon kuormittamisesta.

Siilin mukaan ajatus tarinan kertomisesta laittoman aktivistiryhmän näkökulmasta oli vahvasti läsnä jo ideointivaiheessa.

”Minua kiinnosti sukeltaa aktivistien elämään, ajatteluun ja toimintaan syvällisesti. Se ei olisi ollut mahdollista, jos näkökulma olisi ollut yksinomaan heitä tutkivan poliisin. Poliisin näkökulman avulla päästään ihon alle vain profiloinnin ja arvailun kautta”, Siili sanoo.

 

X-Men***, ma 21.00 Sub

 

ELOKUVA Marvel-kustantamo nousi 1960-luvulla kukoistukseen uusilla supersankarisarjakuvilla. Suomessa ne jäivät lähes huomiotta. Nyt ne ovat tulleet tutuiksi ennen kaikkea uuden sukupolven elokuvaspektaakkelien johdolla.

Joukkoon kuuluu Bryan Singerin ohjaama seikkailu X-Men (USA 2000), jossa ihmiskunta ja erilaisia voimia saaneet mutantit selvittelevät suhteitaan. Juoni on sarjakuvamaisen yksinkertainen, henki kylmä ja ilmapiiri vainoharhainen. Mutta ainahan supersankariseikkailut peilaavat symboliikallaan laajempia tuntoja, nytkin nimenomaan rasismia ja suvaitsemattomuutta.

Mutanttikoulun isällistä johtajaa hahmottaa Patrick Stewart, jonka ääntä uskoo ja seuraa mihin tahansa. Pahismutanttien pomoa esittää Ian McKellen ja sankariosissa nähdään esimerkiksi Hugh Jackman ja Halle Berry.

Arto Pajukallio

 

Taskuvaras*****, su 18.00 Teema

Taskuvaras ei ollut aikanaan yleisömenestys, mutta se on tehnyt vaikutuksen moniin elokuvantekijöihin.

TaskuvarasDraama (Pickpocket, Ranska 1959) Peter von Bagh ja muut 1960-luvun alun nuoret elokuvaintellektuellit käyttivät Taskuvarasta esimerkkinä suomalaisen sensuurin mitään tajuamattomuudesta. Elokuva kun kielettiin sen nojalla, että se toimisi oppikirjana pikkurikollisille.

Mestariohjaaja Robert Bresson onkin kuvauksessaan kliininen, ankara ja vähäeleinen. Päähenkilö Michel (Martin LaSalle) ryhtyy tarkemmin perustelematta ammattimaiseksi taskuvarkaaksi. Hän näyttää vain kompensoivan sielullista vajetta. Taskuvarkaiden kylmähermoiset temput on kuvattu suvereenisti tavalla, joka saa katsojan hermot riekaleiksi.

Elokuva on eksistentialistinen modernisointi Rikoksen ja rangaistuksen aineksista.

Jussi Karjalainen

 

Devious Maids, Ma 21.00 Liv

 

UUSI SARJA Kahdeksan kautta pyörinyt Täydelliset naiset oli osuvan piikikäs kuvaus Beverly Hillsin yläluokkaisten lähiörouvien onnettomasta elämästä. Samanlaisissa maisemissa liikutaan myös sarjan luojan Marc Cherryn uudessa teoksessa. Devious Maidsin pääosassa ei kuitenkaan ole seurapiirirouvat vaan heidän perheissään palvelevat sisäköt.

Aivan kuin Täydelliset naiset myös Devious Maids alkaa oudolla kuolemantapauksella. Erään perheen latinosisäkkö murhataan kesken illalliskutsujen. Nuori tarjoilijapoika löydetään paikalta veitsi kädessä ja hänet pidätetään. Tapaus vaikuttaa kuitenkin hyvin epäselvältä ja se saa Beverly Hillsin sisäköt lyöttäytymään yhteen.

Ensimmäinen jakso lupaa paljon. Meno on yhtä kylmäävää, yhtä julmaa ja yhtä tunteetonta kuin Täydellisissä naisissa. Sarjan käsittelemät teemat ovat vakavia, mutta niitä pyöritellään lähes nerokkaasti vinoutuneen huumorin näkökulmasta. Aloitusjakso päättyy cliffhangeriin, joka viimeistään koukuttaa katsojan haluamaan lisää.

Henri Waltter Rehnström

 

Historia: John F. Kennedy, TI 21.00 Teema

 

DOKUMENTTI Yhdysvaltojen presidentit joutuvat asemansa vuoksi koko maailman valokeilaan, eikä kiinnostus heistä kiinnostavimpiin ota laantuakseen. Virkaan kaikkien aikojen nuorimpana valittu John F. Kennedy (1917–1963) nauttii yhä poikkeuksellista suosiota ja arvostusta: hän lienee edelleenkin Yhdysvaltain suosituin presidentti sitten toisen maailmansodan.

Jatkuvasti toinen toistaan kiehtovampia poliittishistoriallisia ja sota-aiheisia dokumentteja esittävä YLE tuo nyt ruutuun neliosaisen sarjan poliitikon vaiheista (The American Experience: JFK, USA 2013).

Avausjakso käynnistyy Kuuban ohjuskriisistä. Maailma pelkäsi ydinsodan syttymistä enää hetkien kysymyksenä, mutta kylmäpäisyytensä säilyttänyt John F. Kennedy nousi ratkaisevaksi toimijaksi räjähdysherkän tilanteen ratkaisemisessa. Nykypäivän uudessa kylmässä sodassa menneiden kriisien muistaminen nousee luonnollisesti arvoon arvaamattomaan.

Tuosta käänteentekevästä pohjustuksesta ensimmäinen osa siirtyy JFK:n taustaan ja kasvuvuosiin sekä hämmentävän nopeasti edenneen poliittisen uran varhaisvaiheisiin. Huomiota saavat Kennedyä varhaislapsuudesta asti vaivanneet terveysongelmat, jotka koettelivat uraa ja arkea, ja joiden vakavuutta pyrittiin peittelemään.
 

Arto Pajukallio

X