Tv-viikko 5: Pelidokumentti, Call me Fitz ja Helsingin herra

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pelinrakentajat la 4.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Viimeistään mobiilipeli Angry Birds on nostanut suomalaisen peliteollisuuden tavallistenkin kansalaisten tietoisuuteen. Tuoreessa Pelinrakentajat-dokumentissa kerrotaan, kuinka alan pioneerit kehittyivät harrastajista kansainvälisen viihdebisneksen huipulle.

Parikymmentä vuotta sitten tietokoneharrastajat kehittivät osaamistaan tekemällä niin sanottuja demoja. Ne olivat eräänlaisia grafiikkaa ja musiikkia yhdisteleviä koodaajanporukan mainoksia. Aikuistuneet harrastajat perustivat firmoja, joiden toimitilat saattoivat olla asuntojen kellareissa ja palkka osuuksia valmiin pelin oletetuista tuotoista.

Rikastumisesta ei osannut unelmoida kukaan. Pikku hiljaa muutama firma alkoi kuitenkin saada jalansijaa pelimarkkinoilla.

Hieman repaleisesti kootun dokumentin keskushenkilöksi nousee Samuli Syvähuoko, joka on ollut skenessä mukana alusta asti. Hän oli yksi hitiksi nousseen Max Payne -pelin kehittelijöistä, mutta jätti projektin ennen pelin valmistumista. Omaa täysosumaa Syvähuoko ei ole vielä kehittänyt, mutta kunnianhimoa häneltä ei puutu. Tekihän Roviokin yli 50 peliä ennen Angry Birdsiä.

Illan kaksi muuta dokumenttia ovat uusintoja. Riot-On! kertoo surkuhupaisan tarinan miljoonapanostusten tuhlailusta IT-buumin huippuaikaan vuosituhannen taitteessa. Pelinrakentajat-dokumentissa mainitaan, että alalla liikkui huhu Riot-E-firmasta, joka suttasi riskisijoittajien rahat esimerkiksi kullattuihin porealtaisiin ja ryyppyreissuihin. Riot-On! paljastaa, että huhut pitivät ainakin osin paikkaansa.

Syksyltä uusittava Se päivä muutti Suomen: Commodore 64 taas muistelee nostalgisesti legendaarista 1980-luvun kotitietokonetta.

Onnimanni Liukkonen

Michael Jackson’s This Is It la 4.2. klo 21.00 TV5

DOKUMENTTI Skandaalijulkisuuden pahoin tahrima Michael Jackson kohautti musiikkimaailmaa maaliskuussa 2009 ilmoittaessaan järjestävänsä ennennäkemättömän 50 konsertin sarjan, jolla hän todistaisi olevansa edelleen luomisvoimainen ja iskukykyinen artisti.

Konsertit jäivät toteutumatta Jacksonin menehdyttyä kipulääkkeiden yliannostukseen, mutta ohjaaja Kenny Ortega leikkasi harjoituksissa kuvatusta 120-tuntisesta videomateriaalista todistusvoimaisen dokumentin Popin Kuninkaan kuolemaa edeltäneistä kolmesta kuukaudesta.

Koska materiaali on taltioitu vain muutamalla kameralla, se tuntuu aidolta ja todistusvoimaisemmalta kuin monessa muussa musiikkidokumentissa. Jackson näyttäytyy täydellisyyttä tavoittelevana ja työlleen omistautuneena pedanttina. Dokumentista saa myös hyvän kuvan millainen hittiparaati konsertti olisi ollut. Erikoistehosteisiin kuului muiden muassa Michaelin esiintyminen Rita Hayworthin ja Humphrey Bogartin kanssa.

Jouni Hokkanen

Helteinen helmikuu alk. ma 6.2. klo 22.00 FST5

SARJA ALKAA Helteinen helmikuu (30 grader i februari) on 10-osainen uutuus Ruotsista, jossa on tv-sarjoissa paremmat resurssit. Thaimaahan sijoittuvan draamasarjan rinnakkaiset stoorilinjat tuntuvat aluksi kaartavan kaukana toisistaan ja jopa välttävän yhteen käymistä.

Aurinkomaahan päätyneiden ruotsalaisten tarinat kehittyvät kuitenkin koko ajan kiintoisammiksi. Uudella maaperällä ollaan irti. Thaimaassa käy vuosittain peräti 600 000 ruotsalaista.

