Yellowstone toi unohdetun genren, westernin, takaisin televisioon – Kevin Costnerin hahmo suojelee valtaansa kuin mafiapomo

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yellowstone seuraa Yhdysvaltain suurinta yhtenäistä karjatilaa pyörittävää Duttonin perhettä.

TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Teksti:
Pertti Avola

Näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Taylor Sheridanin kehittelemä Yellowstone on nykypäivän Länteen sijoittuva sarja suuresta karjatilasta ja sen omistavasta perheestä. Kiinnostavan viisi tuotantokautta kestäneestä sarjasta ei kuitenkaan tee se, mistä se kertoo, vaan miten se kertoo.

Entisaikojen television westernsarjoissa kuvio oli selkeä: Bonanza, The Big Valley, Virginialainen, Lancer ja Karjatila High Chaparral kertoivat kaikki elämästä ja vaaroista suurella karjatilalla. Ison omaisuuden oikeutti se, että se oli hankittu suurin henkilökohtaisin uhrauksin ja että omistaja oli ehdottoman rehellinen ja oikeudenmukainen.

Haaveissa koskematon Yellowstone

Yellowstonessa ainoan oikeuden omaisuuteen antaa se, että se ylipäätään on hallussa. Itse asiassa Montanan suurimman karjatilan Yellowstone Duttonin omistaja John Dutton (osaansa täydellisesti istuva Kevin Costner) on kuin mafiapomo, joka suojelee valtaansa ja omaisuuttaan keinolla millä hyvänsä.

Yellowstonea uhkaavat niin maitaan takaisin vaativat intiaanit kuin ahneet kiinteistökeinottelijatkin. Dutton vastaa heille vanhan Villin lännen keinoin: jos aiot ottaa minulta jotain, menetät henkesi. Sama pätee, jos joku tilan karjapaimenista osoittautuu epälojaaliksi.

Politiikkakin on sarjassa pelkkä vallankäytön väline ja keino omien etujen ajamiseksi. John Dutton ryhtyy kuvernööriksi vain turvatakseen Yellowstonen karjatilan koskemattomuuden, ei suinkaan osavaltion etujen vuoksi.

Ironiaa vai itsekkyyden palvontaa?

Kiehtovan sarjasta tekee se, ettei aina tiedä, kritisoiko Sheridan tällaista äärimmäistä omien etujen ajamisen periaatetta vai ihannoiko hän sitä. Onko Yellowstone ironinen kierre vanhojen lännensarjojen ihanteellisuuteen vai Trump-aikakauden häikäilemätöntä mielivaltaisuuden ja itsekkyyden palvontaa?

Ehkä juuri tämä ristiriita on tehnyt Yellowstonesta suositun sarjan ja poikinut sille kaksi Duttonin suvun ja Yellowstonen tilan aiemmista vaiheista kertovaa sarjaa 1883 ja 1923 sekä suunnitteluun vielä kolme jatkosarjaa. Tulee uusista jatkosarjoista sitten mitään tai ei, ainakin Yellowstone on tuonut jo kuolleena pidetyn genren, westernin, takaisin televisioon.

Yellowstone, katsottavissa suoratoistopalveluissa MTV Katsomo+, Netflix, Ruutu, SkyShowtime

Lue myös: Elokuva-arvio: Päänahanmetsästäjät on vakavistakin aineksistaan huolimatta komediallisesti virittynyt ja letkeä länkkäri

X