Anna-lehti: Kuvataitelija Katariina Souri kokee itsensä muunsukupuoliseksi: ”Sukupuolettomuus on minulle vapauttavaa - minua ei voi enää määritellä ja lokeroida”

Katariina Sourin vaihdevuosioireet diagnosoitiin ensin mielen sairaudeksi. Ikääntymistä hän pitää helpotuksena. ja kertoo sanoneensa itseään viisikymppiseksi jo monta vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Katariina Souri

Katariina Sourin vaihdevuosioireet diagnosoitiin ensin mielen sairaudeksi. Ikääntymistä hän pitää helpotuksena. ja kertoo sanoneensa itseään viisikymppiseksi jo monta vuotta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Kirjailija, kuvataiteilija ja käsikirjoittaja Katariina Souri uskoo, että jokaisella on feminiini- ja maskuliinienergiat. Löytääkseen tiedostomattoman puolensa ja sulattaakseen sen osaksi identiteettiä, Katariina teki itsetutkiskelua.

”Silloin maskuliini- ja feminiinienergiat tasapainottuvat. Se tekee ihmisestä androgyynimmän”, kertoo Katariina Souri Anna-lehdessä.

Nyt hän ei halua enää lokeroida itseään tai antaa muiden määrittää häntä sukupuolen kautta.

”Biologisesti olen nainen. Sosiaaliselta sukupuoleltani koen nykyisin olevani muunsukupuolinen tai sukupuoleton. Sukupuolettomuus on minulle vapauttavaa: minua ei voi enää määritellä ja lokeroida sukupuoleni kautta. En ole koskaan kokenut itseäni kovin feminiiniseksi. Ehkä sen vuoksi myös menopaussin alkaminen on ollut minulle henkisesti helppoa. Nainen muuttuu vanhetessaan sukupuolettomammaksi muutenkin, kun estrogeenitaso laskee”, Katariina Souri sanoo.

”Vaihdevuosioireenikin diagnosoitiin mielen sairaudeksi”

Katariina Souri koki elämänsä loppuvuonna 2016 sietämättömäksi, vaikka oli juuri muutamia kuukausi sitten mennyt naimisiin elämänkumppaninsa Eliya Zweybergin kanssa ja kaiken piti olla hyvin.

Souri kärsi unettomuudesta ja mielialavaihteluista. Vuosia aikaisemmin hänellä oli todettu epävakaa persoonallisuushäiriö ja kolmekymppisenä paniikkihäiriö.

Tällä kertaa psykiatrin diagnoosi oli kaksisuuntainen mielialahäiriö. Katariina Souri ei kuitenkaan tunnisanut itseään diagnoosista. Hän ei aloittanut lääkärin määräämää lääkitystä vaan alkoi kokeilla keinoja, joilla voisi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa.

Alkoholikäytön lopettamisen ja ulkoilun lisäämisen lisäksi Katariina Souri päätti vähentää stressiään.

”Vähensin kaikkea sellaista, mikä aiheuttaa minulle paineita. En esimerkiksi enää kutsu kotiini juuri ketään, koska tiedän, että siivoaminen ja järjestelyt aiheuttavat minulle stressiä. Se on tarkoittanut sitä, että tingin sosiaalisesta elämästäni. Työasiat on hoidettava, mutta kun minua väsyttää, perun ja siirrän ylimääräiset menot ja tapaamiset. Ennen yritin selviytyä kaikesta väsyneenäkin.”

Unettomuus ja hikoilu saivat jälkeenpäin uuden selityksen, kun Katariina Sourilla alkoi menopaussi.

”Tajusin jälkeenpäin, että aloin kärsiä vaihdevuosioireista samoihin aikoihin, kun psyykkinen vointini heikkeni ja hain psykiatrilta apua. Tämä ei ottanut esiin vaihdevuosien vaikutuksia, enkä itsekään tajunnut, että ne voisivat selittää aamuyön heräilyä, hikoilua ja osittain myös mielialavaihteluita. Vaihdevuosioireenikin diagnosoitiin mielen sairaudeksi.”

”Tänä päivänä tiedän, kuka olen”

Katariina Souri ei hakenut hormoonilääkitystä vaihdevuosioireisiinsa, ja ajan myötä oireet ovat tasoittuneet.

Ikääntymistä hän pitää helpotuksensa, ja kertoo sanoneensa itseään viisikymppiseksi jo monta vuotta ennen kuin täytti pyöreitä.

”En ole koskaan hävennyt ikääni. Tänä päivänä tiedän, kuka olen, enkä enää tingi omasta identiteetistäni. Sekin vähentää epävarmuutta ja stressiä. Moni hyppii koko ajan erilaisissa rooleissa ja kuormittaa sillä itseään”, Katariina Souri, 50, sanoo.

X