Anna-lehti: Kuka onkaan salaperäinen Suomen ykkösnainen Jenni Haukio – Suomen Michelle Obama, kettutyttö vai jotain muuta? Asiantuntijat kertovat mielipiteensä

Suomalaiset eittämättä ihailevat yksityisyydestään tarkkaa rouva Jenni Haukiota, joka ei tee itsestään numeroa. Kuka oikeastaan on Suomen ensimmäinen nainen? Asiantuntijat kertovat Anna-lehdessä oman teoriansa, mikä on Haukion suosion salaisuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä on rouva Jenni Haukion suosion salaisuus?

Suomalaiset eittämättä ihailevat yksityisyydestään tarkkaa rouva Jenni Haukiota, joka ei tee itsestään numeroa. Kuka oikeastaan on Suomen ensimmäinen nainen? Asiantuntijat kertovat Anna-lehdessä oman teoriansa, mikä on Haukion suosion salaisuus.
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Millainen ihminen on julkisuuskuvaansa tiukasti säätelevä Jenni Haukio, 42? Tätä pohditaan tuoreessa Anna-lehdessä.

Suomalaiset tunnetusti rakastavat ja ihailevat Jenni Haukiota: Haukiosta käytetään usein adjektiiveja herttainen, fiksu, älykäs, tyylikäs – hillitty ja hallittu.

Haukio ei juuri anna haastatteluja. Myös hänen yksityisyyttään varjellaan tarkasti.

Mediatutkija ja Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivusen mukaan Jenni Haukio hyödyntää asemaansa julkisuuttaan hyvin kontrolloivana presidentin puolisona tehokkaasti. Hän vaikuttaa juhlapuheillaan ja kolumneillaan.

”Hän ei uppoa tapettiin. Hän on ottanut voimakkaasti kantaa muun muassa eläinsuojelunäkökulmallaan. Vaikuttamiseen riittää, että hän sanoo mielipiteensä”, Koivunen kuvailee Annassa.

Onko Jenni Haukio Suomen Michelle Obama?

Rouva Jenni Haukio vastaanotti marraskuussa 2019 Kiitos eläimiltä -palkinnon. Palkinnon saatuaan hän piti puheen.

”Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen”, Haukio lausui.

Jenni Haukio

Haukion pidättyväinen esiintyminen julkisuudessa koetaan vaatimattomuudeksi, ja sehän miellyttää suomalaisia, Anna-lehdessä kuvaillaan. © Karolin Koster

Anna-lehdessä kuvaillaan, kuinka Jenni Haukion kanssa saman mieliset innostuivat kuvailemaan sosiaalisessa mediassa  Haukion olevan Suomen Michelle Obama.

Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä kuitenkin tyrmää ajatuksen: hän ei näe Michelle Obamassa ja Jenni Haukiossa mitään samaa.

Vänskä muistuttaa Anna-lehdessä, että  Michelle Obama on ollut aina täydellisen avoin kertomaan itsestään lähes kaiken ja ollut valmis asettumaan esikuvaksi. Vänskä toteaa, että myös Jenni Haukiolla olisi ollut hetkensä ryhtyä esikuvaksi.

”Niinistön ensimmäisellä kaudella toivoin, että hän olisi ottanut ikäisensä roolin ja halunnut olla arvostusta nostattava, feministinen esikuva tytöille ja nuorille naisille, joita yleensä ei juuri arvosteta”, Vänskä sanoo.

”Sen sijaan Haukio valitsi tittelikseen rouvan ja alkoi pukeutua niin diskreetisti, että 30 vuoden ikäero puolisoon lähes katosi.”

Vänskän mukaan Haukiossa on nykyisin jännä ristiriita.

”Ulkoisesti hän on kontrolloitu ja pidättyväinen, sisimmässä asuu kettutyttö.”

Muodintutkimuksen professori Annamari  Vänskä toteaa, että on lohdullista, että Suomessa presidentin puoliso voi vielä hallita julkisuuttaan Jennin tavoin. © Mirva Kakko

Presidentin puoliso

Jos rouva Jenni Haukio antaa julkisuudessa itsestään varovaisen ja hillityn kuvan, kotioloissa hän on mutkaton ja helposti lähestyttävä – tämä selviää Seura-lehden haastattelussa. Haukio kertoi tuolloin Seuran haastattelussa vuonna 2017 pysyvänsä presidentin puolison roolissakin omana itsenään.

”Oma rooli pitää rakentaa itse. Muuta mallia ei ole. Olen halunnut kunnioittaa minua edeltäneiden presidenttipuolisojen työtä jatkamalla heidän aikanaan vakiintuneita perinteitä. Presidentti-instituution arvokkuuden vaaliminen on ollut minulle sydämen asia”, rouva Jenni Haukio sanoi tuolloin.

”On paljon mielipiteitä siitä, millainen minun tulisi olla presidentin puolisona. Tärkein punainen lankani on alusta asti kuitenkin ollut se, että pysyn omana itsenäni.”

Hymy ulottuu silmiin asti – sekä Seuran että Annan haastattelussa kiinnitetään huomiota rouva Haukion hymyyn.

”Jenni Haukio on luonteeltaan pidättyväinen, mutta hän on hyvin vahva persoona. Hymy kätkee taakseen vahvatahtoisemman ihmisen kuin arvaisikaan. Hänellä on vahvoja näkemyksiä ja vahvat mielipiteet. Hänellä on maailmanparantamisen vietti”, sanoo eräs hänet tunteva Anna-lehdessä.

Lue lisää tuoreesta Anna-lehdestä!

Lue myös: Jenni Haukion kolumnit

X