(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

Leijonasydän, su 10.1. klo 21.05 TV1  ****

ELOKUVA Rakkaus voittaa rasismin nyt tv-ensi-iltansansa saavassa elokuvassa Leijonasydän (Suomi 2013). Uusnatsiporukan pomo rakastuu valkoiseen naiseen, jolla on tummaihoinen poika.

Dome Karukosken ohjaamassa ja ­Aleksi Bardyn tuottamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa on kiinnostava lähtökohta, josta tekijät ovat onnistuneet muokkaamaan toimivan tarinan. Lopputuloksena on niin Karukosken kuin Bardyn tähän mennessä paras elokuva.

Leijonasydän on vahva tarina ennakkoluuloista ja niiden murtumisesta. Uusnatsismi kuvataan surullisena ilmiönä, joka vetää puoleensa rikkinäisiä ihmisiä. He elävät jatkuvassa väkivallan ja koston kierteessä. Vihaamisesta on tullut heille elämäntapa, itseisarvo.

Peter Franzén vetää pääroolin ilman tyypillisiä maneereitaan, aidosti. Jasper Pääkkönen on koskettava hänen traagisena velipuolenaan.

Laura Birn on uskottava uusnatsiin rakastuvana naisena. Pamela Tolan ja Jussi Vatasen sivuroolit sen sijaan hukkuvat hieman massaan.

Henri Waltter Rehnström

The Voice of Finland, pe 8.1. klo 20.00 Nelonen

MUSIIKKI Hiljattain omaa 20-vuotistaiteilija­juhlaansa viettänyt pianisti Lenni-Kalle ­Taipale, 37, jatkaa The Voice of Finlandin musiikillisena tuottajana. Hän etsii ja koelaulattaa kykyjä sekä toimii bändeineen säestystehtävissä. 

Kilpailijoiden löytyminen on muuttunut matkan varrella.

”Alussa soittelin musiikin alalla työskenteleville tutuilleni ja pyysin heitä mukaan. Niin piti tehdä, sillä kukaan ei ollut vielä kuullut uudesta ohjelmasta”, Lenni-Kalle muistelee. Nyt kilpailijat valikoituvat ohjelmaan suurimmaksi osaksi itse lähetettyjen lauludemojen kautta. 

Kilpailijat yllättävät yhä kovatasoisuudellaan, vaikka Taipale sanoo epäilevänsä sitä joka kauden alussa. Hänkään ei aina pysty arvaamaan seuraavaa kansansuosikkia.

”Esimerkiksi Siru Airistola oli minulle täysi yllätys. Hän ei säväyttänyt aluksi, mutta myöhemmin huomasin, että wau, kuka tämä tyyppi on.”

The Voice of Finlandissa jatkavat edelliseltä kaudelta tutut tähtivalmentajat eli ­Michael Monroe, Olli Lindholm, Tarja Turunen ja Redrama

Heini Kilpamäki

Silicon Valley, ma 11.1. klo 19.00 TV2

SARJA Piilakson yritykset julistavat tavoitteekseen tehdä maail­masta parempi paikka. Oikeasti nörttien tavoite on myös saada kutsuja ökyjuhliin, joissa he voivat tehdä koodarikollegat rikastumisellaan kateellisiksi.

HBO:n Silicon Valley kuvaa aikamme tähtikokelaita, jotka elävät hillittömän epätoivoisessa ja samalla toiveikkaassa keskittymässä, jossa menestys ja menestymättömyys sotkevat mielet.

Rivinörtti Richardista (Thomas Middleditch) tulee uusi toivo, kun hän keksii tiedostoja pakkaavan algoritmin ja alkaa koodata kuuden luuserikaverinsa kanssa Piilaakson omakotilähiössä.

Huolella taustoitettu komedia on kevyt oppitunti maailmaan, johon Suomikin yrittää start up -huumassa takertua. Teemoina ovat esimerkiksi vahinkoideointi, kopioijien harhautus ja rahoittajien nuolenta.

Piilaakson vaikutusvaltaisten sekä fanittaman että vihaaman sarjan on luonut hengailijoiden asiantuntija Mike Judge (Beavis & Butt-head, Konttorirotat), joka rakastaa nöyryyttää tärkeileviä pomoihmisiä.

Kasvukiima vain yltyi kakkoskaudella, joten Pied Piper -firma selviytyy vielä kolmoskaudelle.

Tero Kartastenpää

Quantico, ke 6.1. klo 21.00 Nelonen

SARJA Kahdella aikatasolla liikkuva, terrorismintorjuntaa käsittelevä sarja on kovin ajankohtainen. Ovathan Pariisin ja San Bernardinon hyökkäykset nostaneet terrorismipelot huippulukemiin.

Aiheen vakavuuteen nähden Quanticon tyyli on melko kepeä. FBI:n nuoret kokelaat peuhaavat keskenään Quanticon harjoituskeskuksessa. Kaikilla riittää salaisuuksia, mutta onko yksi nuorista salaa myös terroristi?

Toinen aikataso sijoittuu New Yorkin Grand Central Stationin räjäytyksen jälkeiseen aikaan. Sarjan päähenkilö Alex Parrish (Priyanka Chopra) herää raunioista ja joutuu kuulusteluihin. Pian hän onkin jo iskun pääepäilty. Alex pakenee ja alkaa itse selvittää, kuka on petturi. 

Viihdyttävä sarja panostaa pikkuhiljaa paljastuvaan juoneen, jossa vauhdikkaan toiminnallinen tyyli nousee aiheen vakavaa käsittelyä keskeisemmäksi.

Siinä missä Isänmaan puolesta – hulluista käänteistään huolimatta – käsitteli terrorismia melko realistisesti, tuntuu Quantico lähinnä käyttävän aihetta hyväkseen. Poseerasihan Miss Maailmaksikin valittu Chopra sarjan promokuvissa alastomana, vain FBI:n lippuun verhoutuneena.

Onnimanni Liukkonen

Mr. Robot, ke 13.1. klo 21.00 TV2

SARJA Hakkeri Elliot katsoo pingis­pallon kokoisin silmin vihollistaan: ”Minäkin olen hyvin erilainen.”

Salaisuuksia hakkeroiva mies on foliohattunörttien unelma, joka käy pään sisäistä monologia digiyhteiskunnan mädänneisyydestä ja kulutusnarkomaanien surullisista unelmista. Kroonisen yksinäinen, ylimielinen nero – jota Rami Malek näyttelee sulkeutuneesti – haluaa pelastaa tavallisen kansalaisen vaikuttavassa tv-trillerissä.

Sarjan luoja, vanha hakkeri Sam Esmail ilmaisee pääjuonessa vihaansa kohtuuttomia lainataakkoja kohtaan. 

X-sukupolven tähti Christian Slater vetää renttumaisen vakio­roolinsa päähahmon vastakohtana. Slaterin hahmo vetää uhmakasta hakkeriryhmä fsocietya, joka on kunnianosoitus kybersodistaan tunnetulle Anonymousille.

Kaapelikanava USA Networkin sarja on ilmaisultaan skarppia kuin Stanley Kubrick tai monitasoista kuin Christopher Nolan. Katkeran­suloisaa, kuinka näin kyyninen, erakoitunut ja julistava sarja on osoittautunut kaupalliseksi menestykseksi. 

Herkkulisukkeena: kaksi julmaa sivuhenkilöä puhuu pitkiä keskusteluja ruotsiksi ja tanskaksi.

Tero Kartastenpää

X