Kotiliesi: Anna-Leena Härkönen antaa oman elämänsä näkyä Rikospaikka-romaanissaan: ”Elämän ei tarvitse olla helvettiä – huonoa liittoa ei ole pakko kestää”

Anna-Leena Härkönen ammentaa omasta elämästään kirjoihinsa. Uudessa Rikospaikka-romaanissa käsitellään rikokseen johtavia tunteita sekä onnettomia parisuhteita ja niistä lähtemisen vaikeutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anna-Leena Härkönen on oppinut nuoruuden suhteistaan.

Anna-Leena Härkönen ammentaa omasta elämästään kirjoihinsa. Uudessa Rikospaikka-romaanissa käsitellään rikokseen johtavia tunteita sekä onnettomia parisuhteita ja niistä lähtemisen vaikeutta.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Anna-Leena Härkönen, 56 kertoo Kotiliesi-lehdessä, miten idea kirjaan syntyi tositapahtumasta, jossa kilttinä pidetty nainen yllättäen puukotti puolisoaan. Kirjailija kiinnostui, miten tilanteeseen päädyttiin. Hän haastatteli romaaniaan varten tekijän, uhrin ja uhria hoitaneet lääkärit.

Härkösen oman pojan muutto pois kotoa heijastuu kirjan sivuille. Rikospaikan päähenkilö Irina on keski-ikäinen nainen, joka elää samankaltaisessa tilanteessa kuin kirjailija itse.

Irina on tukena ystävilleen, vakavasti sairaalle Leealle ja henkisen väkivallan mustaamassa avioliitossa tuskailevalle Kirsille. Hän on odottanut pitkään, että Kirsi jättäisi miehensä, ja alkaa turhautua myös Leean päättämättömyyteen.

”Nuorena ei pidä sitoutua vakavasti”

Anna-Leena Härkönen on oppinut, ettei onnettomassa parisuhteessa kannata pysyä, mutta osaa nuoruutensa suhteiden perusteella kanavoida myös lähtemisen vaikeutta kirjan henkilöihin. Hän avioitui ensimmäisen miehensä kanssa 24-vuotiaana.

”Niin nuorena kenenkään ei pitäisi sitoutua niin vakavasti”, Anna-Leena Härkönen sanoo Kotiliedessä.

Liitto jatkui kuusi vuotta, ennen kuin Härkönen keräsi riittävästi rohkeutta erota. Kuten Irina Rikospaikassa, Härkösen mielestä suhteeseen ei pidä jäädä vain jäämisen vuoksi.

”Vuosien varrella aikuistuin ja tajusin, ettei elämän tarvitse olla helvettiä eikä huonoa liittoa ole pakko kestää. Se oli suuri oivallus. Yhdessä pysyminen ei ole mikään kunniakysymys.”

Anna-Leena Härkösen pisin, 14 vuotta kestänyt suhde kirjailija Riku Korhoseen päättyi viime keväänä. Sinkkuus sai Härkösen kokeilemaan deittisovellus Tinderiä.

”Menin sinne puolileikilläni, ja aluksi se oli hauskaa ja jännittävää. Sitten huomasin, että mieleni on täysin musta ja ahdistunut.”

Tinderiä ihmiskauppaan vertaava Härkönen ei sovelluksesta innostunut, mutta saipahan uutuuskirjaansa uutta materiaalia. Päähenkilö Irinan Tinder-kokeilu on melkein täysin Härkösen omasta elämästä kirjoitettu.

”Tämä on se ydin, josta kannattaa ammentaa”

Sen lisäksi, että Anna-Leena Härkönen on iän myötä oppinut suhteistaan, on hän myös kehittynyt kirjailijana.

Nuorena Härkönen yritti kirjoittaessaan olla syvällinen ja käytti runoissaan sanoja, joiden merkitystä ei tiennyt itsekään. Myöhemmin hän ymmärsi, että kirja voi olla myös hauska.

Syvät, usein jopa tabuina pidetyt teemat kulkevatkin Härkösen kirjoissa teräviä huomioita sisältävän ja huumorin värittämän dialogin alla.

”On ollut valtava oivallus tajuta, että minun ei tarvitse teeskennellä tai olla enempää kuin olen. Olen tällainen. Tämä on se ydin, josta minun kannattaa ammentaa.”

Lue myös: Anna-Leena Härkönen teini-iässä ahdistelun kohteeksi: ”Koskettelua ilman lupaa tapahtui nuoruudessani todella paljon”

X