Eppu ja Kurt Nuotio Kotiliedessä: Lama vei koko omaisuuden – suurperheellä ei ollut varaa edes vuokra-asuntoon

Taiteilijapariskunta Eppu ja Kurt Nuotio kertovat Kotilieden haastattelussa talousvaikeuksistaan 1990-luvun laman aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eppu ja Kurt Nuotion avioliitto on kestänyt laman, aviokriisin ja Kurtin terveysongelmat.

Taiteilijapariskunta Eppu ja Kurt Nuotio kertovat Kotilieden haastattelussa talousvaikeuksistaan 1990-luvun laman aikana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Kirjailija Eppu Nuotio, 57, ja teatteriohjaaja Kurt Nuotio, 79, kertovat Kotilieden haastattelussa pitkän liittonsa vaikeista ajoista. Avio-onnea ovat varjostaneet niin lama, etäsuhde kuin Kurtin terveysongelmat.

Pari tapasi, kun Eppu oli 23 ja Kurt 45. Heillä on kolme aikuista lasta ja lisäksi Kurtilla on kaksi aikuista lasta aiemmasta liitosta. Kolmannen yhteisen lapsen syntyessä he menettivät koko omaisuutensa.

”Lamavuodet olivat erityisen vaikeat. Menetimme kaiken vuonna 1992, kun Jyväskylän-kodillamme ei ollut enää arvoa devalvaation vuoksi ja korot pomppasivat valtaviksi. Koko omaisuutemme suli pois”, Kurt kertoo Kotiliedessä.

Perheellä ei ollut varaa edes vuokra-asuntoon, ja Kurt ryhtyi pehtoorin apulaiseksi ajamaan traktoria Kirkkonummella sijaitsevaan kartanoon, jotta suurperhe saisi katon päänsä päälle.

Epun ja Kurtin liitto kriisissä talousvaikeuksien jälkeen

Eppu ja Kurt Nuotio ovat olleet yhdessä yli 30 vuotta. © Heli Hirvelä/Otavamedia

Kun talousongelmat helpottivat, parin liitto ajautui kriisiin. Kurt oli työnsä takia paljon pois kotoa, ja 2000-luvun alussa pari muutti hetkeksi erilleen.

”Olimme etäällä toisistamme Kurren valtavan työmäärän vuoksi, ja äitini sairastui parantumattomaan syöpään. Otin vastuulleni saattohoidon, ja sekä minusta että Kurresta tuntui, että emme ymmärtäneet toisiamme. Kurre asui muutaman kuukauden poissa kotoa vuokralla Helsingissä,” Eppu muistelee.

Kriisi helpotti vasta, kun pari ymmärsi, että läheisyys on suhteen elinehto.

Viimeisin muutos parin elämässä tapahtui, kun he päättivät muuttaa Berliinistä vuosien jälkeen takaisin Suomeen. Kurt sai kesällä 2018 vakavan lämpöhalvauksen ja joutui viikkokausiksi vuodepotilaaksi.

”Perhe-elämä kuin Selviytyjät” –  30-vuotisen suhteen salaisuus?

Nuotiot kertoivat avio-ongelmistaan myös Seuran haastattelussa vuonna 2018. Pari ei ehtinyt olla kauaa yhdessä ennen perheen perustamista.

”Ihailin Kurrea niin, että niska oli kestojumissa. Lapset syntyivät heti. Alkoi perhe-elämä, ja siinä pääkin suoristuu ja ihailulle jää vähemmän aikaa. Perhe-elämä on kuin Selviytyjät potenssiin sata, se kyllä punnitsee ihmisen ja parisuhteen”, Eppu Nuotio sanoo.

Yli 30-vuotisen suhteen salaisuus on nauru, toisen kehuminen ja tunteiden osoittaminen. Epun mukaan on myös vapauttavaa, kun toisen tuntee läpikotaisin.

”Se vuosien punos meidän välillä on toisen lukemista ja ymmärtämistä. Uuden ihmisen kanssa alkaa maaston kartoitus alusta, mutta tässä tunnetaan toisen suoalueet ja ydinjätteen loppusijoituspaikatkin, eikä yhtään tarvitse esittää mitään. On vapaa olemaan se, joksi on tullut”, hän kertoi Seuralle.

Lue lisää Kotiliedestä!

Lue lisää: Eppu ja Kurt Nuotio yhdessä 33 vuotta: ”Tässä tunnetaan toisen suoalueet ja ydinjätteen loppusijoituspaikat”

X