Seuran arkistosta: Elääkö Elvis?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tältä Elvis olisi saattanut näyttää 70-vuotiaana. © PHOTODESK

Rockin kuningas Elvis Presley syntyi 8. tam­mikuuta vuonna 1935. Kaikkien aikojen eni­ten levyttänyt tähti olisi tänä vuonna täyttänyt siis 80 vuotta – tai täytti, jos us­komme tosifaneja.

Suuri osa uskolli­simmista Elvis-faneista on nimittäin sitä mieltä, että heidän idolinsa elää, vaikka virallisesti Elvis menehtyi ko­tonaan 16. elokuuta vuonna 1977. Net­ti on täynnä sivustoja, joissa fanit ovat keränneet todistusaineistoa kunin­kaansa edelleen jatkuvasta elämästä.

Miten on mahdollista, että Elvik­sestä kerrotaan edelleen silminnäki­jähavaintoja eri puolilta maailmaa? Esimerkiksi Karibialla on usein valo­kuvattu pilkesilmäistä vanhusta, joka voisi olla pop-musiikin suurin legen­da. Hän nauttii siellä leppoisasta elä­mästä lämpimän auringon alla.

Elvis Presleyn viimeinen esiintyminen. Kasvoissa näkyi liian railakkaan taiteilijaelämän merkkejä. © LEHTIKUVA

Oikea kuolinsyy?

Elvis nousi jo teini-ikäisenä ennen­näkemättömään suosioon, joka jatkui hänen kuolemaansa asti.

Rockin kuninkaaseen kohdistui laaja henkilöpalvonta, ja tyypillisesti legendan konserteissa oli hurmoksel­linen tunnelma. Fanit pyörtyilivät kesken keikkojen silkasta ihastuksesta.

Yleisö ei poistunut keikkapaikoilta, ennen kuin Elviksen kuulutettiin poistuneen rakennuksesta, eikä pienintäkään mahdol­lisuutta tähden kohtaami­seen enää ollut.

Kun suru-uutinen vain 42-vuotiaan rocklegendan poisnukkumisesta saavutti maailman elokuussa 1977, fanit eivät voineet uskoa kor­viaan. Olihan heidän elämän­sä tärkein ihminen yhtäkkiä poissa.

Kaikkein hurmioituneimmat ihailijat eivät päässeetkään idolinsa menehtymisen yli. Monet seurasivat Elvistä hautaan oman käden kautta.

Heti kuolinuutisen tultua julki alkoi spekulaatio tähden kuoleman uskot­tavuudesta. Ensimmäinen kuoleman jälkeinen Elvis-havainto tehtiin jo kuolinpäivänä: kumman paljon El­viksen näköinen mies poistui Elvik-sen kotitalosta Gracelandista nunnak­si pukeutuneena.

Seuraavana päivänä Elviksen enti­nen rakastajatar vastaanotti kukkia ”El Lancelotilta”. Nainen oli antanut tuon nimen Elvikselle.

Elviksen virallinen kuolinsyy ilmoi­tettiin pikaisesti salaliittoteorioiden kitkemiseksi: sydämen rytmihäiriö. Sairaalan tiedotuksen nopeus ei kui­tenkaan auttanut, sillä huhut Elvik-sen uudesta elämästä olivat jo saaneet tuulta siipiensä alle.

Edes kaikki Elvistä hoitaneet lääkä­rit eivät uskoneet sairaalan ilmoitta­maan kuolinsyyhyn.

Lääkekuolema?

Elvis sortui aktiiviuransa aikana re­septilääkkeiden ankaraan väärinkäyt­töön.

Hän kärsi vakavista terveyson­gelmista, kuten viherkaihista, korkeasta verenpaineesta, perinnöllisestä maksasairaudesta ja jatkuvasta unet­tomuudesta. Vahva lääkitys ei kuiten­kaan selittynyt kokonaan sairauksilla, sillä Elvis käytti erityisesti unilääkkei­tä huumeena.

