Anna-lehti: Minka Kuustonen ryhtyi tositoimiin ilmaston hyväksi – Mitä Minka vastaa niille, joiden mukaan paras ilmastoteko on olla tekemättä lapsia?

Jaa artikkeli
Minka Kuustonen uskoo arjen pieniin ilmastotekoihin.
Minka Kuustonen on antanut ilmastolupauksen vähentää omaa hiilijalanjälkeä puoleen nykyisestä 10 vuodessa. © Pekka Holmström / Otavamedia
Näyttelijä Minka Kuustonen tajusi äidiksi tultuaan, että ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan myös henkilökohtaisia ilmastotekoja. ”Ilmastoajattelusta on tullut minulle elämäntapa, enkä osaisi enää toimia toisin”, Minka sanoo Annan haastattelussa.

Näyttelijä Minka Kuustonen, 34, kertoo Anna-lehden haastattelussa heränneensä ensimmäistä kertaa ympäristöasioihin toden teolla vuonna 2014 – tuolloin Minka näytteli radikaalia ympäristöaktivistia Ylelle kuvatussa Tellus -sarjassa.

”Paneuduin rooliini hakemalla tietoa. Mitä enemmän sitä sain, sitä enemmän se alkoi vaikuttaa omaan elämääni. Aloin katsoa, mitä söin, ja elämäntapani alkoi muuttua.”

”Ilmastoajattelusta on tullut minulle elämäntapa”

Minka Kuustonen toimii ilmastonmuutoksen torjuntaan keskittyvän Myrskyvaroitus ry:n hallituksessa ja on samalla sitoutunut yhdistyksen ideoimaan ilmastolupaukseen vähentää omaa hiilijalanjälkeä puoleen nykyisestä 10 vuodessa.

”Ilmastoajattelusta on tullut minulle elämäntapa, enkä osaisi enää toimia toisin”, Minka sanoo Annan haastattelussa.

Minka ajattelee, että henkilökohtaisilla valinnoilla ja teoilla on merkitystä – hän on itse kasvissyöjä, tarkka sähkönkulutuksessaan eikä harrasta lainkaan yksityisautoilua.

Kaikkeen ei Minkakaan voi vaikuttaa, vaikka haluaisikin.

”Töitäni minun on tietysti tehtävä. Mutta kun lennän, kompensoin matkan hiilijalanjäljen Ilmastoapu-nettisivuston kautta.”

Minka Kuustonen on koukussa kierrätykseen

Kierrätys on Minkan suuri intohimo.

”Kun huomaa, kuinka suuren osan omista roskistaan voi kierrättää, tajuaa että yhdenkin ihmisen panos on tärkeä. Se on hyvin palkitsevaa ja koukuttavaa.”

Arki- ja juhlavaatteet Minka hankkii useimmiten kirpputoreilta tai second hand -liikkeistä – ja kierrättää niitä eteenpäin esimerkiksi Hoochie Mama Janen ja Frida Marinan kaltaisissa Kallion pienissä kierrätysliikkeissä.

Minka on hyödyntänyt myös sosiaalista mediaa kierrätyksessä.

”Eilenkin laitoin Kallion Facebook-kirppikselle muutamia vaatteita myyntiin, ja ne menivät saman tien. Nautin siitä, kun vaatteeni saavat uusia koteja ja kaapeissani on väljempää.”

Lue myös: Laulaja ja kirppiskonkari Eija Kantola myy vaatteitaan ja astioita kirpputorilla: ”Pikemminkin haluan päästä tavaroista eroon kuin ostaa niitä lisää”

Maailma tarvitsee uusia vastuunkantajia

Minka Kuustonen elää parhaillaan avopuolisonsa, näyttelijä Aku Sipolan kanssa pikkulapsiarkea pian kaksivuotiaan pojan äitinä.

Äitiys on tuonut Minkan elämään ilon lisäksi myös huolta maapallon tulevaisuudesta.

”Jo raskaaksi tulo herätti minut uudella tavalla huomaamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ne näkyvät jo kaikkialla, ja seuraavat sukupolvet kärsivät niistä vielä enemmän. Huoleni on kasvanut poikamme syntymän jälkeen, ja olen miettinyt paljon sitä, millainen tulevaisuus häntä odottaa”, Minka kertoo Annan haastattelussa.

Samaan aikaan ilmastokeskusteluun on liittynyt yhä useampi, jotka ehdottavat vapaaehtoista lapsettomuutta parhaana ilmastotekona.

Mitä Minka vastaa niille, joiden mukaan paras ilmastoteko on olla tekemättä lapsia?

”Näin ehkä on, mutta en ollut valmis luopumaan lapsesta sen takia. Kannan vastuuni muuten. On myös tärkeää tehdä maailmaan uusia vastuunkantajia”, Minka perustelee.

Lue lisää Annasta: Minka Kuustonen ryhtyi tositoimiin ilmaston hyväksi tultuaan äidiksi: ”Olen miettinyt paljon sitä, millainen tulevaisuus lastani odottaa”

Lue myös: Professori Atte Korhola tutkii ilmastonmuutosta: ”Suurin ilmastoteko olisi lukutaidon ja naisten oikeuksien lisääminen”

X