Kotiliesi: Isän Alzheimer teki Katariina Sourista katkeran – kuolema olikin monella tapaa helpotus: ”Isä on vihdoin vapaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Katariina Souri isällä todettiin Alzheimer 67-vuotiaana. Kuvassa Souri vuonna 2019.
Katariina Souri isällä todettiin Alzheimer 67-vuotiaana. © Otavamedia
Katariina Sourin isä menehtyi Alzheimerin tautiin tammikuussa 2020. Nyt Souri kertoo Kotiliedessä, että hänen oli vaikea hyväksyä isänsä sairautta ja kuinka hän riitautui isänsä vaimon kanssa.

Alzheimer vei Katariina Sourin, 51, isän 74 vuoden iässä. Isän Alzheimerin tauti oli diagnosoitu seitsemän vuotta aiemmin.

Ennen diagnoosia Katariina Souri oli ehtinyt kiinnittää huomiota jo parin vuoden ajan, ettei rikosjuristina toiminut isä ollut oma itsensä. Sosiaalisesta ja aktiivisesti harrastavasta vanhemmasta oli tullut huonotuulinen, alavireinen ja vetäytyvä, Kotiliedessä kerrotaan.

Ennen isän päässä pysyivät niin puhelinnumerot kuin autojen rekisteritunnuksetkin, mutta nyt isä joutui suorastaan pinnistelemään muistaakseen tavanomaisiakin asioita.

Kun isä ei enää osannut kotiin hyvinkääläisen pankin parkkipaikalta, Katariina Souri ymmärsi, että hänen isänsä, Antti, on sairas.

”Sanoin hänelle suoraan, että työt on lopetettava. Komensin isän soittamaan asiakkailleen ja siirtämään keskeneräiset työt kollegoilleen”, Souri kertoo Kotiliedessä.

Alzheimer-diagnoosi oli shokki

Isä totteli ja meni lääkäriin. Hänellä diagnosoitiin Alzheimerin tauti 67-vuotiaana.

”Se oli shokki, vaikka olin sitä jo aavistellut. Tilanne oli tuskallinen myös siksi, että tieto oli isälle romahduttava kriisi”, Katariina kertoo Kotiliedessä.

Diagnoosia seuranneina kuukausina Souri ja hänen isänsä tukivat toisiaan. Välillä isä itki pahaa oloaan Katariinalle.

”Meidän oli helppo tukea toisiamme. Isän sairastuessa meillä ei ollut enää käsittelemättömiä traumoja.”

Taudin alkuvaiheessa Antti oli kiukkuinen ja stressaantunut, mutta sairauden edetessä hän muuttui kiltimmäksi. Tauti eteni ärhäkästi, ja isän liekki alkoi sammua.

Katariina Souri ehti selvittää välinsä isäänsä Anttiin ennen hänen sairastumistaan. Kuvassa Souri vuonna 2018.

Katariina Souri ehti selvittää välinsä isäänsä Anttiin ennen kuin hänellä diagnosoitiin Alzheimer. Isän sairastuminen aiheutti kuitenkin Katariinassa vihan tunteita. ”Hiljalleen katkeruus muuttui suruksi ja irti päästämiseksi.”  © Kristiina Kurronen

Kuolema vapautti isän ja tyttären

Isän sairastumiseen liittyi muutakin, mitä Katariinan oli vaikea sulattaa: isän vaimo oli muuttanut muistisairaan isän kanssa Norjaan vastoin tyttären tahtoa. Souri riitautui isän vaimon kanssa.

”Olin todella katkera tapahtuneesta. Isä ei puhunut sanaakaan norjaa, ja hän joutui elämään viimeiset vuotensa laitoksessa, jossa hänellä ei ollut yhteistä kieltä kenenkään kanssa”, Souri kertoo Kotiliedessä.

Kata tapasi isänsä viimeisen kerran marraskuussa 2018. Sen jälkeen isän vaimo siirsi tämän toiseen hoivakotiin eikä Kata saanut edes hoivakodin osoitetta.

”Aavistin, että se oli viimeinen kerta, kun tapaamme. Isä ei enää tunnistanut minua kuin ehkä ihan ohimenevinä hetkinä.”

Kun Kata sai tiedon isänsä kuolemasta tammikuun 10. päivänä, hän saattoi vihdoin päästää irti.

Osanottoja kuunnellessaan hän on tuntenut olonsa helpottuneeksi ja jopa tietyllä tavalla onnelliseksi.

”Isä oli raunioituneen kehonsa vanki niin pitkään, ettei hän oikeasti ollut enää oma isäni. Nyt hän pääsi pois. Isä on vihdoin vapaa.”

Pelkääkö Kata Alzheimerin taudin periytymistä? Miten hän on käsitellyt omaa tuskaansa? Lue lisää Kotiliedestä!

Lue myös: Dementiaa aiheuttavan Alzheimerin salaisuus murtuu vähitellen

X