Anna: Karoliina Pentikäinen puhuu henkisestä väkivallasta – ”Sellaista pelon ilmapiiriä on vaikea selittää ihmiselle, joka ei ole sitä itse kokenut”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Karoliina Pentikäinen on kokenut henkistä väkivaltaa.
Karoliina Pentikäinen aloitti vuosi sitten terapian. © Liisa Valonen/Otavamedia
Bloggaaja Karoliina Pentikäinen sanoo, että henkistä väkivaltaa on vaikea tunnistaa silloin, kun sen keskellä elää itse.

Karoliina Pentikäinen puhuu Annassa henkisestä väkivallasta.

”Kasvoin ajatukseen, että olen vahva, voimakas ja pystyvä ihminen. Ja että vain jotkut nössöt ajautuvat tilanteisiin tai ihmissuhteisiin, joissa on henkistä väkivaltaa. Sellaista pelon ilmapiiriä ja manipulointia on vaikea selittää ihmiselle, joka ei ole sitä itse kokenut.”

Pentikäinen vaikeni ongelmista, kunnes läheiset alkoivat nähdä, että hän voi huonosti.

”Jollakin tavalla ymmärsin tilanteen vakavuuden, mutta hyvin epänormaalejakin asioita alkaa pitää normaaleina, kun ne ovat jatkuvia. En olisi uskaltanut tehdä asialle mitään ilman läheisteni apua, koska olin siinä vaiheessa jo niin pelokas, hän kertoo Annassa.

Ei enää häpeää

Karoliina Pentikäinen alkoi purkaa menneisyyttään terapiassa viime vuonna. Alkuun terapia toi pintaan vihaa. Karoliina Pentikäinen sanoo, että hän oli vihainen, koska hänen oli lopultakin myönnettävä että hän oli antanut kohdella itseään huonosti.

Terapiassa hän ymmärsi, että jo pitkään jatkuneen takakireyden taustalla oli se, ettei hän ollut käsitellyt menneisyyttään.

”Kovan kuoren rakentaminen oli ainoa keino selviytyä”, hän kertoo.

Hän kokee terapian avulla päässeensä eroon vaikeista tunteistaan.

”Tukin suuni ja otin kaikki ulkopuolistenkin tietämättömät haukut omille niskoilleni, koska sisimmässäni uskoin tänne asti, että se häpeä oli minun häpeäni. Että minä olin tehnyt jotain väärää. En enää suostu siihen. Samalla kaikki se sisällä ollut viha on kadonnut”, hän sanoo.

Lue myös: Älä huku häpeään – Psykologi Katja Myllyviita: ”Jos häpeän saa rajattua syyllisyyden tunteeksi, se myös motivoi yksilöä ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin”

Karoliina Pentikäinen tunnistaa kaksi varoitusmerkkiä

Karoliina Pentikäinen tunnetaan suositusta Kolmistaan-blogistaan. Hän on onnellisessa parisuhteessa Atte Pentikäisen kanssa, ja perheeseen kuuluu kolme lasta. Perhe asuu unelmakodissa Tampereen Pyynikillä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Pieni talo Pyynikillä (@pieni_talo_pyynikilla) jakama julkaisu

Hän kertoo voivansa nyt paremmin kuin koskaan. Tähän on vaikuttanut paitsi terapia myös säännöllinen liikunnan harrastaminen.

Karoliina Pentikäinen haluaa puhua henkisestä väkivallasta, koska jos sen keskellä elää, sitä voi olla vaikea tunnistaa. On kuitenkin kaksi varoitusmerkkiä, joihin kannattaa kiinnittää huomio.

”Jos kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on. Jos asiat ovat sellaisia, että niistä ei voi kertoa läheisimmille ilman pelkoa, suhde on epäterve.”

X