Frederik lopettaa uransa – näin machomiehestä tuli junttidiskon kuningas

Frederik järjestää jäähyväiskiertueensa syksyllä 2020.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laulaja Frederik päättää uransa. Viimeisen kerran hänet nähdään keikkalavoilla syksyllä 2020. © Kari Pekonen/Otavamedia

Frederik järjestää jäähyväiskiertueensa syksyllä 2020.
Teksti:
Elina Kirssi

Laulaja Frederik, 74, (oik. Ilkka Sysimetsä) lopettaa uransa. Junttidiskon kuninkaana tunnettu iskelmätähti päättää uransa syksyllä 2020 järjestettävään jäähyväiskiertueeseen.

Frederik aloitti uransa jo 1960-luvulla esiintymällä muun muassa Tapani Kansan ja Kristiina Halkolan taustabändeissä. Debyyttialbumi Sääli on sairautta julkaistiin vuonna 1968. Sooloartistina hän löi läpi Syksyn sävel -kilpailussa Jos jotain yrittää -kappaleella vuonna 1970.

Frederik muistetaan muun muassa hiteistä Kolmekymppinen, Harva meistä on rautaa ja Tsingis Khan. Tuorein single on Jonne Aaronin tekemä Juodaan ja painitaan.

Frederik on pyrkinyt myös politiikkaan. Hän on ollut ehdolla eduskuntavaaleissa sekä perussuomalaisten että Muutos 2011:n listoilla, mutta ei tullut valituksi. Vuonna 2015 hän herätti huomiota julkaisemalla Venäjän presidentti Vladimir Putinista kertovan Yön sudet -singlen.

Frederik muistetaan machomiehen maineestaan. © OTAVAMEDIA

Vuonna 1981 Frederik pyrki Suomen Euroviisu-edustajaksi. Kuva Euroviisujen esikarsinnoista. LEHTIKUVA/ILKKA RANTA

 Ilkka Sysimetsä (oik.) keskustelee kuvassa toimittajana työskennelleen, myös politiikassa vaikuttaneen Lasse Lehtisen kanssa. Kuva vuodelta 1971. © Otavamedia

Machoilu raskasta

Machomiehen maineessa ollut Frederik on tunnettu myös värikkäästä yksityiselämästään. Vuonna 2018 hän kertoi Seuralle, että macho-imago oli tietoisesti rakennettu.

”Olin nuorena olevinani stadin kovanaama, pyörin jengeissä ja vastaavaa. Sitä imagoa sitten jatkettiin. Levy-yhtiöstä alettiin tarjota machobiisejä, päälle puettiin nahkahousuja ja -takkeja. Tehtiin levyjä kuten Tulin näin ja voitin. Sen jälkeen oli pakko olla machomies”, hän kertoi tuolloin.

Machomiehen roolilla oli varjopuolensakin. Laulaja haastettiin tappeluihin ja lavalle heiteltiin pulloja. Myöhemmin Frederik muutti imagoaan kohti hauskanpitoa ja junttidiskon kuninkuutta.

”Ei se (macho-imago) ollut minulle luontevaa ja kävi raskaaksi, painostavaksikin. Aloin saada kaikenlaisia haastajia keikoilla.”

Sysimetsä tunnetaan myös tennisharrastuksestaan. Hän on menestynyt veteraanikisoissa SM-tasolla. OTAVAMEDIA

Vuonna 2012 Frederik esiintyi Finnhits-kiertueen Tapani Kansan, Einin ja Vicky Rostin kanssa.
Kuva: Laura Pohjavirta/Yle Kuvapalvelu

Onnellinen isä

Frederik oli pitkään naimisissa toimittaja Pauliina Lunnan kanssa, ja parilla on kaksi aikuista lasta. 2000-luvun alussa hän rakastui itseään 38 vuotta nuorempaan Riikkaan. Pari erosi vuonna 2017.

Seuran haastattelussa vuonna 2017 Frederik kertoi isyydestä ja suhteestaan lapsiinsa. Hänestä tuli isä 40-vuotiaana, kun Saana-tytär syntyi vuonna 1985. Myöhemmin perhe kasvoi vielä Santeri-pojalla. Frederikillä on kertomansa mukaan myös avioliiton ulkopuolisia lapsia.

”Saanakin oli vahinko, mutta onnellinen sellainen. Seurustelimme kuitenkin Pauliinan kanssa vakituisesti. Kun Saana syntyi, minut täytti sanoinkuvaamaton rakkaus ja lämpö, en tiennyt sellaista olevan olemassakaan. Halusin heti pitää lapsesta huolta hullun lailla”, muusikko muisteli Seuran haastattelussa.

Keikkatyön takia hän matkusti jatkuvasti ympäri Suomea. Kotona hän antoi kaiken aikansa lapsilleen.

”Mutta kun olin kotona, olin koko ajan lasten kanssaan, en maannut sohvalla. Pusuttelin, hellin ja vein heitä liikuntaharrastuksiin. Opetin heille hyviä tapoja. Lapseni eivät koskaan kiroilleet, polttaneet tupakkaa tai juoneet viinaa. Eivät juo vieläkään. Eikä heillä ole koskaan ollut yhtään reikää hampaissaan.”

Lue myös: Frederik on keikkaillut jo yli 50 vuotta: ”Nyt esiintyminen on rennompaa – ja rentouttavampaa”

X