Anna-lehti: Kristiina Komulainen luottaa intuitioon, joka johti elämänmuutokseen: ”Minusta tuntuu, että olen löytänyt kutsumukseni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Sampo Korhonen/Otavamedia
Ajatus poliisikoulusta ja työelämäohjaajan ammatista kirkastui metsälenkeillä. Kristiina Komulainen ei tiedä, mistä intuitio kumpuaa, mutta on tullut huomanneeksi, että sitä kannattaa seurata.

Kristiina Komulainen on toiminut urallaan toimittajana, tuottajana ja yleisesti median moniosaajana. Intuitio sai hänet irtisanomaan itsensä radiokanava Loopin ohjelmapäällikön työstä, vaikka työtehtävät olivatkin mielenkiintoisia, työyhteisö viihtyisä ja toimeentulo turvattu.

Kristiinalla oli ennestään säästöjä, jotka mahdollistivat elämänmuutoksen.

Muutama vuosi sitten ajatus poliisikoulusta olisi ollut vieras

Poliisiopinnot eivät olleet päähänpisto, sillä Kristiina haki poliisikouluun ensimmäisen kerran vuonna 2017. Muutama vuosi sitten ajatus nykyisestä elämäntyylistä olisi kuitenkin ollut vieras.

”Jos joku olisi sanonut minulle kolme vuotta sitten, että asun nelikymppisenä Tampereella ja opiskelen poliisiksi, se olisi tuntunut absurdilta ajatukselta”, Kristiina kertoo Anna-lehdessä.

Inspiraatio löytyi metsälenkiltä

Päivätyön lopettamisen jälkeen Kristiina otti aikaa itselleen ja liikkui paljon metsässä. Siellä hänen ajatuksensa kirkastuivat ja syntyi idea lähteä opiskelemaan työelämäsovittelijaksi ja poliisiksi.

Intuitio antoi kimmokkeen uusiin aloihin, eikä Kristiina osaa tarkkaan sanoa, mistä inspiraatio tuli.

”Minun piti purkaa itseni ensin palasiksi ja koota sen jälkeen pala palalta uusiksi”, Kristiina toteaa.

”Nyt tunnen vahvasti, että minun kuuluu opiskella poliisiksi juuri tässä elämänvaiheessa. Kuuntelen intuitiotani ja teen isojakin ratkaisuja sen ohjaamana. Välillä en itsekään tiedä, miksi vaistoni vie minua johonkin suuntaan, mutta ajan kanssa asiat yleensä kirkastuvat ja saavat selityksen. Intuitioon pitää vain luottaa”, hän jatkaa.

Haluaa toimia ratkaisujen löytäjänä ja välittäjänä

Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki. Kahdeksantoista näkökulmaa poliisin työhön –pääsykoekirjassa sisäministeriön strategiapäällikön Ari Evwarayen kertomat faktat pysäyttivät Kristiinan.

Alle kolme prosenttia väestöstä tekee puolet kaikista rikoksista. Vain yksi prosentti väestöstä kokee kaksi kolmasosaa kaikesta väkivallasta.

Rikollisuus osuu voimakkaasti pieneen osaan väestöä, mikä on mahdollisuus ennaltaehkäisyn kannalta. Ratkaisujen löytäminen, välittäjänä toimiminen ja ennalta ehkäisevä työ kiinnostavat Kristiinaa.

Hän valmistuikin ratkaisukeskeiseksi työelämäsovittelijaksi ennen poliisikoulun alkua.

”Aika näyttää, millaisiin tehtäviin päädyn. Minulla on poliisiopintoja takana vasta noin kolme kuukautta. Sen tiedän, että poliisiorganisaatiossa on monenlaisia mahdollisuuksia, mutta tästä koulutuksesta on hyötyä laajemminkin ajateltuna. En halua lukkiutua putkiajatteluun”, Kristiina pohtii.

Mielellä kesti aikansa sopeutua muutokseen

Välillä Kristiinalla on ollut myös epävarmuuksia alavalinnan suhteen. Ne ovat kuitenkin väistyneet.

”Kun aloitin poliisiopinnot, minulle tuli sellainen olo, että olen täysin oikeassa paikassa. Siitä muutaman viikon päästä alkoi joitakin päiviä kestänyt sisäinen kipuiluvaihe. Se alkoi kesken luennon. Loikka työelämästä koulunpenkille oli niin iso, etten enää ollutkaan varma siitä, mitä haluan. Vie jonkin verran aikaa, ennen kuin mieli sopeutuu muutokseen, ensin voi tulla hylkimisreaktio.”

Tunne kuitenkin tasaantui, kun ryhmähenki ja oma paikka yhteisössä löytyi.

Lupsakka, määrätietoinen ja inhmillinen poliisi

Kristiinan koulupäivä alkaa kahdeksalta ja jatkuu viiteen asti. Aamuisin hän meditoi, tekee lihaskalvoja avaavia faskiavenytyksiä ja pulahtaa avannossa. Päivät kuluvat luennoilla ja iltaisin on luettava tentteihin. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Kristiina nimitetään nuoremman konstaapelin virkaan kesällä 2020.

Kristiina arvelee, että savolaisena hänestä tulee lupsakka poliisi, joka noudattaa lakia ja on sekä määrätietoinen että inhimillinen. Maijassa saattaa rankan tehtävän jälkeen päästä itku.

Liikaa paineita ei vaikeista tilanteista ota, vaan käsittelee ne sitä mukaa, kun niitä tulee. Ajatus niistä ei ole tullut intuition eteen.

”Minusta tuntuu, että olen löytänyt kutsumukseni”, Kristiina toteaa.

X