Ultra Bra -yhtyeen johtohahmo Kerkko Koskinen: ”Politiikan kanssa pelleileminen oli outo juttu”

Kesällä keikkalavoille jälleen astunut Ultra Bra tekee paluun myös televisiossa. Säveltäjä Kerkko Koskinen kertoo, mitä eroa on Teemalauantaissa esitettävillä keikoilla, jotka hän on soittanut 44-vuotiaana Turussa ja 27-vuotiaana Tampereella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

25-vuotistaiteilijajuhla on käynnissä, niin järkyttävältä kuin se kuulostaakin, säveltäjä Kerkko Koskinen sanoo. Ultra Bran yksi kolmesta kesän paluukeikasta oli Ruisrockissa. Taltiointi esitetään Teemalauantaissa.

Kesällä keikkalavoille jälleen astunut Ultra Bra tekee paluun myös televisiossa. Säveltäjä Kerkko Koskinen kertoo, mitä eroa on Teemalauantaissa esitettävillä keikoilla, jotka hän on soittanut 44-vuotiaana Turussa ja 27-vuotiaana Tampereella.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Ultra Brata kolmisen tuntia parhaaseen katseluaikaan. Kaksi konserttia peräkkäin. Ensimmäinen heinäkuulta 2017 Ruisrockista, toinen lokakuulta 2000 Tampere-talosta.

Säveltäjä Kerkko Koskisesta tämä on hyvin erikoista.

”Olen vähän huvittunut, että sitä tulee niin paljon”, hän kertoo puhelimessa.

Mitä eroja huomaa, jos katsoo suureellisen bändin keikat putkeen?

”Ikävä tosiasia on, ettei hirveästi ole mitään tapahtunut.”

Jotain eroja säveltäjä-flyygelisti löytää. Orkestraatio on sama ja komppi soittaa samalla tavalla eli ”villisti ja paljon”. Laulajat ovat parantuneet laulajina, ja kaikille ikä on tuonut auktoriteettia.

Oleellinen on tapahtunut yleisössä. Kallion lukion kasvattien bändi nousi mediailmiöksi ja keikkapaikkojen suosikiksi vuosina 1994–2001, mutta palatessaan tänä kesänä festarilavoille nostalgia oli ottanut yleisön haltuunsa. Täyttä Ruissaloa ei tarvinnut yllyttää yhteislauluun.

”Se oli tosi unohtumaton keikka, toivoakseni yleisölle myös”, sanoo Koskinen, jota ei tunneta ylisanoista.

Vanha Tampere-talon keikka on nauhoitettu noin vuosi ennen Ultra Bran lopettamista, kun bändi keskittyi viimeisen Vesireittejä-levynsä esittelemiseen. Bändistä ei ole monia ammattilaistaltiointeja, joten Koskinen mielellään katselee keikan jälleen. Hänestä se kuulostaa melkein kuin levyllä, koska kaikki skarppasivat konserttisalissa. Klubikeikoilla tai festareilla he saattoivat heittää vaatteet pois tai virittää bändikaverien soittimet epävireeseen.

”Jos on kova fiilis, minulla on paha taipumus soittaa ihan miten sattuu.”

Haastattelut jännittivät

Yle muistelee myös Elävässä arkistossa vuosituhannen vaihteen musiikki-ilmiötä. Vuonna 1996 nauhoitetussa Sunnuntaivekkarissa Koskinen, sanoittaja Janne Saarikivi ja laulaja Anna Tulusto keskustelevat juuri maineeseen nousseesta yhtyeestä.

”Eikö siellä ole Anni Sinnemäki?” Koskinen kysyy nyt.

Ei ole. Onko sulla jotain muistikuvia lähetyksestä?

”On minulla muistikuvia. Minä ja Anni mentiin naimisiin samana päivänä.”

Nykyisestä Helsingin apulaiskaupunginjohtajasta tuli bändin tärkein sanoittaja ja myöhemmin Koskisen ex-vaimo. Sinnemäki kertoo muistojaan Arkistovieraana-ohjelmassa, jota voi muiden UB-ohjelmien ohella katsella Yle Areenasta.

Sunnuntaivekkarissa toimittaja Sami Kuusela – joka sittemmin on brändännyt itsensä start up -konsultti Hupparihörhöksi – jutteli bändin kanssa esimerkiksi siitä, kuinka komissaarien ampuminen jää paremmin mieleen kuin sateenkaarista laulaminen.

”En tiedä, mitä me näsäviisaat taulapäät siellä sössötetään, mutta ei vittu paljon tekisi mieli katsoa, enkä katsokaan, ei kiinnosta saatana”, Koskinen sanoo ja nauraa.

Koskista jännittivät kaikki haastattelut tuohon aikaan, sillä hänestä tuntui, ettei hänellä ole mitään sanottavaa. Bändi sai maineen poliittisena yhtyeenä, koska kappaleet kuten Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat! toivat mieleen taistolaislaulut.

”Politiikan kanssa pelleileminen oli outo juttu. Ei minulla eikä kenelläkään muulla ollut selkeää agendaa, mistä haluamme laulaa.”

Myöhemmin Ultra Bra saavutti kansansuosion alkamalla laulaa enemminkin sateenkaarista kuin komissaareista.

Taiteilijajuhlan aika

Ultra Bran paluu on osa Kerkko Koskisen 25-vuotistaiteilijajuhlaa. Hän tekee konserttoa kahdelle saksofonille, elokuvamusiikkikonsertteja, soolokeikkoja, Kerkko Koskinen Kollektiivi 1 -keikan ja julkaisee kuuden levyn retrospektiivin.

Koskinen, 44, on tajunnut, että kiireisenä pitäminen on tarkoittanut, että hänellä ei jää aikaa ”skitsoilulle”.

”Itsetuntemus kasvaa iän myötä. Joskus on hyvä kelata tarkkaan, mutta monesti tulee kelattua turhaan, kun intuitiolla pitäisi mennä vaan, ettei tulisi hölmöiltyä.”

Teemalauantai: Ultra Bra!, la 26.8. klo 20.00 Teema & Fem ja Yle Areena

Festarilavoille kesällä palannut Ultra Bra Provinssissa. Solisteina lavalla Terhi Kokkonen, Vuokko Hovatta, Arto Talme ja Olli Virtaperko. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa.

X