(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Pieni ihmissydän, ma 22.6. klo 21.00 Teema

SARJA Yhtenä kesän televisiotapauksista erottuu kuusiosainen brittisarja Pieni ihmissydän (Any Human Heart, 2010), jossa muistoihinsa sukeltava kahdeksankymppinen brittimies Logan Mountstuart kokee epäonnistuneensa niin ihmisenä kuin kirjailijana.

Nautinnonhalujensa viemää henkilöä esittävät ikämiehenä Jim Broadbent, aikuisena Matthew Macfadyen ja lapsena Conor Nealon.

Vuoden parhaan televisiodraaman BAFTA-palkinnon voittanut sarja pohjautuu englantilaisen William Boydin romaaniin. 

Pienessä ihmissydämessä tapahtuu: ystävät ja työtehtävät, vaimot ja rakkaudet, voitot ja menetykset seuraavat toistaan. Kirjailijan siviilityöt vaihtuvat juppigallerian pyörittämisestä idealistisen poliittisen lehden katukaupusteluun. Miljööt etenevät 1920-luvun Pariisista 1950-luvun New Yorkiin ja 1980-luvun Lontooseen. Epookkia piirustetaan asiallisesti, ilman kalliita ja näyttäviä panostuksia.

Logan pitää yhteyttä kruunusta kieltäytyneeseen Windsorin hert­tuaan (Tom Hollander) ja tämän rakastajattareen Wallis Simpsoniin (Gillian Anderson). Myös kirjailijat Ian Fleming (Tobias Menzies) ja Ernest Hemingway (Julian Ovenden) kuuluvat Mountstuartin tuttavapiiriin.

Sarjan naispääosissa nähdään muun muassa Hayley Atwell ja Kim Cattrall.

Arto Pajukallio

Kesäkuski, to 2.7. klo 21.00 MTV3 

SARJA Mikko Kuustonen istahtaa kuskin paikalle MTV3:n uutuussarjassa Kesäkuski. Ohjelmassa pelkääjän paikalla tavataan kymmenen Kuustosen ystävää. Yhdessä suoritetaan aina jokin tehtävä, kuten lahjan hankkiminen puolisolle. Vieraat ovat itse päässeet päättämään, mitä tehtävää suoritetaan. 

Kuustosella ei itsellään ole hajua siitä, miksi juuri hänestä tehtiin Kesäkuski.

”Olisivatko kaikki taksikuskit olleet varattuja? Minut saa halvemmalla. Autoilu sopii minulle kyllä, kunhan en joudu korjaamaan autoa tai tekemään muuta ylimiehekästä.”

Jokaisessa jaksossa nähdään uuden vieraan lisäksi aina uusi auto. Auton mukana ei liiku kameraryhmää, vaan auto on varusteltu tarvittavalla tekniikalla.

”Ihmiset puhuvat eri tavalla silloin, kun toimitaan ja tehdään, kuin silloin kun viedään stu­dioon ja ollaan poikkeuselementissä. Tämä on uusi kotimainen formaatti.”

Muitakin erikoiselementtejä löytyy. Mikko Kuustoselle on ollut tärkeää, että puolet vieraista on naisia ja puolet miehiä. Hänen mielestään suomalaisissa talk show -ohjelmissa on viime vuosina nähty liian usein miesvieraita.

”Se on ollut huono juttu. Toivottavasti se tulee muuttumaan.”

Heini Kilpamäki

Neiti Fisherin etsivätoimisto, ma 22.6. klo 17.05 TV1 

SARJA Iltapäivän TV1:n rikossarjapaikalla aloittava australialainen Neiti Fisherin etsivätoimisto sijoittuu 1920-luvun Melbourneen. Jo tunnusmusiikista voi aistia svengaavan gangsteriaikakauden syntisen tunnelman. 

Kerry Greenwoodin dekkareihin perustuva sarja alkaa siitä, kun Phryne Fisher saapuu takaisin Melbourneen vietettyään vuosia ulkomailla. Neiti Fisher on luonteeltaan utelias, itsetietoinen ja railakkaan feministinen. Kun hänen ystävättärensä aviomies kuolee epäselvissä olosuhteissa, pääsee Fisher kokaiiniringin jäljille. 

