Anna-lehti: Maria Ohisalo uskoo, että lapsia uskaltaa yhä hankkia – Peliä ilmastonmuutosta vastaan ei ole vielä pelattu

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maria Ohisalo
Maria Ohisalo on rämäpäisempi kuin kukkamekoista voisi päätellä. © Liisa Valonen
Maria Ohisalo on joutunut muiden eturivin päättäjien tavoin koville taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Perheenlisäys tuo kuitenkin suurta iloa.

Kuusi vuotta sitten ministeri Maria Ohisalo liittyi Tinderiin ja lähti treffeille nykyisen miehensä Miika Johanssonin kanssa. Pariskunta ilmoitti heinäkuun alussa odottavansa lasta.

”Lapsen saaminen on meille suurempi asia kuin mikään muu koskaan aikaisemmin, vaikka olemme olleet hyvin onnellisia ja tunteneet, että olemme kahdestaankin perhe”, Maria Ohisalo sanoo.

”Yllätyin, kun en voinut pidättää kyyneleitäni asiasta julkisesti kertoessani”, Helsingin Sanomien vuoden pokerinaamaksi nimeämä ministeri kertoo.

Pariskunta suunnittelee jakavansa vanhemmuuden vastuut tasan. Neuvolakäynnit ovat yhteisiä ja molemmat vanhemmat aikovat jäädä vuoroin vauvan kanssa kotiin.

”Puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa syyskuussa. Keväällä olen todennäköisesti äitiysvapaalla vauvan kanssa kaikista töistäni. Sen jälkeen Miika jää kotiin hoitamaan lasta”, kertoo Ohisalo, joka on valmis jatkamaan vihreiden puheenjohtajana.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan kiihtyy

Maria Ohisalo uskoo, että maailmaan uskaltaa yhä synnyttää lapsia, vaikka yllä roikkuu ilmastonmuutoksen kokoinen miekka.

”Tutkijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutos on ihmisten aiheuttama, mutta he myös uskovat, että se voidaan pysäyttää. Poliitikkona voin itsekin vaikuttaa siihen, että teemme oikeita ratkaisuja ilmastotoimien puolesta,” tutkijataustainen ministeri toteaa.

Ohisalo kertoo olevansa työssään enemmän sitoutunut tavoitteisiin kuin asemaansa. Tärkein tavoite on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

”Uskon, että 15 vuoden kuluttua yhteiskunta näyttää hyvin toisenlaiselta ja olemme oppineet suojelemaan metsiä. Juuri nyt haluan olla mukana tällä matkalla, vaikka en todellakaan tiedä, olenko vielä 15 vuoden kuluttua mukana politiikassa.”

Rohkeasti heittäytyvä ministeri

Ohisalo kertoo olevansa rämäpäisempi kuin kukkamekoista voisi päätellä. Hän on ministerinä päässyt tutustumaan pelastajien työhön. Hän on viilettänyt poliisin moottoripyörän sekä rajavartijan moottorikelkan kyydissä.

Lisäksi ministeri on kellunut marraskuisena yönä Itämeressä meripelastusharjoituksissa.

”En tiedä, vaatiko se todellista rohkeutta, mutta harjoituksiin osallistuminen ainakin auttaa ymmärtämään, mihin resursseja ja kalustoa käytetään”, Maria Ohisalo sanoo.

Muutakin kuin fyysistä heittäytymistä on vaadittu, kun hän on ottanut yhä enemmän vastuuta puolueessaan.

”Koronakriisin aikana meidän päättäjien rohkeutta on mitattu, kun olemme pohtineet, voidaanko ihmisten perusoikeuksia rajoittaa, jos sillä taataan oikeus henkeen ja terveyteen,” Ohisalo kertoo esimerkiksi.

”Senkus meet ja teet”

”Avustajani toivoo, että julkaisisin somessa itsestäni useammin hymyileviä kuvia. Näytän kuulemma liian usein siltä, että ratkon juuri pulmaa”, Maria Ohisalo kertoo.

Pohdiskeleva ja itseltään paljon vaativa Ohisalo löysi tiensä opiskellessaan sosiaalipolitiikkaa ja yhteiskuntatieteitä.

”On käsittämätöntä, että yhä joudutaan puhumaan esimerkiksi transsukupuolisten ihmisten oikeudesta saada lapsia, tai että Euroopassa on maita, joissa naisten oikeuksia kavennetaan laeilla. Tällaiset epäkohdat ovat syy, miksi alun perin lähdin politiikkaan.”

Ohisalo uskoo, että hänen halunsa kantaa yhteiskunnallista vastuuta kumpuaa lapsuudesta. Perheellä ei ollut paras mahdollinen taloustilanne.

”Nuo ajat näkyvät minussa yhä niin, että varaudun tulevaan, enkä koskaan pidä asioiden sujumista itsestään selvänä. Kaikki voi muuttua yhdessä yössä, ja aina on oltava suunnitelma B.”

Kaikkiin uusiin haasteisiin Maria Ohisalo on tarttunut lähipiirin yksinkertaisella neuvolla: ”Senkus meet ja teet.”

Lue lisää Anna-lehden numerosta 32/2021! Lehdessä lisää Maria Ohisalon raskausajasta, suhteesta rahaan ja arjen rentoutumiskeinoista.

X