Anna-lehti: Kun Marika Krook sairastui vakavasti, karu oivallus sivalsi – ”Olin yksin, koska olin keskittynyt uraani”

Avun kysyminen kavereilta oli Marika Krookille vaikeaa hänen sairastuessaan harvinaiseen selkärankatulehdukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marika Krook on oppinut elämään kuolemanpelon kanssa.

Avun kysyminen kavereilta oli Marika Krookille vaikeaa hänen sairastuessaan harvinaiseen selkärankatulehdukseen.
Teksti:
Anni Niittylahti

Laulaja Marika Krook sairastui vuosia sitten harvinaiseen selkärankatulehdukseen, ja lääkärit kertoivat, että hänellä olisi vain muutama vuosi elinaikaa. Marika kertoo Anna-lehden haastattelussa, kuinka tajusi tuolloin olevansa yksin.

”Silloin tajusin tietyt jutut. Ensinnäkin olin yksin, koska olin keskittynyt uraani. Ystävyyden ylläpitäminen vaatii, että siihen sijoittaa aikaa. Sitä minulla ei ollut”, Marika Krook kuvailee.

Marikan oli vaikeaa pyytää kavereilta apua kaupassa käyntiin tai hiustenpesuun, sillä näillä oli omat elämänsä. Silloinen kumppani auttoi käytännön asioissa, mutta sairaalaan hän ei Marikan kanssa halunnut tulla, sillä inhosi paikan hajua. Hän ei myöskään halunnut koskettaa Marikaa.

Laulaja ymmärsi kokemuksen kautta, että elämässä pitää keksittyä siihen, millaisia ihmisiä ottaa lähelleen.

Perhe tuki syöpähoitojen aikana

Kolme vuotta sitten Marika Krook kohtasi uuden vastoinkäymisen terveyden saralla, kun hänellä todettiin kolmoisnegatiivinen rintasyöpä. Levitessään syövän ennuste on huono.

Toisin kuin selkärankatulehdusta sairastaessaan nyt Marikalla oli ympärillään perhe.

”Se oli maailman ihanin juttu!” hän sanoo Annalle.

Marikan kumppani Petri otti lapsien ja kodin hoidon vastuulleen, kun laulajan syöpähoidot alkoivat. Parasta Petrissä oli kuitenkin se, että hän otti lähelleen.

”Suorastaan sulin hänen syliinsä. Sain vain olla siinä.”

Marikan nuorempi lapsi Tobias oli hoitojen aikaan ensimmäisellä luokalla koulussa. Tobiaksella oli tapana paijata äitiään. Viisi vuotta vanhempi Nicole puolestaan huolehti Marikan viihdyttämisestä.

”Hän on sarkastinen ja osaa puhua erilaisilla aksenteilla. Nauroin hänen jutuilleen, kun hän tuli koulusta kotiin”, Marika kertoo.

Puoliso pärjäisi lasten kanssa

Sairastuessaan syöpään Marika Krook joutui keskustelemaan lapsiensa kanssa kuolemasta. Tobiaksen huoli oli, että kävisikö äidille samalla tavalla kuin syöpään kuolleelle perhetutun puolisolle.

”Hän tajusi, miten pienestä elämä on kiinni.”

Marika itse koki helpotusta siitä, kun näki miten hyvin Petri pärjäsi lasten kanssa ilman häntä.

Syyskuussa on kolmas syövän vuositarkastus. Viime kerralla mammografiassa ei näkynyt etäpesäkkeitä. Syövän uusiutuessa tilanne olisi toivoton, mutta tähän mennessä merkkejä uusiutumisesta ei ole ollut.

”Olen huomannut, miten onnekas olen. Voisin ajatella, etten tule näkemään lapsenlapsiani, mutta mieluummin keskityn siihen, mitä kaikkea olen saanut kokea”, Marika kertoo Anna-lehden haastattelussa.

Lue myös: Mervi sairastui rintasyöpään, sitten tuli keuhkofibroosi, joka pakotti lopettamaan syöpähoidot: ”Tuntui kuin matto olisi vedetty alta”

Mervi Varjolalla on keuhkofibroosi. Samaa harvinaista keuhkosairautta sairastaa Norjan kruunuprinsessa Mette-Marit. © Tommi Mattila

X