Anna-lehti: Ella Kanninen muutti poikiensa kanssa Suomeen ilman puolisoaan: ”Tuskin Valerio haluaisi vaimoa, joka olisi koko ajan kotona kokkaamassa ja silittämässä paitoja”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teksti:
Katariina Taleva

Ella Kanninen sekä hänen kaksi poikaansa, Leonardo,11 ja Raffaele, 8, muuttivat kesällä Suomeen ilman poikien isää ja Ellan puolisoa, avaruusinsinööri Valerio Chincaa.

Muutto ei ollut Ella Kannisen mielestä iso asia, sillä hän on asunut vuorotellen molemmissa maissa jo noin kymmenen vuotta. Italian koti sijaitsee tuhannen asukkaan kylässä Toscanassa.

”Valeriolle ja minulle sopii, että vietämme erillämme pitkiäkin aikoja, jopa useita viikkoja. Olemme molemmat tilaa vieviä ihmisiä ja teemme paljon etätöitä kotona. Emme edes osaisi elää koko ajan kylki kyljessä”, Ella Kanninen sanoo Anna-lehdessä.

”Valeriota onkin joskus nimitelty mammoksi, miespuoliseksi äidiksi”

Ella Kanninen kertoo, että oli jo viime syksyn ajan käytännössä yksinhuoltaja. Mies pistäytyi Suomessa silloin, kun työt sen sallivat.

Molemmat ymmärtävät toisten työn tärkeyden ja Valerio on ymmärtänyt alusta asti, miten tärkeää Ellalle on säilyttää oma elämä perhe-elämän ohella.

Nyt muuttton vaikutti Ellan töiden lisäksi myös suomalainen koulujärjestelmä. Ella toivoo, että suomalainen koulu toisi ala-asteikäisten poikien koulutukseen lisää luovuutta ja ideointikykyä.

”Tämän ikäisinä lapset ovat vielä helpommin liikuteltavissa. Muutaman vuoden kulutta he ovat teinejä ja varmasti vastahakoisempia jättämään ympyränsä”, Ella Kanninen miettii.

Myös Valerio on ajoittain pitänyt huolta pojista yksin silloin, kun Ellan työmatkat ovat kestäneet viikkokausia.

”Valeriota onkin joskus nimitelty mammoksi, miespuoliseksi äidiksi, mutta se ei käy hänen itsetunnolleen. Hänestä on hienoa, että isä on lapsille yhtä tärkeä kuin äiti. Voin lähteä huoletta työkeikoille, kun tiedän, että kotona kyllä pärjätään”, sanoo Ella Kanninen.

Jos työputket osuvat päällekkäin, apuun kutsutaan lasten isovanhemmat.

”En ole missään vaiheessa edes harkinnut eläväni vain puolisoni tuloilla. Olen opiskellut ja kehittänyt taitojani, joten olisi hullua jättää ne käyttämättä.”

Ikävä on tuttu tunne

Vaikka kuulumiset jaetaan tuoreeltaan, koko perheelle ikävä on tuttu tunne.

”Kun teen intensiivisesti töitä, minulla ei riitä energiaa mihinkään muuhun. Annan projektille kaikkeni. Illalla kerron pojille puhelimessa, mitä olen nähnyt ja kokenut. Mutta vaikka työ on tärkeätä ja kivaa, keikan päätyttyä minulla on aina kova kiire perheen luo.”

Ella Kannisen ja Valerio Chincan etäsuhde perustuu luottamukseen.

”Minulla ei ole tarvetta tietää koko ajan, missä mieheni liikkuu. Meillä molemmilla on vapautemme. En jäisi suhteeseen, jossa minua yritettäisiin kontrolloida.”

Joskus erimielisyydet joudutaan puimaan puhelimitse, välienselvittelyt voivat äityä ajoittain tulisiksi ja äännekkäiksi.

”Riidan tuoksinassa mies saattaa huutaa: ”Sinä senkin yli-itsenäinen nainen!” Minua se naurattaa. Itsepä valitsi. Tuskin Valerio haluaisi vaimoa, joka olisi koko ajan kotona kokkaamassa ja silittämässä paitoja.”

X