Anna-lehti: Sauli Niinistö ja Jenni Haukio kymmenen vuotta Linnan isäntäparina – Historiallinen vauvauutinen oli odotettu

Presidentti Sauli Niinistön vaimo Jenni Haukio on pitänyt urastaan kiinni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tanssin pyörteissä itsenäisyyspäivän vastaanotolla joulukuussa 2016.

Presidentti Sauli Niinistön vaimo Jenni Haukio on pitänyt urastaan kiinni.
Teksti:
Elina Kirssi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, 73, ja rouva Jenni Haukio, 44, ovat edustaneet Suomea kymmenen vuotta presidenttiparina. Anna-lehden kansijutussa käydään läpi heidän taivaltaan.

Niinistö aloitti tasavallan presidenttinä 1. maaliskuuta 2012, jolloin myös hänen vaimostaan tuli Linnan uusin emäntä. Kun kansalaiset äänestivät Niinistön toiselle kaudelle vuonna 2018, toista äänestyskierrosta ei tarvittu.

Niinistön ensimmäisen presidenttikauden alkaessa Haukio oli 34-vuotias kokoomuksen viestintäpäällikkö. Entisessä työssään hän ei enää jatkanut, mutta piti urastaan kiinni ja aloitti vuoden 2006 lopussa Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkönä. Runoilijanakin tunnettu Jenni ilmoitti kuukausi sitten jättävänsä tehtävät keskittyäkseen kirjallisiin töihinsä.

Yksityisyydestään tarkka presidenttipari ei muiskauttele suudelmia koko kansan nähden tai edes kävele käsi kädessä. Kymmenen vuoden aikana Haukio on nähty hymyilevänä miehensä rinnalla edustamassa Suomessa ja ulkomailla.

Ensimmäinen ulkomaanvierailu suuntautui Tukholmaan. Läheiset välit Pohjoismaiden kuninkaallisiin näkyivät myös Suomen satavuotisjuhlavuonna, kun Ruotsin, Tanskan ja Norjan kuningasparit sekä Islannin presidentti puolisoineen vierailivat Suomessa ensimmäistä kertaa yhtä aikaa kesäkuussa 2017.

Presidenttipari isännöi myös Venäjän diktaattoripresidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin huippukokousta Helsingissä 2018. Viime aikoina Niinistön yhteydet itään ovat kiinnostaneet myös kansainvälisesti Ukrainan sodan takia.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kestitsivät pohjoismaisia kuninkaallisia Suomen 100-vuotisjuhlissa vuonna 2017.

Presidentti Martti Ahtisaari, Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja, Tanskan kuningatar Margareeta II, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, Islannin presidentti Gudni Thorlacius Johannesson ja puoliso Eliza Jean Reid, presidentti Tarja Halonen ja puoliso Pertti Arajärvi saapuivat presidentti Niinistön ja rouva Haukion järjestämälle Suomen satavuotisjuhlavastaanotolle kesäkuussa 2017.
© © Pekka Mustonen/Otavamedia

Tarkkoja yksityisyydestä

Lokakuussa 2017 presidenttipari yllätti suomalaiset iloisella uutisella: perhe oli kasvamassa helmikuussa 2018. Niinistöllä oli ennestään aikuiset pojat Matias ja Nuutti, Haukiolle lapsi oli ensimmäinen.

”Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa.”

Aaro Veli Väinämö syntyi 2. helmikuuta Naistenklinikalla Helsingissä. Samalla hänestä tuli Suomen historian ensimmäinen presidentillinen vauva, Anna-lehdessä muistellaan.

Suomalaisten kiinnostus presidenttiparin lasta kohtaan oli suurta, ja Mäntyniemeen sateli pikkuisia villasukkia ja muita lahjoja. Presidenttipari lahjoitti ylimääräiset sukat Satakunnan sairaanhoitopiirille.

Lapsen syntymän jälkeen Sauli Niinistö joutui toivomaan, että kansalaiset antaisivat pienokaiselle rauhan ulkoiluun eivätkä ottaisi valokuvia lastenvaunujen sisältä.

4-vuotiaasta Aaro-pojasta he ovat julkaisseet vain yhden kuvan, kun presidentti Niinistö täytti 70 vuotta. Tuolloin hauskassa puhekuplakuvassa oli mukana myös perheen rakas, nyt edesmennyt Lennu-koira. Nykyään Mäntyniemessä juoksentelee tenterfieldinterrieri Osku.

Haukio muisteli toukokuussa kuollutta Lennu-koiraa koskettavasti Seuran kolumnissaan. Hän kertoi tuolloin, että suru tuli lähemmäs kuin koskaan aiemmin hänen elämässään. Vielä kolme kuukautta suru-uutisen jälkeenkin Haukion oli vaikea uskoa, että Lennua ei enää ollut.

”Lennu oli minulle kuin oma lapsi, mutta samalla myös luotettu ja uskollinen ystävä, suunnattoman suuren ilon ja onnen lähde. Ei päivää, ei valveillaolon tuntia, jona en häntä ajattelisi ja ikävöisi”, Haukio kirjoitti.

Lue koko juttu Anna-lehden numerosta 8/2022!

Jutussa kerrotaan myös, kuinka presidenttipari viettää kesäänsä Naantalin Kultarannassa ja todellisessa kesäkodissaan Lohjalla. Entä miten Niinistön ja Haukion elämässä näkyy arvomaailma ja kohtuuden arvostaminen?

Lue jutun tiivistelmä Anna-lehden verkkosivuilta!

X