(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Suomen kaunein piha, ti 7.4. klo 20.05 MTV3

SARJA Uutuussarja Suomen kaunein piha avaa katsojille 24 suomalaisen puutarhan portit. Joukossa on persoonallisia pihoja aina maalaistalon pihapiireistä puistomaisiin taideteoksiin. Suomen kaunein piha -tittelin voittaja saa 5 000 euron rahapalkinnon, joka on käytettävissä uusiin puutarha-investointeihin.

Tuomarit vierailevat puutarhoissa ja kommentoivat näkemäänsä. 

”Suomalaiset ovat niin puutarhahullua kansaa, että he istuttavat kasveja liikaakin joka paikkaan. Siinä ovat neliöt tehokäytössä! Minusta tämä on myös hyvin positiivista”, kertoo hortonomi Kati Jukarainen, yksi tuomareista. Ohjelman muut tuomarit ovat maisema-arkkitehti Tommi Heinonen ja lifestyle-toimittaja Hanna Sumari.

”Hyvin hoidettu puutarha näyttää helpolta ja hallitulta. Ammattilaisena me kuitenkin tiedämme, että tällainen piha vaatii paljon töitä”, Jukarainen sanoo.

Ruotsalaiset puutarhat ovat ai­heuttaneet suomalaisille kateutta huolitellulla ulkomuodollaan. Kati Jukaraisen mukaan ihan turhaan.

”Suomesta löytyy niin paljon kauniita pihoja, että ihan turhaan tunnetaan alemmuuskomp­leksia länsinaapurin suuntaan.”

Pihoja tarkkaillessaan tuomarit olivat yllättyneitä puutarhanhoidon ammattimaisuudesta. Puutarhojen laittoon oli mennyt paljon aikaa.
Pihojen katselu saattaa laukaista katsojassa tarpeen laittaa myös oma puutarhansa kesäkuntoon. Mutta miten se onnistuu, jos on kevään myöhäisherännäinen tai muuten laiska ylläpitämään pihaa?

”Pihan saa nopeasti kukoistamaan hankkimalla taimistolta taimet. Voi tehdä pienen kasvihuoneen itse, ja ostaa hupun. Nurmikkoa vähemmälle”, Heinonen neuvoo.

”Helppohoitoisia kasveja ovat perennat, puut ja pensaat”, Jukarainen vinkkaa.

Heini Kilpamäki

Fitnesspäiväkirjat, ma 13.4. klo 21.00 Ava

TOSI-TV-SARJA Salatuista elämistä tuttu näyttelijä Venla Savikuja on myös intohimoinen liikkuja ja hyvinvointibloggaaja. Hän kuvaa treenaamistaan kolmen muun fitnessnaisen ohella sarjauutuudessa Fitnesspäiväkirjat.

Fitnessnaiset Venla Savikuja, Nanna Koivisto, Eevi Teittinen ja Mari Valosaari vetävät sarjassa leukaa, kyykkäävät ja nostavat rautaa. Lihakset kasvavat ja pullistelevat. Treenit tallentuvat videonauhalle. Tarkoitus on näyttää, mitä kokonaisvaltainen treenielämä vaatii.
Rankalta näyttää. Miten tuollaista jaksaa?

Savikuja kertoo heti alkuun, ettei ole kilpailuhenkinen ihminen. Sarjan naisista Mari Valosaari on kilpaillut bikini fitness -kilpailuissa jo vuodesta 2009 asti, ja kilpailemaan lähtee pian myös personal trainerina työskentelevä Eevi Teittinen.

”Tämä ei ole minulle myöskään mitenkään ulkonäköön liittyvää. Kyse ei ole siitä, että haluaisin esimerkiksi kasvattaa jalkojeni lihaksia, vaan siitä fiiliksestä, että ’vitsi nyt ylitin itseni’. Lisäksi on ollut hienoa huomata, miten paljon on itse kehittynyt”, Savikuja sanoo.

Savikuja on harrastanut lapsesta asti paljon, aina oboen soitosta partioon, matkustamiseen ja tanssimiseen. Hän pitää laajaa harrastuspohjaa yhtenä mahdollisena syynä kilpailuhenkensä puuttumiseen. Hän korostaa, että treenaamisessa hänellä korostuu myös monipuolinen hyvinvointi.

”Liikunta on ollut mulle elämäntapa ja nautinto. Satsaan todella paljon siihen, että lepo ja ruokavalioni ovat kunnossa. En usko dieetteihin, joiden tarkoituksena on saada henkilö tietyksi hetkeksi tiettyyn kuntoon.”

Salatuissa elämissä näyttelemisen lisäksi Savikuja treenaa ja pitää hyvinvointiin keskittynyttä blogia. Elämää Venlan silmin -blogissaan hän on lukuisten valokuvien ja blogitekstien avulla kertonut treenielämästään.

Hyvänmielen blogilla on myös mainostuloja. Televisiosta tutun blogi on luettu ja suosittu aikana, jolloin treenaamisesta on tullut muotia.

”On hyvä, että hyvinvointiin ja painonhallintaan keskittyneitä ohjelmia on paljon. Ehkä se motivoi hyvään fiilikseen ja hyvinvointiin”, Savikuja miettii.

