(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Uuden Musiikin Kilpailu, la 7.2. klo 21.00 TV2

LAULUKILPAILU Uuden Musiikin Kilpailun kuusi ensimmäistä kisailijaa tavoittelee suorassa lähetyksessä finaalipaikkaa Euroviisuihin. Karsinnat käydään kolmena perättäisenä lauantaina. Kustakin karsinnasta pääsee kolme kilpailijaa Suomen finaaliin, joka lauletaan 28. päivänä helmikuuta.

Tuomareita ei enää ole, vaan yleisöllä on valta päättää, kuka lopulta edustaa Suomea Wienissä toukokuun 19. päivänä alkavissa Euroviisuissa.

Sosiaalisen median kuhinan mukaan yksi ensimmäisen karsinnan suosikeista on punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät, joka sai alkunsa kehitysvammaisten kulttuurityöpajalla 2009.

Yhtye on tehnyt sarallaan uraauurtavaa työtä ja esiintynyt ulkomaita myöten. Bändin keulahahmo on kitaristi Pertti Kurikka, joka säveltää ja vastaa sanoituksista yhdessä solisti Kari Aallon kanssa. Punk-kvartetin kaksi muuta jäsentä ovat Sami Helle ja Toni Välitalo.

Nähtäväksi jää, eteneekö yhtye jatkoon ja tekeekö se lopulta Wienissä lordit.

Ensimmäisestä karsinnasta jatkoon pyrkivät myös yhtyeet Hans On The Bass, Pihka ja myrsky ja Satin Circus sekä laulajat Norlan El Misionario ja Vilikasper Kanth. Kisan juontavat Rakel Liekki ja Roope Salminen.

Marko Lysmä

Yks’ kaks’ kolme, la 7.2 klo 22.13 Teema *****

ELOKUVA (One, Two, Three, USA 1961) Amerikkalaisfirman paikallisjohtaja (James Cagney) koettaa myydä kasvisuutejuomaa Berliinin muurin itäpuolelle ja pitää samalla silmällä pomon tytärtä (Pamela Tiffin), joka ehti syöksyä naimisiin itäsaksalaisen kommunistinuorukaisen (Horst Buchholz) kanssa.

Billy Wilderin mestarillinen satiiri suuntaa konekiväärivauhtisen ilottelunsa kohti yhteiskuntajärjestelmiä ja rahan valtaa, kulttuurista matalamielisyyttä ja ihmisen raadollisuutta.

HatshaturianinSapelitanssi piiskaa tapahtumia, ja silloista hittiä Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini käytetään tylysti kidutusvälineenä.

Suomessa elokuva joutui heti tarkastamon hyllyttämäksi ja sai ensi-iltansa vasta 1987 poliittisen ilmaston kirkastuttua.

Arto Pajukallio

Miss Farkku-Suomi, pe 13.2. klo 20.00 MTV3 ****

ELOKUVA (Suomi 2012) Kauko Röyhkän omaelämäkerralliseen romaaniin perustuva kasvutarina on piristävän toimiva kokonaisuus.

Teini-ikäinen Välde (mainion lakoninen Mikko Neuvonen) ihailee Lou Reediä ja alkaa laulaa bändissä, jonka musiikki on ”semmoista Velvet Underground -tyyppistä”.

Ihastuksen kohde on Miss Farkku-Suomeksi kruunattava luokkakaveri Pike (kaihoisasti katseleva Sanni Kurkisuo), joka kuitenkin teinielämän sääntöjä noudattaen valitsee salskean urheilijanuorukaisen kainalon. Erilaisena nuorena Välde löytää päänsä koulun vessanpöntöstä, mutta musauran edetessä aukevat uudet ovet.

Kasvukipuilusta kertovan tarinan heikkous löytyy lopun kliseisestä käänteestä, mutta se ei haittaa, kun elementit ovat muuten kohdallaan. Nostalginen 70-luvun ajankuva on tehty pieteetillä ja oululainen puheenparsi viehättää.

Paljon televisiossa työskennellyt ohjaaja Matti Kinnunen tekee poikkeuksellisen hallittua työtä ja malttaa pitää kokonaisuuden tiiviinä. Tunteita ei turhaan alleviivata.

Onnimanni Liukkonen

Kuninkaallinen henkivartija, la 7.2. klo 18.15 TV1

SARJA Brittihuumorin perinteitä kannatellaan hatarasti kuusiosaisessa sarjassa, joka sijoittuu kuningattaren turvallisuudesta huolehtivien viranomaisten maailmaan. Pääosassa on ikääntynyt hovin parkkipaikan valvoja Guy Hubble, joka onnistuu toilailemaan itsensä majesteetin suosioon ja kohoaa kuninkaalliseksi henkivartijaksi. 

Sarja henkilöityy pääroolissa nähtävään David Jasoniin, joka muistetaan pitkästä pestistään komisario Frostina samannimisessä sarjassa.

Tällä kertaa liikutaan jossain Benny Hillin ja Mr. Beanin välimaastossa. Huumorista mieleen jää ennemmin hölmöys kuin oivaltavuus. Seitsemänkymppinen Jason kyllä heittäytyy rooliinsa, mutta on auttamattoman vanha toiminnasta ammentavaan komediaan. 

Ensimmäisessä jaksossa matkataan hotelliin, jossa kuningattaren on tarkoitus pitää puhe. Eversti Whittington tietää hyvin, että Hubble on kävelevä katastrofi, mutta majesteetin tahdon yli ei niin vain kävellä. Luvassa onkin skandaalia toisensa perään.  

Onnimanni Liukkonen

Ajomies, su 8.2. klo 21.05 TV1

TV-ELOKUVA J. P. Passi ja Jarkko T. Laine ovat erityisesti kuvaajina ansioituneita elokuvantekijöitä. Ajomies (2013) on heidän yhteisesti ohjaamansa tunnin mittainen fiktio.

Tarinan keskiössä on vähäpuheinen raviradan ratamestari, jonka sielunmaisemia näyttelijä Matti Lehti tulkitsee taidokkaan pienieleisesti.

Nimettömäksi jäävällä päähenkilöllä on ongelma. Hän on näennäisen onnellisesti naimisissa viehättävän Riikan (Veera Degerholm) kanssa. Mutta samaan aikaan mies riiustaa raviradalla työskentelevää Maria (Elina Ylisuvanto). Eikä ratamestari saa millään päätetyksi, kumman hän valitsisi.

Ajomies on tyylillisesti eheä, kuvallisesti hillitty ja hallittu kertomus suomalaisesta kolmiodraamasta. Tilanteet ovat aitoja ja henkilöhahmot luontevia.

Tarinallisesti elokuva ei kuitenkaan tarjoa mitään uutta tai yllättävää. Elokuva ei etene eikä kehity vaan tyytyy polkemaan paikoillaan samassa tilanteessa. Juonessa olisi ollut aineksia korkeintaan lyhytelokuvaan. 

Henri Waltter Rehnström

X