Kuusikymppinen Majlis (Lotta Tejle) on siellä siksi, että hänen hapan, pyörätuoliin sidottu miehensä Bengt (Kjell Bergqvist) saa lämpimässä helpotusta kipuihin. Majlis on enemmän täystyöllistetty omaishoitaja kuin vaimo. Tapahtuu yllätysirtiotto, jota dominoiva Bengt ei voi käsittää. Sukellusohjaaja Saran (Rebecka Hemse) vaikutuksesta Majlis alkaa vihdoin elää ja päättää ottaa eron.

Majlisin keissi on tarinoista kutsuvin. Sara johdattaa naisen sisään Thaimaahan. Upea kuvaus tukee kerrontaa, jossa thaikulttuuri ei ole irrallinen kulissi. Thomas Chaanhing on keskeisimmässä natiivin roolissa.
Majlisille maa näyttäytyy uusina ihmissuhteina, uskomattoman kauniina sukellusnäkyinä ja polttavina makuina. Niillä ilmennetään täysin luontevasti sitä, että pysähtyneisyys on jäämässä taakse ja uusi on hienoa mutta yhtä aikaa pelottavaa.

Raadollisempi Thaimaa tulee tutuksi löllölle maalämpöasentajalle Glennille (Kjell Wilhemsen), joka etsii naista. Älykkäässä ja emotionaalisessa sarjassa on vahva lupaus, että draama voi käydä filosofiseksi. Anders Weidemannin kehittämä sarja alkaa Ruotsissakin vasta samana helmikuun päivänä kuin meillä.

Jussi Karjalainen

Helsingin herra alk. ti 7.2. klo 21.00 MTV3

SARJA ALKAA Helsingin herran päähenkilöillä ei ole lähtökohtaisesti mitään yhteistä. Ensin esitellään Markku (Iikka Forss), maalaisperheen poika, joka humalapäissään puhkoo entisen tyttöystävänsä häissä kaikista autoista renkaat. Syrjäytymisongelma pahenee, kun Markku muuttaa Helsinkiin.

Iskelmätähti Maisa (Iina Kuustonen) on suosittu, muttei arvostettu. Jokainen haluaa Maisasta jotain. Kun hän ajaa autolla vahingossa Markun päälle, alkaa epätodennäköinen ystävyys.
”Maisaa ja Markkua yhdistää ulkopuolisuus. Kumpikaan ei elä keskiluokkaista peruselämää. Heitä eivät sido työajat tai asuntolainat”, miettii Kuustonen.

Lue lisää

Call Me Fitz alk. ke 8.2. klo 22.55 TV5

SARJA ALKAA Moraaliltaan vajavaiset renttuhahmot ovat valloittaneet television. Hyviä esimerkkejä ovat Californicationin seksihullu kirjailija ja Shamelessin (sekä Englannin että Yhdysvaltojen versiot) häikäilemätön pummi-isä Frank Gallagher.

TV5:ssä alkava uutuuskomedia Call Me Fitz (Kanada 2010– ) esittelee jälleen yhden alisuorittajan, jolla on – jos mahdollista – vielä vähemmän selkärankaa kuin edellämainituilla.

Richard Fitzpatrick (Jason Priestley) on käytettyjen autojen kauppias isänsä omistamassa liikkeessä. Kauppojen tekemisen sijaan Fitziä kiehtoo enemmän juopottelu ja naisten sarjakellistäminen. Ja jos sekstailusta voi vielä hyötyäkin, sehän on vain plussaa. Nähdäänpä Fitz aloitusjaksossa könyämässä jopa koomapotilaan syliin autokauppojen toivossa.

Fitzille tarjoutuu kuitenkin yllättävä tilaisuus muuttaa elämänsä suuntaa. Auto-onnettomuuden seurauksena Fitz kolauttaa päänsä ja alkaa nähdä outoja. Hänen kannoilleen ilmestyy kuin tyhjästä hyväntahtoinen Larry (Ernie Grunwald), joka esittelee itsensä miehen omaksitunnoksi.

Sheri Elwoodin luoma komedia on ronskisti käsikirjoitettu ja viihdyttävä paketti, vaikka aloitusjakson perusteella rajumpaankin irroitteluun olisi vielä varaa. 1990-luvun nuortensarjasta Beverly Hills, 90210 tuttu Priestley ottaa hahmon hyvin haltuun. Himmentyneen ex-teinitähden imago ei haittaa roolissa, vaan on jollain tavalla jopa avuksi.

Katsojan kannalta tietenkin viihdyttävintä olisi, jos joka suhteessa viallinen päähahmo ei koskaan löytäisi hyvää puoltaan. Sarjasta on tekeillä jo kolmas kausi, joten jonkinlaista kehitystä on väistämättä luvassa.

Juha Heinisuo

X