Äkkirakastunut muusikkopari Pekka ja Pinja Rautio: ”Mikään ei ole perhettä tärkeämpää – perheen ydin on meidän suhde”

Pinja ja Pekka Rautio tapasivat ensi kerran huhtikuussa ja yhteinen vauva ilmoitti tulostaan kesäkuussa. Äkkirakastumisesta kehittyi onnellinen ja tasapainoinen parisuhde.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pinja ja Pekka Rautio tapasivat ensi kerran huhtikuussa ja yhteinen vauva ilmoitti tulostaan kesäkuussa. Äkkirakastumisesta kehittyi onnellinen ja tasapainoinen parisuhde.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Laulaja Pinja Rautio:

”Sain tietää olevani raskaana juhannuksena 2009. Olin silloin viettämässä juhannusta tyttäreni Aavan, äitini Isa Hanskin ja mummani Anja Pohjolan kanssa Tallinnassa. Olin seurustellut lapsen isän, Pekan kanssa vasta pari kuukautta. Tosin hän sanoi jo pari viikkoa ensitapaamisen jälkeen, ettei minun tarvitse syödä e-pillereitä, ellen halua.

Tapasin Pekan 19. huhtikuuta 2009 . Olin ollut laulamassa levyn taustoja Naantalissa ja päätynyt juhlimaan tuttavan syntymäpäivää salolaiseen ravintolaan. Siellä esiintyi Boys of the Band, jossa Pekka soitti kitaraa. Meidät toisillemme esitellyt yhteinen tuttava aisti välillämme jotain ja viestitti minulle: ’sinkku, sinkku, sinkku…’.

Keskustelu Pekan kanssa eteni nopeasti syvälle. Tajusin, että tässä on jotain.

Olin eronnut ja oivaltanut, että minulla on hyvä olla kahdestaan silloin 6-vuotiaan tyttäreni Aavan kanssa. En välttämättä kaivannut miestä elämääni. Ehkä juuri sen vuoksi olin avoin mahdollisuudelle. Ikävuosien vuoksi osasin olla kiitollinen myös siitä, miltä rakkaus yhä saattoi tuntua.

Aava on ollut tärkeysjärjestyksessäni aina ensimmäisenä. En tiedä, mitä olisin tehnyt, ellei hän olisi hyväksynyt Pekkaa.

Menimme naimisiin vuonna 2011. Se oli käynyt mielessäni jo odottaessani nyt 8-vuotiasta Felixiä.

”Alussa arastelin Pekan kuullen laulamista”

Riitelimme ensimmäisen kerran vasta vajaa kolme vuotta sitten muutettuamme kerrostaloasunnosta omakotitaloon Vantaalle. Se oli alunperin minun haaveeni, mutta päätöstä en tehnyt yksin.

Ensimmäisinä kuukausina hän valvoi yöt lentomelun vuoksi ja oireili muutenkin. Ajattelin pilanneeni kaiken.

Tilanne alkoi purkautua yhteisillä lenkeillä puhuen.

Minulla on pitkä historia musiikin parissa. Päivätyöni on kuitenkin animaatioiden dubbausten tuottajana.

Alussa arastelin Pekan kuullen laulamista. Aloimme tehdä yhteistyötä vasta, kun meitä pyydettiin esittämään musiikkia eri vuosikymmeniltä Kansallismuseon Suomi 100 -juhlaan. Olin aiemmin väistellyt iskelmää, koska se oli isäni Seppo Hanskin ja osittain siskoni Anna Hanskin esittämää musiikkia. Yllättäen 50- ja 60-lukujen iskelmien esittäminen tuntuikin siltä, kuin olisin tullut kotiin.

Olemme julkaisseet Pekan kanssa neljä singleä, jotka ovat soineet mukavasti radiossa. Teemme musiikin lisäksi paljon muutakin taiteen sarjalla. Uusin aluevaltaus on vuoden 2019 alussa ensi-iltaan tuleva näytelmä Kosteusvaurioita Ani Kellomäen samannimisen kirjan pohjalta. Näen Pekassa myös tulevan kansanedustajan.”