Tähden terveys romahti, kun hän erosi pitkäaikaisesta vaimostaan ja tyt­tärensä Lisa Marien äidistä Priscilla Presleystä vuonna 1973. Hän tarvitsi sairaalahoitoa toipuakseen erosta, jota suri tiettävästi kuolemaansa saakka.

Kaikista sairauksista, ongelmista ja lääkkeiden väärinkäytöstä huolimatta rockin kuningas konsertoi 1970-luvul­la yhtä ahkerasti kuin ennenkin.

Äkillinen kuolema nosti esiin paljon kysymyksiä Elviksen terveydentilasta. Olisiko tähdelle pitänyt sallia pitkä sairausloma? Ajoiko hän itsensä lop­puun tiukalla keikkaputkella? Oliko Elviksellä mielenterveysongelmia?

Ruumiinavauksesta vastuussa ollut patologi Eric Muirhead on myöhem­min kertonut Elviksen kuolinsyyk­si reseptilääkkeiden väärinkäytön, vaikka Elviksen ruumiinavauksen varsinaisesti tehnyt Jerry Francisco on sitä mieltä, että kuolema johtui ryt­mihäiriöistä. Sydän tosin petti toden­näköisesti juuri lääkkeiden, alkoholin ja ylipainon takia.

Monet muutkin yksityiskohdat El­viksen kuolemasta ovat muuttuneet moneen kertaan virallisissa kuolin­lausunnoissa. Vaihdelleet ovat muun muassa Elviksen kuolinpaikka, -asu, -asento sekä se lukiko hän kuollessaan pornokirjaa vai hengellistä lukemistoa.

Jos Elvis kuoli unilääkkeiden ylian­nostukseen, jäljelle jää olennainen kysymys: tappoiko hän itsensä tar­koituksella?

Lopullinen kuolinsyy jää todennä­köisesti ikuiseksi arvoitukseksi. Kuole­ma tapahtui kuitenkin niin hämärissä olosuhteissa, että se on ruokkinut vuo­sikymmeniä erilaisia salaliittoteorioita.

Tärkein niistä on teoria, jonka mu­kaan Elvis ei kuollut ollenkaan, vaan elää edelleen hyvinvoivana rock-vanhuksena jossain päin maailmaa. Hurjapäisimpien käsitysten mukaan Elvis on jopa äänittänyt musiikkia kuolemansa jälkeen esimerkiksi Orion-taiteilijanimellä.

Käsitystä, että Elvis elää, alkoivat tukea monet tarinat. Yksi uskottavim­pia on kohtaus, joka tapahtui Elvistä hoitaneen sairaalan läheiseltä lento­kentällä.

Vain jokunen tunti Elviksen viralli­sen kuolinilmoituksen jälkeen lento­kentälle ilmestyi hämmästyttävän pal­jon Elviksen näköinen mies. Hän kertoi nimekseen John Burrows. Se oli sala­nime, jota Elvis usein käytti itsestään. Mies osti pelkän menolipun Buenos Airesiin ja maksoi sen käteisellä.

Elvis, Priscilla ja Lisa Marie muodostivat onnellisen näköisen perheen vielä vuonna 1971. © WENN.COM/AOP

Kuin vahanukke

Elvikselle ei tehty 1970-luvulla dna-tunnistusta. Lääkäreiden käytössä olivat silti varman tunnistuksen ta­kaavat hammaskartat, sillä tähti kävi vielä viimeisenä yönään hoidattamas­sa purukalustoaan.

Hautajaisissa Elviksen arkku oli auki, joten kuolleen tähden kasvoista saatiin lähikuvia.

Yksi syy siihen, että Elviksen kuole­ma on kyseenalaistettu, johtuu juuri valokuvista: Elvis näyttää niissä kovin vahamaiselta. Tämä saattaa tosin joh­tua siitä, että hänet oli palsamoitu.

Elviksen edelleen jatkuvaan elä­mään uskovat tosifanit eivät kuiten­kaan usko palsamoinnin selittävän kaikkea. Moni uskoo, että ruumis on korvattu toisella vainajalla tai yksin­kertaisesti vahanukella.

Elvis näyttää lisäksi arkussaan hiukan eriskummalliselta. Tähti makaa viimei­sessä leposijassaan liiankin kauniina.

