Anna-lehti: Baba Lybeck tunnistaa marttyyrin itsessään päivittäin: ”Imin uhriutumisen jo äidinmaidossa”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Toimittaja, juontaja Baba Lybeck on opetellut tervettä itsetuntoa
© Pekka Nieminen / Otavamedia
Toimittaja, juontaja Baba Lybeck, 52, kertoo Anna-lehdelle, että pahin ankaruus itseä kohtaan on alkanut hellittää. Ikä on tuonut helpotusta omien rajojen löytymiseen, vaikka kyseessä onkin elämän mittainen projekti.

Baba Lybeck kertoo Anna-lehdessä, että on aina kokenut olevansa herkkä ja empaattinen. Nuorempana hän saattoi mennä mukaan toisten tunteisiin ja ajatuksiin, mikä johti helposti oman persoonan kadottamiseen.

Oikea Baba jäi taka-alalle, kun piti toteuttaa muiden luomaa kuvaa itsestä.

Uhriutuminen kulkee suvussa

Nykyään Baba pyrkii aktiivisesti pois marttyyriudesta, joka useimmiten iskee kodin askareita suorittaessa. Hän tunnistaa piirteen kulkevan suvussa ja periytyneen myös omille lapsille.

”Marttyyrius on helmasyntini, saan itseni kiinni siitä päivittäin. Imin uhriutumisen jo äidinmaidossa, ja se jatkuu lapsissani”, Baba Lybeck tunnustaa Anna-lehdessä.

Hän myös kertoo, että marttyyriudestä eroon pääseminen on todella vaikeaa.

”Kun marttyyriolo iskee, pyrin vain olemaan hiljaa. Tosin perheenjäsenet näkevät mielialani jo nenän asennosta. Uhriutuminen liittyy lähinnä kotitöihin. Ne ovat meillä ikuinen taisteluareena.”

Elämän tärkeät kysymykset

Hiljaisten hetkien sijoittaminen omaan aikatauluun on elinehto kiireisen freelancer-elämää viettävän Baban hyvinvoinnille.

”Some-aikana on tärkeätä välillä sulkea kaikki härpäkkeet ja kuunnella sisintään: Kuka minä olen? Mitä minä haluan?”

Juoksulenkit ovat otollista aikaa olla yksin omien ajatusten kanssa.

Julkisuudessa Baba tunnetaan aktiivisena urheilun harrastajana, jonka johdosta hän törmää usein ulkopuolisten käsityksiin itsestään kurinalaisena persoonana.

Baba itse paljastaa olevansa oikeasti nautinnonhaluinen hedonisti ­­- tosin samaan hengenvetoon myöntää, että monet hänelle nautintoa tuottavat asiat näyttäytyvät muille ihmisille kurinalaisuutena.

Yksi tällainen harrastus on triathlon, joka sopii Baban mukaan hänen nopeatempoiselle luonteelleen.

Yksin ihmisten keskellä

Vaikka Baba on osannut aina luovia joukossa, hän kertoo kokeneensa ulkopuolisuutta ja irrallisuutta koko elämänsä ajan. Asia aukesi Baballe opiskeluiden myötä.

”Vasta, kun tein gradun isoisäni muistelmateossarjasta, ymmärsin mistä se johtuu. Isovanhempani Ina ja Tito Colliander joutuivat pakenemaan Pietarista vallankumouksen jaloista, ja he elivät Suomessa henkisesti pakolaisina. Siitä syntyi juurettomuus”, Baba kertoo.

Epäitsekkäästi itsekäs

Isovanhemmat jättivät Baballe perinnöksi vahvan ajatuksen heikompien auttamisesta ja epäitsekkyydestä.

Tervettä itsekkyyttä Baba puolestaan toteuttaa vaatimalla muilta perheenjäseniltä siisteyttä ja ottamalla oman tilansa kotona.

”Minulla on oma huone, jonne vetäydyn päivittäin lukemaan, kirjoittamaan ja ajattelemaan”, hän kertoo.

X