Anna-lehti: Masennuksen ja menetysten kanssa paininut Nina Mikkonen jättää kriitikot omaan arvoonsa: ”Jos ihminen on niin pieni, suon sen hänelle”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nina Mikkonen
Nina Mikkonen saa somessa ikäviä ja holhoavia kommentteja. Ne hän jättää omaan arvoonsa. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Yrittäjä Nina Mikkonen, 56, tuntee yhä edesmenneen miehensä läsnäolon hyvin voimakkaasti. Viime syksynä hän vajosi masennukseen toista kertaa.

Nina Mikkonen kertoo Anna-lehden haastattelussa tunnistaneensa jatkuvan itkuisuuden, väsymyksen sekä epätoivon tunteen, mikä sai hänet hakeutumaan lääkäriin. Nyt jakso alkaa olla selätetty ja masennus pysyy aisoissa lääkityksen avulla.

Perusluonteeltaan valoisa Mikkonen on joutunut kokemaan paljon raskaita menetyksiä.

”Vaikeuksien kohdalla joku saattaa pohtia: miksi minä? Itse ajattelen, että miksipä en minä? Tiedän, että lopulta kestän juuri nämä minulle luodut taakat”, hän sanoo.

Kiitollinen suuresta rakkaudesta

Mikkosen masennus alkoi, kun hänen aviomiehensä Timo T. A. Mikkonen kuoli vuonna 2017 kamppailtuaan kuusi vuotta useista aivoinfarkteista johtuneen toimintakyvyn heikkenemisen kanssa. Nina Mikkonen jäi heidän kahden erityislapsensa yksinhuoltajaksi. Samana vuonna kuolivat myös Mikkosen syöpää sairastanut äiti ja lasten isotäti.

Mikkonen on kaikesta huolimatta kiitollinen avioliitostaan ja suuresta rakkaudestaan, vaikkeivat Mikkoset saaneetkaan viettää eläkepäiviä yhdessä.

”Tunnen Timon läsnäolon hyvin voimakkaana. Välillä juttelen hänelle mielessäni ja esimerkiksi pyydän häntä katsomaan poikiemme perään”, Nina Mikkonen kertoo.

Mikkosen sosiaalisen median tileille pompahtaa toisinaan viestejä, jotka kyseenalaistavat, miksei hänellä ole jo uutta miestä. Häntä on myös kehotettu liittymään treffailusovellus Tinderiin.

”On holhoavaa ajatella, etten itse osaisi tehdä parisuhteisiini liittyviä päätöksiä. Olenkin vitsaillut, että kun on uuden suhteen aika, ostan asialle ilmoitustilaa Hesarin etusivulta, jotta kaikki voivat rauhoittua.”

Korona vaikeutti työskentelyä

Tällä kertaa masennus laukesi osittain taloudellisten vaikeuksien aiheuttaman stressin takia. Nina Mikkonen pitää työkseen Energisempi elämä -hyvinvointiluentoja ja luentoja esimerkiksi masennuksen sekä omaishoitajuuden kokemusasiantuntijana.

Viime syksynä työtahti hiipui koronaviruspandemian takia.

”Minut olisi haluttu paikan päälle, eikä tietokoneen ruudulle. Silloin tuli epätoivoinen olo: tätäkö elämä on? Että pyörittelen peukaloita ja odottelen, milloin rajoitukset helpottavat.”

Nina Mikkonen ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan päätti ryhtyä rakennustyömaasiivoojaksi. Työ oli hänelle mieleistä sekä opettavaista.

”Työ oli kuitenkin hyvin fyysistä, mikä osoittautui minulle lopulta liian rankaksi. Nostan hattua kaikille, jotka sitä tekevät.”

”En pakota itseäni liikkumaan tavalla, josta en pidä”

Nina Mikkonen osallistui ja voitti vuonna 2019 Suurin pudottaja -ohjelman. Sen jälkeen terveelliset elämäntavat ovat tuntuneet hyvin luonnollisilta ja hän nauttii tosissaan liikunnasta. Uusiutuneen masennuksen myötä kiloja alkoi kuitenkin taas kertyä.

”Söin joulun aikaan paljon suklaata ja Vihreitä kuulia, tai sitten en syönyt mitään. En jaksanut välittää yhtään siitä, mitä pistin suuhuni, yritin vain selviytyä päivästä toiseen. Nyt kun oloni on taas parempi, liikunnan ilokin on palannut. En pakota itseäni liikkumaan tavalla, josta en pidä”, Mikkonen kertoo.

Tinder-kommenttien lisäksi ihmiset kritisoivat somessa estoitta myös Nina Mikkosen painoa.

”Ohjelman jälkeen sain kuulla kommentteja kuten ’läskihän se on vieläkin’. Minua se lähinnä hymyilyttää. Jos ihminen on noin pieni, suon sen hänelle.”

Mikkonen haluaa kuitenkin eroon palanneista liikakiloista. Hän haluaa hyvän ja terveen olon takaisin, ja sillä tiellä hän jälleen onkin.

Lue myös: Nina Mikkonen isänsä itsemurhasta: ”Kuolema on ajatuksena kutsunut minuakin, mutten koskaan sortuisi samaan”

X