Pinja ja Pekka Rautio

Pinja Rautio on tuottaja ja laulaja. Pekka Rautio on musiikinopettaja, muusikko ja poliitikko. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Muusikko Pekka Rautio:

”En tiennyt, että Pinja epäili olevansa raskaana. Olin palaamassa vanhempieni luota Raahesta, kun hän soitti, kehotti pysäyttämään auton tien laitaan ja sanoi odottavansa lasta.

Olin ajatellut, etten koskaan halua lapsia. Silti ajatus isäksi tulemisesta tuntui heti oikealta ja hyvältä.

Rakastuin Pinjaan ensi silmäyksellä. Juttelimme illan ja seuraavan yön. Palattuamme junalla Helsinkiin ja kysyin, missä nähdään huomenna. Parin kuukauden kuluttua muutin Pinjan ja Aavan luokse.

En voi kieltää, etteikö yhteen muuttanut kaksi toisilleen vierasta ihmistä. En ehtinyt tutustua peruspinjaan ennen kuin kanssani asui raskaana oleva nainen hormoniheilahteluineen. Se oli aika lähellä Ensitreffit alttarilla -konseptia, tosielämän tositeeveetä. Kaikki sujui silti ihmeellisen luontevasti.

Sanoin jo alussa Pinjalle, etten halua pelata minkäänlaista ihmissuhdepeliä.

”Suhteemme on perustunut rehellisyyteen ja suoruuteen”

Aava on ollut minulle aina kuin oma tytär ja samanarvoinen kuin Felix. Se on ainoa oikeudenmukainen tapa toimia. Minulla on ollut aina hyvä suhde myös Aavan isän kanssa.

Isyydessä on yllättänyt vain se, miten mukavaa se on. Aikaisemmin en ollut valmis, Felix syntyi juuri oikealla hetkellä. Sana kiitollisuus on usein mielessäni.

Kriisin koin, kun muutimme nykyiseen kotiimme. Vaikka teimme muuttopäätöksen yhdessä, minun oli yllättävän vaikea sopeutua siihen.

Lentomelu oli todellinen. Mieleni myös etsi kaikkea kielteistä, koska en ollut valmis muutokseen. Kun mieli mustui riittävästi, päästin suustani jonkin älyttömyyden ja syntyi riita. Vähitellen asiat rupesivat purkautumaan ja oivalsin, mitä tunteideni takana oli.

Mikään ei ole perhettä tärkeämpää. Perheen ydin on meidän suhde. Totuin lentomeluun ja lähdin mukaan kunnallispolitiikkaan, mitä ei olisi tapahtunut ilman muuttoa. Alun jälkeen olemme viihtyneet hyvin.

Päivätyöni on musiikkilukion musiikinopettajana. Sen ohella olen tehnyt aina musiikkia, ensimmäiset omat biisit syntyivät yläasteella.

Etsimme pitkään Pinjan kanssa, minkälaista musiikkia voisimme tehdä yhdessä. Ensimmäinen yhteinen kappale Nyt on aina syntyi vuonna 2010, kun olimme vanhempieni luona. Felix makoili nurmikolla ympärillään mummo, pappa, Pinja ja Aava. Heitä katsoessani tuli tunne, että tässä on kaikki.

Yhteisen tyylimme pari vuotta sitten. Musiikissamme on paljon vanhaa, mutta en halua tehdä yksinomaan retroa. Mukana pitää olla tätä päivää.

Suhteeseen liittyvä on tullut luonnostaan, mutta yhdessä työn tekemistä olemme joutuneet opettelemaan. Kotona on studio, mutta siellä ovat myös tekemättömät askareet näkyvillä. Pinja ei kykene sulkemaan silmiään tiskivuorelta.”

X