(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Punainen matto, su 22.2. klo 02.00 ja Oscar-gaala klo 03.30 Teema

OSCAR-GAALA Jos kotimaan alkuvuoden gaalat eivät ole tarjonneet katsojille tarpeeksi loistoa ja kimallusta, sitä on taatusti tarjolla kun suoraan Hollywoodista näytettävä elokuva-alan tärkein vuotuinen palkintojuhla näytetään televisiossa yöaikaan. 

Boyhood-draamaelokuvassa näytellyt Patricia Arquette, 46, jännittää juhlassa, jatkuuko hänen voittoputkensa. Patricia kun palkittiin jo taannoin Golden Globe -gaalassa naissivuosa-maapallolla.

Richard Linklaterin ohjaama Boyhood kertoo nuoren pojan ja tämän siskon kasvusta aikuisuuteen. Elokuvaa kuvattiin ajoittain peräti 12 vuoden ajan. Myös Ethan Hawke on elokuvasta ehdolla parhaan miessivuosa-Oscarin saajaksi.

Boyhood kilpailee lisäksi vuoden parhaan elokuvan palkinnosta, sen koivmmiksi haastajiksi on arvioitu Birdman ja The Grand Budapest Hotel.

Parhaasta miespääosasta kamppailevat muun muassa Bradley Cooper (American Sniper) ja Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), naispääosasta muun muassa Julianne Moore (Still Alice) ja Reese Witherspoon (Wild – Villi vaellus).

Oscar-palkintojenjakoa selostavat Ylen kulttuuritoimittaja J. P. Pulkkinen sekä elokuvakriitikko Anna Möttölä.

Virpi Valtonen

20 Feet from Stardom, su 22.2. klo 20.40 Teema

DOKUMENTTI Oscar-gaalan alla viritellään tunnelmia palkinnon saaneilla ohjelmilla. Viime vuonna amerikkalaiset alan ammattilaiset äänestivät vuoden parhaaksi dokumentiksi Morgan Nevillen ohjauksen 20 Feet from Stardom (2013).

”Kuuden metrin päässä täh­teydestä” esiintyvät naispuoliset taustalaulajat, joiden osaaminen antaa tärkeätä tukea solisteille, mutta ei saa viedä heidän huomiotaan.

Luonnollisesti kyse on yhdysvaltalaisesta musiikista. Ohjelma kertaa ammattikunnan syntyä ajalta, jolloin laulajat olivat valkoisia siihen murrokseen, jossa taustakuorot usein tai useimmiten täyttyivät tummapintaisista osaajista. Työ ja merkitys saavat helposti lähestyttävän hahmotuksen.

Jo alkuun nostetaan esille monia toinen toistaan suurempia hittejä Ray Charlesista Lou Reediin, esityksiä, joiden kuoroihin ei satunnainenkaan kuulija voi olla kiinnittämättä huo­miota. Phil Spectorin historiallisesta äänivallista päästään näkemään, miten nuori Tina Turner piiskaa muut säihkysääriset tyttönsä vaativien tanssikoreografioiden hurjaan vauhtiin: aina ei riitä pelkkä ääni ja taka-alalla seisominen.

Joidenkuiden artistien kohdalla taustojen laulaminen voi johtaa omaan valokeilaan, ohjelmassa haastatelluista tähdistä Bruce Springsteen on yksi taustajoukoista puolisonsa löytänyt taiteilija.

Mutta maailma muuttuu, niin myös taustalaulajien kysyntä.

Arto Pajukallio

Kovaotteiset miehet, la 21.2. klo 22.35 Teema *****

ELOKUVA (The French Connection, USA 1971) William Friedkinin läpimurto-ohjaus antoi esimakua amerikkalaista rikos- ja toimintaelokuvaa 1970-luvun myllertäneestä asennemuutoksesta, joka särki poliiseja ja instituutioita ympäröineen moraalisen sädekehän.

Tosielämän esikuvista muokatut newyorkilaisetsivät Doyle (Gene Hackman) ja Russo (Roy Scheider) saavat vihiä Ranskasta saapuvasta huumelastista ja puskevat tutkimusta eteenpäin esimiesten jarruttelusta huolimatta.  

Hackman loi maanisella roolillaan uudenlaisen poliisin arkkityypin: oikeudentuntoa enemmän Doylea tuntuvat ajavan pakkomielteisyys ja kilpailuvietti. Friedkinin hapokas ohjaus näyttää poliisintyön arkisena pakertamisena, jossa oikeuden voitosta ei koskaan ole takeita.

Urbaanin miljöön asvaltin halkeamia myöten vangitseva kuvaus saa kliimaksinsa elokuvahistorian räjähtävimpiin kuuluvassa takaa-ajokohtauksessa.

Matti Rämö 

Stephen Hawkingin universumi, ke 25.2. klo 21.00 Kutonen

SARJA Stephen Hawkingin sarjassa näytetään, miltä tämän merkittävän tiedemiehen mielikuvitus näyttää. Discovery Channelin vuonna 2010 valmistuneessa sarjassa kuivakka humoristi heittää sivistyneitä hypoteesejä lähes mahdottomista kysymyksistä.

Ensimmäisessä osassa Hawking pohtii, missä ja millaisia ulkoavaruuden olentoja voisi olla. Seuraavissa kahdessa tunnin mittaisessa jaksossa hän käsittelee aikamatkustusta ja kaikkeuden tarinaa.

Star Trekin suuren ystävän sarja muistuttaa avaruuskuviltaan ja mahtipontiselta musiikiltaan scifiseikkailua. Hiukan halvan oloiset tietokoneanimaatiot kuvittavat ilmiöitä miljoonien kilometrien päässä ja Hawkingin kuvitelmia esimerkiksi kaasumaisista olennoista.

Metallinen tavaramerkkiääni olisi pidemmän päälle vaikeaa kuunneltavaa, joten muutamia lyhyitä jaksoja lukuun ottamatta tummaääninen Benedict Cumberbatch hoitaa kerronnan. Valinta on täydellinen, sillä Cumberbatch esitti tiedemiestä tv-elokuvassa Hawking vuonna 2004 ja on viime vuosina noussut nörttien päiväuneksi.

Tero Kartastenpää

Yle Live: Tony Bennett ja Lady Gaga, su 22.2. klo 22.30 Teema

KONSERTTI Mitä siitä tulee kun toinen artisteista on harmaapäinen jazzlaulaja, toinen nykypopin räiskyvä megatähti – ja kaksikolla ikäeroa 60 vuotta? Tosi hienoa musiikkia!

Kun Tony Bennett, 88, ja Lady Gaga, 28, julkaisivat viime syyskuussa Cheek to Cheek -albuminsa, se hujahti oitis Billboard-listan ykköseksi. Levyllä kaksikko esittää uusia versioita muun muassa Cole Porterin, George Gershwinin ja Irving Berlinin sävellyksistä. 

Nyt nähtävä konsertti on taltioitu New Yorkissa jo pari kuukautta ennen albumin ilmestymistä. Heti avauskappale, PorterinAnything Goes, vie oikeaan tunnelmaan. Bennett on ikäisekseen yhä hyvässä vireessä ja Lady Gaga osoittaa hallitsevansa myös jazzin vaikka hänen äänialansa on hiukan kapea vaativimpiin tulkintoihin.

Lady Gaga vaihtaa tottakai asuaan useaan otteeseen, mutta itse musiikki jaksaa pysyä pääosassa loppuun asti.

Ensi kesänä Bennett ja Lady Gaga konsertoivat muun muassa Lontoossa ja Kööpenhaminassa.

Tuomo Kiisseli

 

X