Ajetaan tandemilla -laulu on seurannut Leo Frimania läpi elämän

Jaa kaverilleTilaa Seura
Leo Friman
Tandemin kyydissä Leo Friman, artistinimeltään Freeman, ja Heikki Hector Harma. © Kuva-arkisto/ Ohert Fred
Amisviiksinen Leo Friman julkaisi 1976 laulun, joka on seurannut kansan rakastamaa muusikkoa läpi elämän.

Milloin kuva on otettu?

”Julkaisin 1976 kesäisen kappaleen Ajetaan tandemilla. Minä tein sävelen, Hector loistavat sanat. Kuva liittyy kyseisen kappaleen markkinointiin. Ihan tarkkaan en kuvan ottamista muista.”

Olitko aikaisemmin ajanut tandemilla?

”Kerrat voi laskea yhden käden sormin, ja ne kaikki ovat liittyneet laulun markkinointiin.”

Millä mielellä katsot kuvaa nyt?

”Olen aika tuoreen näköinen. Toivon, että olisin säilyttänyt saman positiivisen asenteen elämään, ja olenkin. Teen kivoja asioita ja on hauskaa.”

Leo Friman ja Heikki Hector Harma

Leo Friman ja Heikki Hector Harma vuonna 1976. © OHERT FRED / KUVA-ARKISTO

Onko kuvan asu tyypillinen popparille?

”Farkkukansaa olen, mutta popparina olemiseen liittyy keikaripukeutumista, samettitakkia ja puvun liivejä. Siniset farkut siksi, että ollaan rennosti.”

Missä vaiheessa kasvatit sinulle tunnusomaiset viikset?

”Heti kun viikset ylipäätään alkoivat kasvaa. Olin pullamössölapsen näköinen ilman viiksiä.”

Muusikko Leo Friman

Muusikko Leo Friman vuonna 2016. © ARI HEINONEN / OTAVAMEDIA

Millainen suhde sinulla on Hectoriin?

”Olemme ikuiset ystävät. Emme näe kovin usein, mutta kun on ollut frendi 40 vuotta, ei tarvitsekaan. Heikki on ollut taustapiruna monissa tekemisissäni. Kaikilla omillani, samoin Menneisyyden vankien levyillä, on Hectorin sanoituksia.”

Miksi Ajetaan tandemilla -laulusta tuli heti hitti?

”Laulussa on paljon osatekijöitä, jotka tekivät siitä uudenlaisen ja raikkaan. Se pompsahti esiin muusta tarjonnasta. Tuotannossa käytettiin Moog-syntetisaattoria ja kappaleella soitetaan jopa polkupyörän pumppua.

Suurin ansio kuuluu perusromanttiselle tekstille, jossa jälleen tälleen rakastutaan. Siinä on lisäksi joidenkin mielestä lapsellisia kielikuvia, kuten perkeleet puissa soi, mutta ne ovat myös yksi syy laulun suosioon.”

Innostuitko itse heti laulusta?

”Ensireaktioni oli, että voiko tällaista vetää. Pari päivää sulattelin asiaa. Olin kuitenkin kepeä amisviiksinen hämeenlinnalaisnuori, jolle tuollainen sen ajan rillumareilaulu sopi.”

Yllättääkö laulun pysyvä suosio?

”Onhan se häkellyttävää. Laulu ei ole vanhentunut, uudet sukupolvetkin ovat ottaneet sen omakseen. Menneisyyden vangit -bändin keikoilla se on aina pakko soittaa tai jengi vaatii rahat takaisin.”

Mikä merkitys laululla oli urallesi?

”Laulu on seurannut minua koko aikuiselämän ja tuonut paljon hyvää. Se on ollut siunaus ja mahdollistanut kaiken sen mitä olen elämän varrella musiikin parissa tehnyt. En ole koskaan ajatellut, että miksi hitossa tuli sekin tehtyä.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/18.

X