Heini Kilpamäki

Betoniyö, su 5.4. klo 21.05 TV1 ****

ELOKUVA (Suomi 2013) Pirjo Honkasalo ohjasi Pirkko Saision 1981 ilmestyneestä romaanista pysähdyttävän elokuvatulkinnan. Harvinaislaatuisen taitavasti se kääntää tiukan pienimuotoisen kirjan omalle, kuin kokonaisen maailmankuvan rakentavalle muotokielelleen.

Mustavalkoelokuva sijoittuu valojen ja varjojen kesäiseen Helsinkiin, etäännytettyyn aikaan jossa tupakoidaan tauotta. Teos on visuaalisesti kaunis katsoa, kuin taidevalokuvien elävöitetty galleria, mutta samalla synkkä ja ahdistava tavalla johon harva elokuva yltää, maailmallakaan.

Kyse on rikkinäisyyteensä alistuneesta perheestä. Isästä ei tiedetä. Kotiinsa kätkeytynyt äiti (Anneli Karppinen) pyytää neljätoistavuotiasta poikaa (monilahjakas Johannes Brotherus) pitämään silmällä isoveljeään (Jari Virman). Tämän täytyy seuraavana päivänä aloittaa vankeusrangaistus. Aamun sarastaessa koetusta murhenäytelmästä ei enää ole paluuta entiseen.

Betoniyö voitti Suomessa kuusi Jussia, lähetettiin Oscar-kisaan ja keräsi ylistäviä arvosteluja ympäri maailman. Teatterikatsojat taisivat arkailla elokuvaa. Televisioesitys on elokuvan ensimmäinen.

Arto Pajukallio

Lentopelko, to 9.4. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Tiedeohjelma on kuin Prisma ja Iholla naitettuna. Lentämisen pelkoa tutkitaan brittiläisen Channel 4:n kevyessä tiededokumentissa lähietäisyydeltä niin, että tärisevät lentomatkustajat kuvaavat rakeista kuvaa kännykkäkameroilla lennoistaan. 

Dokumentti on vuodelta 2013, jolloin Channel 4 pystyi vielä mainostamaan ihmisten itsensä kuvaamista erityistemppuna. Tekijät kehuskelevat, että materiaali on saatu raakana ilman ohjaajaa ja kuvaajaa. No, ei se tunnu suurelta kehulta, kun kokemattomat brittitavikset tallentavat pystykuvaa eli suurin osa ruudusta on mustaa palkkia.

Sössöinen kuva ja rahiseva ääni antavat hetken tunteen, että katselisi jotain aitoa, mutta tempun jännyys katoaa minuuteissa. Kohta muistaa, ettei mikään ole aitoa, heh.

Pelko kyllä välittyy, kun matkusta­jien paniikki alkaa nousta kasvoille lennon lähestyessä. Samalla kun väläytellään onnettomuuskuvia, pelotonkin tajuaa ahdistuksen. Kiehtovinta on pelkääjien lähipiirin hämmennys, kun vaimo näkee odotusaulassa vuosikymmenen liiton jälkeen miehensä itkevän ensimmäistä kertaa.

Asiantuntijoiden analyysi jää vähäisen ja itsestäänselvän välimaastoon, sillä olennaisinta draaman kannalta on näyttää, miten mukava lomalento saa järjelliset ihmiset hysteerisiksi.

Haikeat terveiset ammattikuvaajille, että itsekuvaamisesta on tulossa huomaamaton normi, kun kaikilla on käsissään tehokkaat kamerat.

Tero Kartastenpää

Euroviisut 60 vuotta, la 11.4. klo 19.10 TV2

KONSERTTI Eurovision laulukilpailu on kuulunut eurooppalaiseen tv-kevääseen jo vuodesta 1956 lähtien. Tänä vuonna Wienissä laulettava kisa on siis järjestyksessään jo 60. yhteiseurooppalainen iskelmäponnistus. Sen kunniaksi Euroopan yleisradioliitto EBU järjesti 31. maaliskuuta Lontoon Hammersmith Apollo -konserttikeskuksessa juhlakonsertin, jossa esiintyi artisteja laulukilpailun värikkäästä menneisyydestä.

Suomesta lavalle kampesi Lordi, ja Ruotsista nähtiin viisuvoittaja kolmen vuoden takaa, Loreen, sekä vuoden 1984 legendaariset kultakengät, deodorantinraikkaat Herreysin tanssijaveljekset. Myös Saksan Liittotasavallan ainoan voiton vuonna 1982 napannut Ein bisschen FriedenNicole sai esiintymiskutsun. 

Suuria musiikkimuistoja tulvivan konsertin juontavat Petra Mede ja Graham Norton. Maailmansodan jälkeistä rauhantyötä edistämään perustettu laulukilpailu on nähnyt monenlaisia vaiheita, voittajaeleganssiakin aina Lys Assiasta Conchita Wurstiin (kuvassa). Paljon on vuosien varrella muuttunut, mutta euroviisut vain mennä porskuttavat.

Anna Muurinen

 

X