Kari Tapio ja Pia-puoliso lähtivät liian aikaisin – Näin ystäviään muistelee Anita Taipale: ”Yhdessä iloittiin toisenkin ilot ja surtiin surut”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Reijo Taipaleen Anita-leski muistelee läheisiä perheystäviään Kari Tapiota ja tämän Pia-puolisoa.
© Tommi Tuomi / Otavamedia
Taipaleiden ja Jalkasten ystävyys alkoi lasten ollessa pieniä. Laulajalegendat ja heidän vaimonsa tukivat toisiaan läpi vuosikymmenten. Reijo ja Anita muistelevat Piaa ja Karia yhä päivittäin.

1970- ja 80-luvuilla Kari Tapiolla ja Pialla oli jo kolme poikaa pyörimässä jaloissa. Samoin Reijo ja Anita Taipaleen lapset, kaksi tyttöä ja yksi poika olivat syntyneet.

Kari Tapiolla ei tuossa vaiheessa ollut vielä samalla tavalla keikkoja kuin tulevina suosion vuosina. Perhe tarvitsi äkillisesti rahaa, ja Kari pyysi Taipaleilta lainaa.

”Kari sanoi jättävänsä lainan pantiksi äänilaitteita. Emme olisi sitä tarvinneet, mutta niin vain laitteet jäivät meille. Kun Kari tuli myöhemmin selvittelemään takaisinmaksua, tuli puheeksi, että Karin perheen pienet pojat tarvitsivat lastensängyt”, Anita Taipale muistelee ystävyyden alkuaikoja.

Reijo ja Anita tarjosivat Karille ja Pialle tyttöjen pieniksi jääneitä sänkyjä. Vuosikymmenten syvä ystävyys alkoi siis lasten kautta.

”Aloimme Pian kanssa vekslata myös lastenvaatteita, kuten tuohon aikaan oli tapana. Tapasimme aina välillä erilaisissa tilaisuuksissa ja pian ystävyytemme syveni.”

Anita Taipale muistelee perheensä läheisiä ystäviä Kari Tapiota ja Pia-puolisoa.

Kari Tapio antoi Reijolle lahjaksi komean nahkatakin, joka on vielä Anitalla tallessa. Keikoilla Reijo esiintyi yleensä vaaleassa puvussa, joten yleisön eteen hän ei lahjatakissaan noussut. ”Ei tämä takki muutenkaan tainnut olla koskaan Reijon yllä, mutta mukava ele ja kaunis muisto jäi ystävän lahjasta.” © Tommi Tuomi / Otavamedia

Luotettavat ystävät

Reijolla ja Karilla, jota kavereiden ”Klabbiksi” kutsuttiin, oli tapana päivittää illan keikat keskenään soittamalla toisilleen keikkamatkoilta. Tulivatko hyvät ”sateet”, eli aplodit, he kyselivät toisiltaan.

Myös Anita ja Pia soittelivat viikoittain tai päivittäinkin.

Kari ja Reijo perustivat leikkimielisen kerhon nimeltä Vantaan sihtiveikot, johon hyväksyttiin myös säveltäjä-sanoittaja Veikko Samuli.

”Seurassa päätettiin siitä, miten mikrofonia tulee pitää oikeaoppisesti. Vain nämä kolme kuulema sen tiesivät”, Anita naurahtaa.

Jaettiin ilot ja surut

Samanlaiset elämäntilanteet lujittivat ystävyyttä puolin ja toisin.

”Ei ollut mitään sellaista asiaa, josta emme olisi voineet puhua. Tiesimme kaiken toistemme elämästä. Olimme niin läheisiä, ettei juuri tarvinnut asioita sanoin selittää”, Anita sanoo liikuttuneena.

Yhdessä iloittiin toisenkin ilot ja surtiin surut. Hauskaakin pariskunnat pitivät keskenään. Illanistujaisissa syötiin, juotiin ja juteltiin. Kyläiltiin ja kahviteltiin. Karin kuoleman jälkeen vuonna 2010 Pia romahti, mutta Anita muistaa Pian suunnitelleen juhannuksen viettoa Taipaleiden mökillä Miehikkälässä vuonna 2015.

”Pia kuoli ennen sitä. Muistelimme heitä Reijon kanssa päivittäin. Pia ja Kari olivat ystävinä luotettavia ja rakastavia, ja pitivät aina ystäviensä puolta. Liian aikaisin lähtivät molemmat”, Anita Taipale suree.

X