Suurella miljoonan dollarin jaksobudjetilla tehty sarja luo mehukkaan kuvan 20-luvun Melbournesta, jossa huumeet ja rikollisuus rehottavat. Samaan aikaan toimintaa kuitenkin leimaa myös jäykkä tapakulttuuri, jonka rajoja rempseä Fisher rikkoo. Naimaton nelikymppinen nainen esimerkiksi harrastaa irtosuhteita. Roolin tulkitsee napakasti Hollywood-elokuvissakin vilahdellut Essie Davis (kuvassa). 

Oman vivahteensa kerrontaan tuovat teknologian kehittyminen ja sen aiheuttamat pelot. Sisäkkö kammoaa puhelinta, ja sähkön hän uskoo tuhoavan koko maailman.

Onnimanni Liukkonen

Jäähyväiset kummisedälle, pe 26.6. klo 21.50 Teema ***1/2

ELOKUVA (A Bronx Tale, USA 1993) New Yorkin Bronxin kovilla kaduilla varttunut näyttelijä Chazz Palminteri hyödynsi lapsuusmuistojaan teatteria varten kirjoittamassaan A Bronx Tale -näytelmässä. Hänen suuri idolinsa Robert De Niro kiinnostui tekstistä ja halusi kokeilla kykyjään ohjaajana.

Jäähyväiset kummisedälle on 50- ja 60-lukujen italialaiskortteleihin sijoittuva kasvukuvaus, jonka näkökulma kuuluu nuorelle Calogerolle. De Niron näyttelemän bussikuski Lorenzon poika varttuu ihaillen kulmakunnan gangsteripomoa Sonnya (Palminteri) ja ystävystyy tämä kanssa. Työmiehen etiikkaa vaaliva Lorenzo ei katso rikollispomon huomiota hyvällä, vaikka Sonny ei haudo pojasta seuraajaansa, kunhan kaipaa ihmistä, johon voisi vilpittömästi luottaa. 

De Niro nojaa luotto-ohjaajansa, Martin Scorsesen, mafiaelokuvien oppeihin. Jäähyväiset kummisedälle on kertojanäänen johdattelema, väkivaltaisia purkauksia säästelevä  ja vahvoihin henkilöhahmoihin nojaava paikallisyhteisön ruumiinavaus. Pehmeäreunainen nostalgia kuitenkin korvaa Scorsesen rikollisen elämän raadollisuudesta tekemät hirtehiset kiteytykset. 

Matti Rämö

Myrskyluodon Maija, ma 29.6. klo 21.00 Teema

SARJA Åke Lindmanin vuonna 1976 ohjaama Myrskyluodon Maija on suomalaisen tv-draaman peruspilareita. Suomalaisten rakastama tarina perustuu ahvenanmaalaiskirjailija Anni Blomqvistin (1909–1990) teoksiin, joissa oli myös omaelämäkerrallisia aineksia. Nyt uusintana nähtävän saaristolaissarjan siivitti menestykseen aivan erityisen onnistunut Lasse Mårtensonin musiikki. Myös Lindmanin henkilökohtainen ja tunnepitoinen ohjaajanote näkyy kautta linjan.

Nykykatsojan silmää häiritsee vain kerronnan hidas tempo, draaman rakentelu kun jää auttamatta kansatieteellisten yksityiskohtien jalkoihin. Vårdön Väderskärillä kuvattu tv-sarja tuoksuu silti yhä mereltä ja tervalta, erityisesti sen jäyhä pääpari (amatöörinäyttelijät Rose-Marie Rosenback, kuvassa, ja Leif Sundberg) koskettaa ainutlaatuisella tavalla.

Väderskärillä muutaman päivän viettäneenä arvostan tv-Maijan karua kauneutta. Myrskyluodolla oppii ottamaan vastaan niin elämän kuin kuoleman.

Anna Muurinen

X