Anna-lehti: Kaija Koo oli näkymätön lapsi, josta tuli suomalaisten tunteiden tulkki: ”Ilman kokemuksiani ääneni ja tulkintani ei olisi näin vahva”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kaija Koo
Kaija Koon tuore Taipumaton-elämäkerta paljastaa hänet tavalla, johon hän ei esiintyjänä ole tottunut. © Pekka Holmström/Otavamedia
Kaija Koon 40 vuotta kestäneelle uralle on mahtunut onnistumisia ja vastoinkäymisiä. On syntynyt henkilö ja brändi nimeltä Kaija Koo.

Kun Kaija Koo aloitti musiikkiuransa 1980-luvulla, ala oli miesvaltainen ja varsinkin nuorille naisille ehdotettiin vain kepeitä kappaleita esitettäväksi, 59-vuotias laulaja kertoo Anna-lehden haastattelussa.

”Säveltäjät, sanoittajat ja tuottajat olivat miehiä. Lauloin eri kokoonpanoissa, ja soittajat olivat aina miehiä. Ajan henkeä on vaikea käsittää, jollei ole ollut aikalainen”, Kaija Koo sanoo Anna-lehdessä.

Miehet lauloivat vakavasti otettavia elämäntulkintoja. Sukupuolensa takia Kaijaa vähäteltiin ja yritettiin ahtaa kapeaan muotiin. Hän joutui kestämään kiusaamista perustettuaan teini-ikäisenä tyttöbändin ja myöhemmin rasvaisia puheita keikkabusseissa.

”Olihan se aikamoista machokemiaa, ja piti osata antaa kovemmin takaisin, jotta he tajusivat, ettei minulle kannata tulla sanomaan. Piti olla tosi kova.”

Sittemmin Kaija Koosta on tullut koko kansan rakastama supertähti, jonka ei enää tarvitse esittää ”hyvää jätkää” pysyäkseen mukana bändikuvioissa. Hän nauraa oikeasti hauskoille kaksimielisille jutuille ja on päässyt kirmaamaan alasti pitkin peltoja sekä harrastamaan seksiä julkisilla paikoilla, eli toilaillut tavoilla, jotka ovat olleet mieluiten vain miehille sallittuja.

Jokaisen taiteilijan taustalla on tragedia

Kaija Koo eli Kaija Kokkola vietti lapsuutensa perheessä, jossa äidin ja isän avioliitto muodostui tukahdutetuista tunteista, etäisyydestä ja isän raivokohtauksista.

Vasta aikuisena Kaija ymmärsi, etteivät vanhemmat olleet oikeasti koskaan nähneet ja ymmärtäneet häntä. Hän ei oppinut lapsuudenkodissaan näyttämään tai sanottamaan tunteitaan, mutta silti juuri tästä näkymättömästä lapsesta tuli suomalaisten tunteiden tulkki.

”Eikö olekin hassua? Uskon, että jokaisen taiteilijan taustalla on tragedia, ja se että minua ei ole nähty tai kuultu, on ollut minun tragediani. Laulamisesta tuli työkaluni, jonka avulla minut lopulta kuultiin. Ilman kokemuksiani ääneni ja tulkintani ei olisi tullut näin vahvaksi”, Kaija sanoo.

Kaijan isä menehtyi lento-onnettomuudessa vuonna 1986. Siitä seurasi usean vuoden ajan vaivannut sosiaalisten tilanteiden pelko. Se jarrutti Kaijan uraa ja piti hänet pois julkisuudesta. Vuosi isänsä kuoleman jälkeen hän kuitenkin avioitui Sibelius-Akatemian lahjakkaan opiskelijan, Markku Impiön kanssa, joka alkoi tekemään Kaijalle lauluja.

”Hän uskoi minuun, minä en niinkään. Hän tajusi voimani ja auttoi minua kaivamaan esiin sen, mikä teki minusta tähden”, Kaija kertoo.

Uran aallonpohja

2000-luvulla Kaija Koon ja Markku Impiön tähtitehdas alkoi yskiä. Markku ei enää kyennyt takomaan hittejä kuten ennen, ja avioliitto rakoili miehen rajun juomisen takia.

Pariskunta jätti erohakemuksensa vuonna 2005. Kaijan ura oli aallonpohjassa.

”Olin yksin, olin kusessa. Töitä ei juurikaan ollut. Mielessäni oli kauhukuva, että laulan näitä vanhoja lauluja, kunnes hiivun pois”, Kaija sanoo.

Kaija kuitenkin nousi vaikeuksista huolimatta takaisin satulaan. Hän opetteli hoitamaan aiemmin ex-miehensä hallinnoimaa osakeyhtiötään itse, siirtyi uuteen levy-yhtiöön ja teki comebackin.

Markku Impiö kommentoi Ilta-Sanomissa elämäkerrassa esitettyjä väitteitä alkoholismistaan. Hän sanoi hyväksyvänsä sen, minkä Kaija on kertonut. Hän myös kertoi lopettaneensa alkoholin juomisen.

Kaija Koosta on tullut toinen iho

Kaija Koo rakastaa esiintymistä ja pitää lavaa terapeuttisena alueena, jossa saa tehdä, mitä haluaa. Siellä purkautuu kaikki, mitä muut ovat yrittäneet hänessä nitistää. Julkisuus arkielämässä tuntuu taas välillä vaikealta.

Tänä syksynä ilmestynyt elämäkerta Taipumaton asetti Kaijan aivan uudella tavalla ihmisten eteen.

”Tuntuu todella paljaalta, ikään kuin olisi paljastanut itsestään vähän liikaa baari-illan aikana. Mutta halusin kertoa tarinani ja näyttää, että todella vaikeistakin tilanteista voi selviytyä. Ehkä tarinani antaa ihmisille toivoa”, hän sanoo.

Ensi vuonna Kaija täyttää 60 vuotta. Hän ei ole vielä päättänyt, milloin lopettaa esiintymisen. Hänen mukaansa taiteilijan täytyy kestää epävarmuutta.

”Kaija Koosta on tullut toinen iho”, hän sanoo.

Lavalla tapahtuu ihme, joka muistuttaa rakkautta. Yleisö on hänen perheensä, joka näkee ja kuulee hänet.

Lue myös: Anna-lehti: Kaija Koo haluaa lopettaa uransa huipulla: ”Komiasti haluaisin lähteä – enkä niin että hiljaa hiipuisin eläkkeelle”

X