Hän kärsi viimeisinä vuosinaan yli­painosta ja painoi reippaasti yli sata kiloa. Hautajaiskuvissa arkussa makaa kuitenkin siloposkinen laulaja – sel­lainen kuin Elvis oli nuorena tähtenä ennen kuin ylipaino turvotti hänen kasvonpiirteitään.

Elvis oli tuskastunut ulkonäköönsä viimeisinä aikoinaan.

”En näytä nyt hyvältä, mutta arkus­sani tulen näyttämään hyvältä”, hän tokaisi serkulleen kesällä 1977.

Tähti ei laihduttanut viimeisinä vuosinaan mainittavasti ja näyttää vii­meisen kesänsä konserttivalokuvissa varsinkin kasvoiltaan ylipainoiselta ja turvonneelta. Silti hän painaa kuolin­raportin mukaan vain noin 77 kiloa.

Elvis nousi jo teini-ikäisenä ennennäkemättömään suosioon.
© MARY EVANS PICTURE LIBRARY / LEHTIKUVA

FBI ja Mafia?

Elviksen viimeisten aikojen käytös tukee ainakin osittain käsityksiä siitä, että hänen kuolemansa olisi lavastet­tu. Hän teki isoja järjestelyjä pankki­tileillään muuttaakseen omaisuuttaan käteiseksi, irtisanoi henkilökuntaan­sa, muutti testamenttejaan ja puhui lähipiirilleen lavauransa lopettami­sesta ja vetäytymisestä julkisuudesta tavalliseen elämään.

Tällainen puhe ja käytös olisivat to­sin voineet edeltää myös suunniteltua lääkeitsemurhaa.

Tukea Elviksen kuolemaan liittyville salaliittoteorioille antaa myös kum­mallinen fakta: Elviksen kuolemaa selvittänyt poliisiraportti vuodelta 1981 katosi kaikista Yhdysvaltain kir­jastoista yhtä aikaa eikä sitä voi tilata enää mistään luettavaksi. Ruumiin­avauspöytäkirjat on julistettu salai­siksi 50 vuodeksi.

Kaikkein epäilyttävintä on, että El­viksen kuolintodistuksista puuttuu hänen nimensä.

Elviksen kuoleman lavastukseen uskovat fanit kertovat, että kaiken ta­kana on mafia tai jopa Yhdysvaltojen liittovaltiopoliisi FBI. Mutta miksi ih­meessä mafia tai FBI olisi suostunut moiseen suuren yleisön vedätykseen?

Teoria kuoleman lavastuksesta on kuin suoraan toimintaelokuvasta. Se menee näin: Elvis joutui rikollisliigan huijaamaksi lentokonekaupoissa, jois­sa hän menetti miljoonia dollareita.

Kun Elvis ilmoitti huijauksesta ja mafian uhkailuista poliisille, FBI otti hänet ilmiantajakseen ja agentikseen.

Agentinsuojeluohjelmaan kuului El­viksen lavastaminen kuolleeksi, jotta hän pääsi aloittamaan uuden elämän maan alla.

Teoriaa tukee siihen uskovien mu­kaan se, että Elvis soitti presidentti Nixonille ennen kuolemaansa tunnin pituisen puhelun. Mutta kukapa tietää lopullista totuutta.

Tosifanien mukaan Elvis on nähty tuhansia kertoja vuoden 1977 jälkeen.

Ehkäpä tosiaan Lisa Marie Presleyn häissä vuonna 1988 nähty mies näytti vähän liikaakin Elvikseltä. Voi olla niin­kin, että Elviksen kotitalo Gracelandin yläkertaan ei pääse, koska sen isäntä ei ole poistunut talosta vieläkään.

Ja voisiko olla, että nuoret surffaajat todella näkivät Elvis-vanhuksen laine­lautailevan Havaijilla? Kuninkaanhan tiedetään rakastaneen paratiisisaaria.

Kukaan ei voi tietää täydellä var­muudella, elääkö Elvis.

Varmaa on vain, että Elviksen sala­liittoteoriat elävät ikuisesti.

 

 

 

X